Tuusulan kirkko

Näe ja koe

Tuusulan kirkko

Tuusulan kaunis ristikirkko vihittiin käyttöön vuonna 1734 ja on siten Suomen vanhimpia säilyneitä ristikirkkoja. Kirkon rakennusmestarina toimi tuusulalainen, Aleksis Kiven äidin isoisän isä Erik Eskilinpoika Hannula. Vuonna 1927 kirkko sai nykyisen, Pekka Halosen suunnitteleman värityksensä. Tuusulan kirkko on edelleen käytössä ympäri vuoden ja varsinkin kesäisin se on suosittu hääkirkko.

Tuusulan vanha hautausmaa on samanikäinen kuin seurakuntakin. Kirkkopuistoon on haudattu Aleksis Kivi ja Pekka Halonen. Maan kauneimmaksi sanotulla sankarihautausmaalla on 172 sankarivainajan leposija.

Kirkko on auki vierailijoille kesä-elokuussa ma-pe klo 12 – 18.

Tuusulan kirkon muistomerkki ja kukkaistutus

Ensimmäinen kirkko

Tuusulan ensimmäinen kirkko valmistui vuonna 1643 Vanhankylän kartanon isäntä ratsumestari Nils Stålhana edesauttamana. Vanha kirkko sijaitsi nykyisen sankarihautausmaan alueella ja se muistutti enemmän latoa kuin kirkkoa. Kooltaan kirkko oli 10 m x 20 m. Ensimmäinen kirkko kävi pian pieneksi ja ränsistyi aikaa myöten.

Vanha kellotapuli Tuusulassa.

Kellotapuli

Kellotapuli valmistui vuonna 1746 kirkon rakentajien toimesta. Tapuli oli alunperin maalattu punamullalla, aivan kuten kirkkokin. Kuva: Anneli Salo, Creative Commons.

Vanha hautausmaa

Vanha hautausmaa on ollut käytössä 1640-luvulta ja se on nykyisin museohautausmaa. Aleksis Kiven hautamuistomerkki on vuodelta 1877. Pekka ja Maija Halosen hautakiven lentävän joutsenen on veistänyt Pekka Halosen serkku, kuvanveistäjä Eemil Halonen. Kuva: Anneli Salo, Creative Commons

Aukioloajat
Kirkko on auki vierailijoille 1.6. – 31.8.2024 ma-pe klo 12 – 18.

Suosittelemme: kahvilat ja ravintolat

Brunssit, á la cartet ja kesäterassi upein maisemin
Etäisyys: 300 m, 4 min

Kesäravintola Mankeli terasseineen ja Krapihovin pitopöytä
Etäisyys: 1,5 km, 18 min

Rento ravintola historiallisessa rakennuksessa
Etäisyys: 1,9 km, 25 min