Valitse vastuullisemmin

Oppaasi kestävämpiin valintoihin Tuusulanjärvellä

Vinkkejä vastuullisista matkailupalveluista Tuusulanjärvellä

Oranssi aurinko laskee pilvien läpi tuusulanjärven taakse.Suomen merkittävin taiteilijayhteisö asettui asumaan Tuusulanjärven alueelle 1900-luvun alussa. Alueen luonto hyvien kulkuyhteyksien päässä houkutteli taiteilijat alueelle ja Tuusulanjärvi ympäristöineen tarjosi inspiraatiota ja mahdollisuuden viettää yhteisiä, onnellisia hetkiä myös ulkoilmassa.

Sama ympäristö tuottaa edelleen hyvinvointia ja onnellisuutta paikallisille ja alueen vierailijoille.

1. Saapuminen paikan päälle ja alueella liikkuminen

Tuusulanjärven alueelle on helppo tulla monesta suunnasta junalla. Useimpiin juniin voit ottaa mukaan oman polkupyörän tai vaikkapa potkulaudan. Jää pois Keravan, Ainolan tai Järvenpään asemalla. Paikan päällä voit liikkua kävellen, pyörällä tai paikallisbusseilla. Reippaille kävelijöillekään eivät etäisyydet ole liian pitkiä, päivän ohjelmasta riippuen.

Voit saapua alueelle myös HSL:n busseilla, katso aikataulut tästä: HSL reittiopas tai hyödynnä muualtakin tullessa tätä palvelua: Perille.fi. Alueen palvelujen tarjoajat kertovat sinulle mielellään tarkempia ohjeista esim. julkisen liikenteen pysäkeistä.

Paikan päällä voit vuokrata pyörän ja pyöräillä vaikkapa Tuusulanjärven ympäri, mikä onkin yksi pääkaupunkiseudun tunnetuimmista reiteistä. Lue lisää täältä: Pyöräily paikan päällä ja pyörän vuokraus.

Pyöräily eri suunnista perille asti on entistä helpompaa. Tuusulanjärven alue on yhdistetty eteläisen Suomen kattavaan Hanko-Kouvola -pyöräreitistöön. Tämäkin reitti  kannustaa ottamaan pyörän vaikka junaan ja siirtymään eri asemilta reiteille kohti Tuusulaa.

Lue lisää reitistä, pyöräile paikan päälle ajan kanssa ja varaa yösija Tuusulanjärveltä.

Solbacken, Ruotsinkylä, Tuusula

2. Majoittuminen

Vastuullinen majoitusyritys on sitoutunut STF-ohjelmaan ja/tai vastuullisuutta todentavan sertifikaatin hakemiseen ja yrityksen nettisivuilta löytyy tietoa vastuullisista toimenpiteistä.

Hotelli Krapi, Tuusula

Vastuullista majoitusta tarjoavat Villa Tammikko, Hotelli Krapi ja Metsänautin Tentsile-majoitteet. Villa Tammikolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki keväällä 2022.

Villa Tammikko, Ruotsinkylä, Tuusula


3. Ruokailu

Ruokapalvelun tuottaja on sitoutunut käyttämään lähiruokaa ja/tai luomua ja siitä on olemassa merkki tai sertifikaatti. Vastuullisia ruokapalveluja voit nauttia: Härmän Rati ja Krapin ravintolat.

Krapihovin pitopöytä

Krapihovin pitopöydässä huomioidaan sesongin raaka-aineet. Tässä kesäinen pitopöytä.

Vastuullinen ruokaelämys syntyy, kun valmistuksessa käytetään raaka-aineita suoraan luonnosta ja kokemusta voi täydentää villiyrttikurssilla. Vastuulliset ruokapalvelut luonnossa tarjoaa Metsänautti. Metsänautille on myönnetty Green Activities sertifikaatti keväällä 2022.

4. Ohjelmapalvelut, tutustumiskohteet & tapahtumat

Vastuullinen palvelun tuottaja on paikallinen, sitoutunut STF-merkin suorittamiseen ja/tai Metsähallituksen kestävän matkailun kriteereihin ja/tai yrityksellä on muu merkki ja suunnitelma vastuullisesta toiminnasta. Yrityksen nettisivuilta löytyy vastuullisen toiminnan kuvaus tai sitoumus.

Sarvikallion virkistyalue, Tuusulanjärvi.

Vastuullisia luontoelämyksiä tarjoaa Metsänautti, alueen pyöräily- ja retkeilyreiteistä antaa tietoa Villa Tammikko. Paikalliseen kulttuuriin ja tarinoihin sinut johdattaa Tuusulanjärven Kulttuurimatkat

 

Kuva: Maarit Kytöharju, Meidän Festivaali

Ainola on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä Järvenpäässä, Tuusulanjärven rantamaisemissa.

Kuva: Maarit Kytöharju, Meidän Festivaalin konsertti Suvirannassa

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu kamaritaidefestivaali Tuusulanjärvellä, jonka toiminnassa vastuullisuus on huomioitu ja tekeminen sertifioitu.

5. Matkamuisto Tuusulanjärveltä

Vastuullinen matkamuisto on paikallisesti tuotettu.

Lassilan Tila, Paijala, Tuusula

Aineettomat palvelut ovat vastuullisia valintoja matkaillessa. Jos kuitenkin haluat ostaa mukaan kotiin viemisiä, suosittelemme poikkeamaan alueen tilapuodeissa, joissa voit ostaa syötävää, juotavaa ja vaikka käsin tehdyn saippuan Lassilan tilalta

6. Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudestaan!

Sinä voit vierailijana vaikuttaa tekemällä vastuullisia valintoja ja jakamalla kokemuksiasi sosiaalisessa mediassa sekä suoraan yrityksille. Käytä sosiaalisessa mediassa näitä: #visitlaketuusula #visittuusulanjärvi #sustainabletravelfinland ja @visitlaketuusula

Tuusulanjärvi on kaunis kohde ympäri vuoden. Jos tunnet alueen kesällä, anna alueen yllättää myös talvella, syksyllä ja keväällä. Ympärivuotisen matkailun edistäminen on vastuullinen teko.

Tuusulanjärven Matkailu ry:n hallinnoiman ”Kestävää matkailua Tuusulanjärvellä” – hankkeen aikana 01.06.2021- 31.3.2022 on lisätty alueen matkailutoimijoiden osaamista vastuullisesta toiminnasta sekä kehitetty, ideoitu ja tuotteistettu yhdessä vastuullisia matkailupalvelukokonaisuuksia. Alueen toimijat ovat luoneet kriteeristön, jotka tässä esitettyjen palvelujen tuottajat täyttävät.

Tässä esitetyt vinkit on koottu hankkeen aikana vastuulliseen toimintaan sitoutuneiden yritysten tarjoamista palveluista. Lisää vinkkejä Tuusulanjärven vierailuun löydät etusivun valikosta: Visit Tuusulanjärvi