Ahola

Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Puhelin: 040 315 2213, 040 315 3881
Sähköposti: ahola@jarvenpaa.fi
Sivusto: https://www.jarvenpaantaidemuseo.fi/ahola

Näe ja koe

Ahola

Ahola on kulttuurikohde ja museo, joka oli kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin koti vuosina 1897 – 1911.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat marraskuussa 1897 Tuusulanjärven rannalle Vårbackan huvilaan. Huvilan nimeksi vakiintui sittemmin Ahola.

Aholassa on museokauppa ja pieni kahvio.

Lue blogi: Himomatkaajan turinoita

Ahola

Pariskunnan pitkäaikaisimmassa kodissa esitellään heidän elämän-työtään. Juhani Aho kirjoitti Aholassa muun muassa romaaninsa ”Kevät ja takatalvi” ja ”Juha” sekä suuren joukon ”lastuja”.

Kirjailija Juhani Aho

Kansalliskirjailijan Ahon mieltymys ulkoilmaelämään näkyy museossa kalastus-välineiden ja retkivarusteiden runsautena. Kansankuvaajan ja yhteiskunnallisen ajattelijan kirjoja on esillä monipuoli-sesti, mukana myös aikanaan kiellettyjä tai salanimellä ilmestyneitä julkaisuja.

Venny Soldan-Brofeldt

Kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldt vaikutti taidekasva-tuksen sekä naisasialiikkeen parissa. Taitavana piirtäjänä hän pystyi hetkessä vangitsemaan paperille oivaltavia tuokiokuvia. Esillä on taiteilijan luonnoksia, kirjankuvituksia, pienois-veistoksia sekä koruja.

Vuonna 2023 vietetään Aholassa asuneen taiteilijan Venny Soldan-Brofeldtin juhlavuotta. Venny oli yhdistysaktiivi ja taidekasvatuksen edelläkävijä, hän piti aina heikomman puolta. Venny ajatteli, että taide kuuluu kaikille.

Aapinen Venny Soldan-Brofeldt lapsi leikkii leluilla

Näyttelyt 2023

Perusnäyttely:
Minkä mitäkin Aholasta

Kesänäyttely:
Vuodenaikojen perintö – vertaistaiteilijoiden taidenäyttely Aholassa. Kesällä 2023 Aholassa estradin saavat vertaistaiteilijat! Järvenpään taidemuseo toteutti Aholassa vertaistaiteilijoiden taideprojektin syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Vammaisten palveluiden, Tuetun työ- ja päivätoiminnan sekä Aikuissosiaalityön Sosiaalisen kuntoutuksen kanssa. Taideryhmä koostui kahdeksasta taiteesta ja taiteen tekemisestä kiinnostuneesta henkilöstä Järvenpäästä ja Nurmijärveltä. Taideprojektin aikana ryhmä kokoontui kahdesti kuukaudessa tehden taidetta yhdessä, inspiroituen Tuusulanjärven maisemista, vuodenajoista sekä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön perinnöstä. Taideprojektin tarkoitus on tuoda näkyväksi vertaistaiteilijoiden mahdollisuuksia ja taidetta. Projekti huipentuu taidenäyttelyyn Aholan yläkerrassa kesällä 2023.

 

 

 

Aukioloajat 2023
Touko–syyskuu ti–su klo 10–17
loka–huhtikuussa suljettu, avoinna tilauksesta

Pääsymaksut
aikuiset 9 €
eläkeläiset 8 €
opiskelijat, työttömät, varusmiehet 4 €
alle 18-vuotiaat 0 €
tai Museokortti

Yhteislippu Järvenpään taidemuseoon ja Aholaan (voimassa kesällä)
aikuiset 12 €
eläkeläiset 10 €
opiskelijat, työttömät, varusmiehet 6 €
alle 18-v vapaa pääsy

Julkiset kulkuneuvot
Lähin rautatieasema: Ainola (junat R ja D) / 1,3 km
Lähin bussipysäkki: HSL bussi nro 665  / 100 m

HUOM! Itäinen raide Kytömaan ja Ainolan välillä on poissa käytöstä 19.6.–9.12.2023. Tällä ajalla junat eivät pysähdy Ainolan seisakkeella. Järvenpään rautatieasema – Ainolan seisake –Järvenpään rautatieasema -väleille järjestetään korvaavat bussit.

Lähimmät kahvilat ja ravintolat

Keudan opiskelijaravintola Ateriakeidas
Etäisyys: 400m, 6 minuuttia

Kahvila Vellikello
Etäisyys: 500m, 7 minuuttia

Kahvila Aulis, Ainola
Etäisyys: 450m, 6 minuuttia