Aino Sibelius
Näe ja koe
Aino Sibelius (1871 - 1969)
Aino oli kotionnen vaalija ja ”säveltäjämestarin hyvä hengetär”, jolle puolison työ ja työrauha olivat kaikki kaikessa. Hän ymmärsi miehensä musiikillisten ajatusten suuruuden ja luomistyöhön liittyvän levottomuuden. ”Kirjoita sinfonioita!” hän rohkaisi Sibeliusta myös taloudellisen ahdingon aikoina.
Ainolaa ympäröivä puutarha oli erityisesti Aino Sibeliuksen valtakunta. Koska etenkin alkuvaiheessa Jean Sibeliuksen tulot eivät olleet vakiintuneet, taloudellinen tilanne edellytti omavaraisuutta.
Aino kokeili kasvimaallaan erilaisia vihannes- ja juureslajikkeita ja oli erityisen kiinnostunut omenanviljelystä. Puutarhasta Sibeliuksen perhe sai ruokapöydän antimia ja Ainon omenoita palkittiin näyttelyissä asti. Tomaatteja Aino kasvatti siemenistä kuten naapurin Pekka Halonenkin, ja taimia saatettiin istuttaa kasvihuoneeseen jopa seitsemänkymmentä.
Aino oli musikaalinen ja taiteellinen monilahjakkuus, ja hänen suunnittelemiaan huonekaluja näkee yhä Ainolassa. Hän esimerkiksi suunnitteli Ainolan oivan saunarakennuksen, jonka saunavesi johdettiin suljetulla puukourulla suoraan kaivosta. Aino oli myös taitava pianisti, toimi viiden tyttärensä kotiopettajana ja oikoluki mm. entisen kosijansa ja myöhemmän naapurinsa Juhani Ahon käsikirjoituksia. ”Varmaankin yksi Suomen hienoimpia naisia” kuten filosofi Eino Kaila sanoi.
Aino ja Jean Sibeliukseen koti Ainola sijaitsee Järvenpäässä ja on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Ainolassa voi edelleen nähdä Ainon kädenjäljen monissa yksityiskohdissa. Monet Ainolle tärkeät kasvit kukkivat vielä Ainolan pihapiirissä ja omanpuut sekä marjapensaat muistuttavat menneistä ajoista.
Aino Sibeliukseen liittyvät kohteet:
Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti vain 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!