Sarvikallio

Näe ja koe

Sarvikallio

Osoite: Sarvikalliontie, 04300 Tuusula

Järven länsirannalla sijaitseva Sarvikallio oli keskeinen paikka Tuusulanjärven taiteilijayhteisön piirissä. Siellä Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt maalasivat usein. Varsinkin Eero Järnefeltille Sarvikallio toi mieleen Kolin jylhät maisemat ja hän nimittikin tuon paikan pikku-Koliksi. Tuusulanjärven rantojen korkein kohta oli myös tärkeä kohtaamispaikka, siellä käytiin perheiden kanssa usein retkellä.

Korkealta Sarvikalliolta avautuu edelleen kaunis näköala Tuusulanjärvelle. Sarvikallion korkein kohta ulottuu 25 metrin korkeuteen Tuusulanjärven pinnasta. Alue onkin yksi etappikohteista liikuttaessa Tuusulanjärven kulttuurimaisemassa ja tutustuttaessa Keski-Uudenmaan järvenrantaluontoon.

Sarvikallion laella on tulipaikka, lähistöllä sijaitsevat myös puuvaja ja käymälä. Näköalakallion alapuolella järven rannalla on pieni laituri, jonne johtavat portaat. Sarvikalliolle pääset myös vaikkapa sup-laudalla tai veneellä.

Sarvikallion paikoitusalueelta pääsee näköalapaikalle joko suoraan hiekkatietä kävellen (n. 600 m) tai uuden Seittelinreitin kautta. Seittelinreitti kulkee ympyränmuotoisesti (yht. 3. 4 km) monimuotoisen metsämaiseman läpi ja se on tarkoitettu sekä jalan liikkuville että pyöräilijöille. Suositeltu reittisuunta on myötäpäivään.

Sarvikallio on yksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteista, www.uuvi.fi/fi/kohde/sarvikallio.

Reppuretki Tuusulanjärven pikku-Kolille