Jean Sibelius

Näe ja koe

Jean Sibelius (1865 – 1957)

Jean Sibelius on kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen säveltäjä. 1890-luvun lopulla hän alkoi kaivata maalle Helsingin kiusausten ääreltä. ”Helsinki on käynyt minulle piinalliseksi” hän totesi ystävilleen. Niinpä Sibeliukset muuttivat maaseudun rauhaan Ainolaan vuonna 1904. Ainolassa sävellystyö sai uutta puhtia ja sen myötä avautui myös kansainvälinen läpimurto.

Jean Sibelius oli monelle tuttu näky Tuusulan rantatiellä päivittäisillä kävelyretkillään. Silloinkin hän oli pukeutunut tyypilliseen tapaansa viimeisen päälle huoliteltuun herrasmiehen pukuun. Hänelle luonto ja muuttolinnut olivat äärettömän tärkeitä ja keväisin joutsenten tullessa järvelle, Sibeliukselle nostettiin korituoli Halosenniemen rantaan.

Taiteilijayhteisön alkuaikoina Sibelius nousi myös Juhani Ahon kanssa myös veneeseen katsomaan, kuinka kalanpyydyksiä koetaan, tuolloinkin täydessä herrasmiehen asussa kalvosin napit auringossa kiiltäen ja paikalliset rannalla näkyä ihmetellen. Toisin kuin yleensä annetaan ymmärtää, ei ollut lainkaan poikkeuksellista, että myös Sibeliuksen tapasi silloin tällöin järvenrannassa onkimassa, joskus vaimonsa Ainon kanssa.

Työnsä vuoksi Sibelius oli hyvin herkkä kaikille äänille. Aino varjeli miehensä työrauhaa niin että jopa kotiapulainenkin sai askeliinsa hiljaiseloa kahvitarjotinta kantaessaan. Ainolassa ei Sibeliuksen elinaikana ollut edes vesiputkea, sillä putkista lähtevät äänet olisivat häirinneet säveltäjän työtä.

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Ainola on nykyisin auki yleisölle kesäaikaan, ja siellä voi tutustua Aino ja Jean Sibeliuksen kodin lisäksi myös puutarhaan. Puutarhassa sijaitsee myös Ainon suunnittelema sauna, missä oli Sibeliusta varten suunniteltu tila myös kylpyammeelle.

Jean Sibeliukseen liittyviä tutustumiskohteita:

Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo on auki yleisölle kesäaikaan.

Tutustu

Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo on avoinna yleisölle kesäaikaan.

Tutustu

Jean Sibelius oli tuttu vieras Halosenniemessä. Hänet tiedetään jopa soittaneen Halosenniemen tanssiaisissa.

Tutustu

Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti vain 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!

Majoitusvaihtoehtoja, joilla kaikilla nykyaikaiset palvelut ja monilla suora yhteys alueen kulttuurihistoriaan.

Tutustu

Maistuisiko makujen sinfoniaa á la Carte-listalta, kesäisiä herkkuja aurinkoterassilla vai juuri leivottu korvapuusti kahvin kera?

Tutustu