Ainola

Osoite: Ainolankatu, Järvenpää
Puhelin: 09-287 322 (museon aukioloaikoina)
Sähköposti: info@ainola.fi
Sivusto: www.ainola.fi

Ainola on auki kesäaikaan (touko-syyskuu) 5.5.-30.9.2021, ti-su 10-17.

Näe ja koe

Ainola

HUOM! Ainola avataan toukokuussa 2021!

Järvenpäässä, Tuusulanjärven maisemissa sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri.

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta. Hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Sibelius yhdisti tietyt värit tiettyihin sävelkorkeuksiin ja vihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Ainolasta löytyy myös Aulis-kahvio sekä pieni museokauppa. Opastukset ryhmille ovat ilmaisia, mutta ne on varattava etukäteen.

Opastusvarauksia vuodelle 2020 voi tehdä sähköpostilla: info@ainola.fi

Pääsymaksut: aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 4 €, lapset (7-16v.) 2 €.
Maksuton sisäänpääsy Museokortilla 

Blogikirjoitus kohteesta

Ainola

Jean ja Aino Sibelius perheineen muuttivat Ainolaan 1904 ja hirsihuvilassa on yhä edelleen lämmin kodin tunnelma. Kaikki on yhä kuten Sibeliusten aikaan: pelargoniat kukkivat ikkunalla ja isännän keppi ja hattu löytyvät kammarin pöydältä. Kylpyhuoneesta pilkistävät jopa hammasharjat!

Puutarha

Vesijohtoa ei talossa ollut Jean Sibeliuksen aikana, sillä hän ei halunnut sävellystyönsä häiriintyvän. Vesijohdot tulivat taloon vasta vuonna 1963. Ainolan kokonaisuuteen kuuluu oleellisena osana myös Aino Sibeliuksen lähes omin käsin raivaama ja istuttama puutarha, joka hehkuu kukkaloistossaan. Myös Ainon suunnittelema käytännöllinen sauna Jannen kylpyammeineen on näkemisen arvoinen!

Ainolan takka

Ainolan ruokailutilassa huomio kiinnittyy heti raikkaan vihreään takkaan. Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Sibelius yhdisti tietyt värit tiettyihin sävelkorkeuksiin ja vihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Kesä 2020

Ainolan alue avautuu tiistaina 2.6.2020. Alue on auki ti-su 10-17 ja sinne on vapaa pääsy. Opastettuille kierroksille voi osallistua museolipun hinnalla, kierrosten aikataulun löydät täältä. Ainola ei toistaiseksi ota vastaan ryhmävarauksia.
Museorakennus aukeaa myöhemmin ilmoitettavana aikana.
Café Aulis palvelee asiakkaita alueen aukioloaikoina.