Ainola

Osoite: Ainolankatu, Järvenpää
Puhelin: 09-287 322 (museon aukioloaikoina)
Sähköposti: info@ainola.fi
Sivusto: www.ainola.fi

Näe ja koe

Ainola

Järvenpäässä, Tuusulanjärven maisemissa sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri.

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta. Hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Sibelius yhdisti tietyt värit tiettyihin sävelkorkeuksiin ja vihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Ainolasta löytyy myös Kahvio Aulis sekä pieni museokauppa. Opastukset ryhmille ovat ilmaisia, mutta ne on varattava etukäteen.

Blogikirjoitus kohteesta

Ainola

Jean ja Aino Sibelius perheineen muuttivat Ainolaan 1904 ja hirsihuvilassa on yhä edelleen lämmin kodin tunnelma. Kaikki on yhä kuten Sibeliusten aikaan: pelargoniat kukkivat ikkunalla ja isännän keppi ja hattu löytyvät kammarin pöydältä. Kylpyhuoneesta pilkistävät jopa hammasharjat!

Puutarha

Vesijohtoa ei talossa ollut Jean Sibeliuksen aikana, sillä hän ei halunnut sävellystyönsä häiriintyvän. Vesijohdot tulivat taloon vasta vuonna 1963. Ainolan kokonaisuuteen kuuluu oleellisena osana myös Aino Sibeliuksen lähes omin käsin raivaama ja istuttama puutarha, joka hehkuu kukkaloistossaan. Myös Ainon suunnittelema käytännöllinen sauna Jannen kylpyammeineen on näkemisen arvoinen!

Ainolan takka

Ainolan ruokailutilassa huomio kiinnittyy heti raikkaan vihreään takkaan. Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Sibelius yhdisti tietyt värit tiettyihin sävelkorkeuksiin ja vihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Lähimmät kahvilat ja ravintolat

Yleisöopastukset kesä 2024

Yleisöopastukset ti – su klo 14 ja heinäkuussa myös klo 11
Puutarhaopastukset sunnuntaisin kello 15 ajanjaksolla 4.6.-27.8.2023

Opastuksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja ne kuuluvat lipun hintaan. Puutarhaopastuksen voi myös varata ryhmälle hintaan 70 euroa + pääsyliput.

Aukioajat
Touko-syyskuu  ti-su 10-17.
Museo on suljettu juhannusaattona ja juhannuspäivänä sekä 10.8.2024.

Pääsymaksut
Pääsymaksut 15/10/6 /4€ (alle 7 v. vapaa pääsy) tai
Museokortti 

Julkiset kulkuyhteydet
Lähin rautatieasema: Ainola (junat R ja D) / 1 km
Lähin bussipysäkki: HSL bussi nro 665  / 400 m

Kahvila Aulis, Ainola

Keudan opiskelijaravintola Ateriakeidas
Etäisyys kävellen: 600 m, 8 minuuttia

Kahvila Vellikello,
Etäisyys kävellen: 700 m, 8 minuuttia