Juhani Aho

Näe ja koe

Juhani Aho (1861 – 1921)

Lapinlahtelainen Juhani Aho oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka tuli toimeen kirjoitustyöllään. Aho oli myös sanomalehtimies ja perustamassa Päivälehteä, nykyistä Helsingin Sanomia. Ahon tuotanto oli monipuolinen, mutta hänet tunnetaan erityisesti teoksistaan Rautatie (1884) ja Juha (1911) sekä lyhyistä novelleistaan, lastuista.

Tuusulanjärven taitelijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Järvenpään kartanon vuokrahuvilaan vuonna 1897. Pariskunta asui huvilassaan 14 vuotta ja tuona aikana ympärille kerääntyi joukko aikansa merkittävimpiä taiteilijoita. Ajan myötä huvilaa alettiin kutsua Aholaksi. Ahola oli taitelijahuviloista ainoa, joka oli vuokrattu.

Omien sanojensa mukaan kirjailija Aho oli enemmän kalamies kuin kirjamies ja näin ollen tuttu näky Tuusulanjärvellä veneessä. Alkujaan hän oli innokas metsämies. Aholaan muutto kuitenkin pakotti hänet vaihtamaan harrastuksiaan. Tuusulassa ei ollut suuria saloja ja riistaakin oli niukalti, joten Juhanin mielenkiinto kohdistui kalastukseen. Verkoilla ja katiskoilla hän nosti ahvenia ja uistimella haukia Tuusulanjärvestä. Paikkakuntalaisten mukaan Aho ei pitänyt alle metrin haukia lainkaan arvossa.

Ahon perheeseen liittyy kolmiodraama. Ahot asuivat Aholassa, ja Vennyn sisar Tilly pienen matkan päässä Ristinummella Juhanin hankkimalla maatilalla. Syynä tähän oli se, että Tillyn ja Juhani Ahon välille oli aiemmin kehittynyt lämmin rakkaussuhde, joka jatkui Juhanin kuolemaan asti. Juhani sai toteuttaa Tillyn tilalla maanviljelijän taipumuksiaan ja olla lähellä Tillyä ja parille syntynyttä poikaa.

Juhani Ahon hyvä ystävä oli taitelija Eero Järnefelt, joka rakensi huvilansa Suvirannan Aholan läheisyyteen. Aho oli jo ennen Aholaan muuttoaan läheisessä suhtessa Järnefeltin perheeseen. 1880-luvulla hän kiintyi lujasti Eero Järnefeltin äitiin Elisabethiin ja rakastui myöhemmin myös Eeron sisareen Ainoon, joka myöhemmin valitsi aviopuolisokseen Jean Sibeliuksen.

Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen koti Ahola on auki yleisölle kesäaikaan.

Tutustu Juhani Ahoon liittyviin kohteisiin:

Kesäisin yleisölle auki oleva Juhani Ahon entinen kotimuseo.

Tutustu

Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo sijaitsee aivan Aholan naapurissa.

Tutustu

Juhani Aho oli tuttu vieras Halosenniemessä.

Tutustu

Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti vain 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!

Majoitusvaihtoehtoja, joilla kaikilla nykyaikaiset palvelut ja monilla suora yhteys alueen kulttuurihistoriaan.

Tutustu

Maistuisiko makujen sinfoniaa á la Carte-listalta, kesäisiä herkkuja aurinkoterassilla vai juuri leivottu korvapuusti kahvin kera?

Tutustu