Ilmatorjuntamuseo

Osoite: Klaavolantie 2, 04300 Tuusula
Puhelin: 040 3143470
Sähköposti: itmuseo@ilmatorjuntamuseo.fi
Sivusto: www.ilmatorjuntamuseo.fi

Näe ja koe

Ilmatorjuntamuseo

Ilmatorjuntamuseolla, vastapäätä Klaavolan talon kotiseutumuseota voit tutustua Ilmatorjunta-aselajin historiaan Suomen puolustusvoimissa. Sen lisäksi museon näyttelyissä on paljon sotilashistoriaa Tuusulan alueelta, sillä ennen ilmatorjuntaa Tuusulassa toimi kenttätykistö aina vuoteen 1957 asti.

Tykistön ohella Tuusulassa toimivat aktiivisesti myös Suojeluskuntien koulutuskeskus Taistelukoululla, sekä ennen itsenäisyyttämme niin tsaarin Venäjän kuin Ruotsin kuninkaan sotajoukot.

Museon vanhin rakennus, Kapteenin Puustelli on rakennettu Ruotsalaisen upseerin virkataloksi vuonna 1721 ja on tämänhetkisen tiedon mukaan vanhin yhä ehjä asuinrakennus koko Tuusulassa.

Kaikista näistä historian vaiheista voit oppia lisää Ilmatorjuntamuseolla.

Punainen puutalo jonka edessä ilmatorjuntatykki

Kapteenin puustelli

Kapteenin puustellissa on sotilashistoriaa ja perinteitä Tuusulanjärven näkökulmasta käsittelevä näyttely, joka kattaa vuodet 1495-2022. Viipurin pamauksesta 30.11.1495 alkava aikajana pääsalissa esittelee historian suuret tapahtumat ja käännekohdat. Aikajana löytyy myös laajennettuna tietokoneelta, ja eri huoneissa ympäri Puustellia on esillä aikakauden tapahtumissa mukana ollutta esineistöä.

Ilmatorjuntamuseo avattiin yleisölle Tuusulassa tässä rakennuksessa kesällä 1969 ja talo on siihen asti toiminut asuinkäytössä. Se on tämän hetken tietojen mukaan vanhin yhä olemassa oleva asuintalo koko Tuusulan alueella.

Tuusula-halli

Tuusula-hallissa on Ilmatorjuntamuseon perusnäyttely, jossa voit tutustua ilmatorjunnan kalustoon rauhan aikana 1920-1930-luvuilla, sekä sotiemme jälkeen aina 2020-luvulle asti. Hallissa on paljon raskasta kalustoa, kuten ilmatorjuntapanssarivaunu, jonka sisälle pääsee tutustumaan tornista sisään kiipeämällä. Hallin ylätasanteella on vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa järjestetään valokuva- ja taidenäyttelyitä silloin tällöin.

Helsinki-halli

Helsinki-hallissa on toinen museon perusnäyttelyistä, joka keskittyy ilmatorjuntaan ylimääräisistä harjoituksista aina lapin sotaan asti, vuosien 1939-1945 välillä. Pääpaino näyttelyssä on vuoden 1944 torjuntavoitolla. Helmikuussa 1944 Stalin halusi hävittää Helsingin ilma-aseella ja lähetti pommikoneensa tuhoamaan Helsingin, tarkoituksena irrottaa Suomi sodasta. Suunnitelma epäonnistui, sillä ilmatorjuntajoukot ja Helsinkiä suojannut Ilmatorjuntarykmentti 1 olivat valmiina puolustamaan pääkaupunkiamme.

Aukioloajat
Museo on auki
talvikautena (tammikuu-toukokuun 15.) ke-su klo 11-17
kesäkautena (15.5.-31.8.) ti-su 11-17
syyskautena (1.9.-marras-joulukuu) ke-su 11-17
Tarkasta joulutauon pituus museon verkkosivuilta!

Pääsymaksut
Aikuiset 10 €
Opiskelijat ja eläkeläiset 6 €
Lapset 7-14v 3€
Veteraanit ja virkapukuiset sotilaat veloituksetta.
Maksuton sisäänpääsy Museokortilla 

Suosittelemme: kahvilat ja ravintolat

Rento ravintola Upseerikerhon historiallisessa rakennuksessa
Etäisyys: 850 m, 10 min kävellen

Brunssit, á la cartet ja kesäterassi upein maisemin
Etäisyys: 1,5 km, 20 min kävellen

Kesäravintola Mankeli terasseineen ja Krapihovin pitopöytä
Etäisyys: 2,3 km, 30 min kävellen