Tuusulanjärven ympäripyöräily

Tuusulanjärven ympäripyöräily

Tuusulanjärven ympäri on mukava pyöräillä. Kauniit maisemat ja hyvä pyörätie houkuttelevat niin paikallisia kuin matkailijoitakin noin 25 kilometrin reitille. Kierros vie aikaa reilusta tunnista päivään – riippuen aivan pysähdysten määrästä. Lataa Tuusulanjärven Matkailukartta.

Reitti kulkee kauniissa kulttuurimaisemassa ja reitin varrella sijaitsee useita tunnettuja taiteilijakoteja kuten Jean Sibeliuksen Ainola ja Pekka Halosen Halosenniemi. Tuusulanjärven alue tunnetaan vuosisadan vaihteen taitelijayhteisöstään, johon on helppo tutustua pyörän selästä käsin.

Reitin voi kulkea kartan tai älypuhelimelle ladattavan sovelluksen ääniohjeiden avulla.
Pyöränvuokrausta on tarjolla kesäkuukausina
- Järvenpään keskustan kävelykadulta Janne-kontista, hinta: 5 eur / 3 h tai 8 eur / päivä
Järvenpään Taidemuseosta museon pääsylipun hinnalla
- Hotelli Gustavelundista, hinta: 5 eur / 2 tuntia, 10 eur / päivä

Fatbike-pyöriä vuokraa Fatbikevuokraus

Alueen majoituspalvelut tarjoavat asiakkailleen pyöriä käyttöön.

Pyöräilyreitin kuvaus

Tuusulanjärven ympäripyöräilyn reitti on rengasreitti, joten kierrokselle on helppo liittyä itselleen sopivasta kohdasta. Julkisilla kulkuneuvoilla pyörän kanssa liikkuvien on suositeltavaa saapua Järvenpään rautatieasemalle, josta Järvenpään rantapuistoon ja Tuusulanjärven rannalle on matkaa noin 600 metriä.

Järveä myötä päivään kiertäen ensimmäinen tutustumiskohde on Juhani Ahon Ahola. Kierros onkin luonnollista aloittaa Aholasta, sillä täällä Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa. Kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat marraskuussa 1897 Tuusulanjärven rannalle.

Seuraava tutustumiskohde on Jean ja Aino Sibeliuksen Ainola, joka oli säveltäjämestarin ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri.

Ainolan jälkeen siirrytään kuuluisalle Tuusulan Rantatielle. Reitti kulkee museotietä pitkin idyllisessä kylämaisemassa. Pekka Halosen erämaa-ateljee Halosenniemi seisoo uljaana omalla niemellään. Halosenniemi on auki yleisölle ja siellä on vaihtuvia näyttelyitä.
Matka jatkuu pitkin museotietä, jonka varrella ovat uljas Taistelukoulun alue, kaunis Lottamuseo laajoine puutarhoineen, ihastuttava hirsirakenteinen Erkkola ja kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki, joka muistuttaa meitä ajasta ennen taitelijayhteisön syntyä.

Museotieltä reitti jatkuu kohti vanhaa Tuusulan kirkkoa ja Työläiskotimuseota, kunnes saavutat Tuusulanjärven eteläpään Hyrylässä, joka on tunnettu venäläisestä sotilasarkkitehtuuristaan ja Ilmatorjuntamuseosta.

Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien varralla on useita hyviä pysähdyspaikkoja, joissa voi nauttia virvokkeita, lounasta ja illallista. Majatalo Onnela, Krapihovi ja Hotelli Gustavelund ovat kaikki reitin varrella, ja museoiden omat kahviot tarjoavat myös herkullisia leipomuksia. Kaikissa näissä kohteissa on viihtyisät ulkoterassit.

Matka jatkuu kohti pohjoista järven länsipuolta pitkin. Näissä maisemassa ei uskoisi, että Helsingin ydinkeskustaan on matkaa vain noin 30 kilometriä. Viljavat pellot ja maalaistalot vievät pyöräilijän aitoihin maalaismaisemiin.

Järven länsipuolella, aivan Paijalan kylän jälkeen, sijaitsee myös Sarvikallion virkistysalue, josta avautuu upeat näköalat ylitse Tuusulanjärven. Korkealta Sarvikalliolta näkee kansallismaiseman, joka aikoinaan inspiroi taiteilijayhteisön jäseniä.

Ennen Järvenpään keskustaan saapumista, aivan Tuusulanjärven rannalla, sijaitsee viihtyisä Vanhankylänniemen alue. Täältä löytyy sekä uimaranta sekä laajat viheralueet vaikkapa piknikille. Vanhankylän kartanossa toimii kahvila. Täältä on myös hieno katsoa auringonlaskua Tuusulanjärven taakse. 

Hyvä tietää

Reitti kulkee turvallisesti pyörätiellä tai rauhallisella museotiellä mukavan vaihtelevassa ympäristössä, ja niinpä se sopii kaikenikäisille alakouluikäisestä vaariin. Matkan varrella on runsaasti kahviloita, ravintoloita ja puistoja piknik-tauolle. Alueen hotelleilla on tarjolla polkupyöriä yöpyjille, joten lyhytloma pyöräillen leppoisasti kulttuurimaisemissa on helppo toteuttaa.

Tervetuloa pyöräretkelle Tuusulanjärvelle!

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.