Tuusulanjärven ympäripyöräily

Näe ja koe

Tuusulanjärven ympäripyöräily ja pyöränvuokraus

Tuusulanjärven ympäri on mukava pyöräillä. Kauniit maisemat ja hyvä pyörätie houkuttelevat niin paikallisia kuin matkailijoitakin noin 25 kilometrin reitille. Kierros vie aikaa reilusta tunnista päivään – riippuen aivan pysähdysten määrästä.

Reitti kulkee kauniissa kulttuurimaisemassa ja reitin varrella sijaitsee useita tunnettuja taiteilijakoteja kuten Jean Sibeliuksen Ainola ja Pekka Halosen Halosenniemi. Tuusulanjärven alue tunnetaan vuosisadan vaihteen taitelijayhteisöstään, johon on helppo tutustua pyörän selästä käsin.

Pyöränvuokrausta on tarjolla:
Erkkolasta museon pääsylipun hinnalla
Hotelli Gustavelundista, hinta: 20 eur / päivä, varaukset: https://sportuna.fi/vuokraamo/
Hotelli Krapista, 15,00 €/2-6h, myös kickbikejä. Huom! Krapin polkupyörät ovat ensisijaisesti majoittujien käytössä! 
– 
Sähkömaastopyöriä voi vuokrata verkkokaupastamme

Alueen majoituspalvelut tarjoavat asiakkailleen pyöriä käyttöön.

Pyöräilyreitin kuvaus

Tuusulanjärven ympäripyöräilyn reitti on rengasreitti, joten kierrokselle on helppo liittyä itselleen sopivasta kohdasta. Julkisilla kulkuneuvoilla pyörän kanssa liikkuvien on suositeltavaa saapua Järvenpään rautatieasemalle, josta Järvenpään rantapuistoon ja Tuusulanjärven rannalle on matkaa noin 600 metriä.

Ahola

Järveä myötä päivään kiertäen ensimmäinen tutustumiskohde on Juhani Ahon Ahola. Kierros onkin luonnollista aloittaa Aholasta, sillä täällä Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa. Kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat marraskuussa 1897 Tuusulanjärven rannalle.

Ainola

Seuraava tutustumiskohde on Jean ja Aino Sibeliuksen Ainola, joka oli säveltäjämestarin ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri.

Suviranta

Eero ja Saimi Järnefeltin taitelijakoti Suviranta arkkitehtuurissa on vaikutteita kansainvälisestä art nouveu -tyylistä sekä englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen ajatuksista. Kaunis Suviranta on auki kesäkaudella kolmesti viikossa opastetuilla kierroksilla.

Kallio-Kuninkala

Ylhäällä mäellä näkyy vaikuttava Kallio-Kuninkala, jolla on aina ollut läheiset suhteet Tuusulanjärven taitelijayhteisöön. Nyt tila on osa Sibelius Akatemiaa. Kesäaikaan kannattaa poiketa kahvittelemassa luomukahvilassa ja ihailemassa maisemia.

Tuusulan Rantatie

Hetken pyöräilyn jälkeen käännytään kuuluisalle Tuusulan Rantatielle. Reitti kulkee museotietä pitkin idyllisessä kylämaisemassa. Pekka Halosen erämaa-ateljee Halosenniemi seisoo uljaana omalla niemellään. Halosenniemi on auki yleisölle ja siellä on vaihtuvia näyttelyitä.

Matka jatkuu pitkin museotietä, jonka varrella ovat uljas Taistelukoulun alue, ihastuttava hirsirakenteinen Erkkola ja kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki, joka muistuttaa meitä ajasta ennen taitelijayhteisön syntyä.

Museotieltä reitti jatkuu kohti vanhaa Tuusulan kirkkoa ja Työläiskotimuseota, kunnes saavutat Tuusulanjärven eteläpään Hyrylässä, joka on tunnettu venäläisestä sotilasarkkitehtuuristaan ja Ilmatorjuntamuseosta.

Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien varralla on useita hyviä pysähdyspaikkoja, joissa voi nauttia virvokkeita, lounasta ja illallista. Krapihovi ja Hotelli Gustavelund ovat reitin varrella, ja museoiden omat kahviot tarjoavat myös herkullisia leipomuksia. Kaikissa näissä kohteissa on viihtyisät ulkoterassit.

Järven länsipuoli

Matka jatkuu kohti pohjoista järven länsipuolta pitkin. Näissä maisemassa ei uskoisi, että Helsingin ydinkeskustaan on matkaa vain noin 30 kilometriä. Viljavat pellot ja maalaistalot vievät pyöräilijän aitoihin maalaismaisemiin.

Järven länsipuolella, aivan Paijalan kylän jälkeen, sijaitsee myös Sarvikallion virkistysalue, josta avautuu upeat näköalat ylitse Tuusulanjärven. Korkealta Sarvikalliolta näkee kansallismaiseman, joka aikoinaan inspiroi taiteilijayhteisön jäseniä.

Luomuravintola Härmän Ratissa nautit maukkaan lounaan vuosikymmeniä vanhojen hirsiseinien ympäröimänä.

Ennen Järvenpään keskustaan saapumista, aivan Tuusulanjärven rannalla, sijaitsee viihtyisä Vanhankylänniemen alue. Täältä löytyy sekä uimaranta sekä laajat viheralueet vaikkapa piknikille. Vanhankylän kartanossa toimii kahvila.

Hyvä tietää

Reitti kulkee turvallisesti pyörätiellä tai rauhallisella museotiellä mukavan vaihtelevassa ympäristössä, ja niinpä se sopii kaikenikäisille alakouluikäisestä vaariin.

Matkan varrella on runsaasti kahviloita, ravintoloita ja puistoja piknik-tauolle. Alueen hotelleilla on tarjolla polkupyöriä yöpyjille, joten lyhytloma pyöräillen leppoisasti kulttuurimaisemissa on helppo toteuttaa.

Tervetuloa pyöräretkelle Tuusulanjärvelle!