Venny Soldan-Brofeldt

Näe ja koe

Venny Soldan-Brofeldt(1863 – 1945)

Tuusulanjärven taitelijayhteisö sai alkunsa, kun taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt löysi Järvenpään kartanon vuokrahuvilan perheensä uudeksi kodiksi vuonna 1897. Taiteilijapariskunta , kirjailija Juhani Aho (ent. Brofeldt) ja Venny, asuivat huvilassaan 14 vuotta ja tuona aikana huvilan lähiympäristöön muodostui taitelijayhdyskunta, joka on vertaistaan vailla Suomessa.

Venny Soldan-Brofeldt oli niitä harvoja suomalaisia naisia, jotka viime vuosisadan alussa yhdistivät työn ja perhe-elämän. Venny tuli tunnetuksi etenkin meriaiheisista maalauksistaan, jollainen oli esillä myös Pariisin 1900 maailmannäyttelyssä. Monipuolisen tuotantonsa lisäksi Venny oli aktiivinen naisasianainen ja kiinnostunut laajasti kulttuurista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Hän oli myös lasten kuvataidekasvatuksen uranuurtaja.

Boheemi taitelija säväytti Tuusulan maalaisväkeä toistuvasti. Hän vastaanotti vieraansa pieni käyrävartinen piippu suussaan pukeutuneena väljään kaapuun ja pieneen myssyyn. Pukeutumisensa suhteen Venny oli käytännön kannalla ja halusi liikkua vapaasti hameiden ja korsettien estämättä. Niinpä tuusulalaiset saattoivat nähdä Vennyn ajavan miesten polkupyörällä maantietä pitkin pukeutuneena hameen ja housujen välimuotoon. Talvella postinnoutoretki sujui kätevästi ja terveellisesti suksimalla postiin pitkiin lapikkaisiin ja lyhyeen hameeseen sonnustautuneena. Rouvan kuultiin joskus myös kiroilla päräyttelevän!

Vennyn ja Juhanin suhteeseen liittyi kolmiodraama. Ahot asuivat Aholassa, ja Vennyn nuorempi sisar Tilly pienen matkan päässä Ristinummella Juhanin hankkimalla maatilalla. Syynä tähän oli se, että Tillyn ja Juhani Ahon välille oli aiemmin kehittynyt lämmin rakkaussuhde, joka jatkui Juhanin kuolemaan asti. Juhani ja Venny jatkoivat avioliittoaan, mutta Juhani sai toteuttaa Tillyn tilalla maanviljelijän taipumuksiaan ja olla lähellä Tillyä ja parille syntynyttä poikaa. Kaikesta huolimatta Vennyn ja Tillyn välit säilyvät lämpiminä, ja Tilly oli aina Vennylle sisarista armain.

Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola on auki yleisölle kesäaikaan.

Venny Soldan-Brofeldtiin liittyvät kohteet:

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon Ahola on auki yleisölle kesäaikaan.

Tutustu

Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta vuonna 2023 ja Järvenpään taidemuseo nostaa esille taiteilijat pysyvässä kokoelmanäyttelyssä.

Tutustu

Aholan väki oli lähes jokapäiväisiä vieraita Halosenniemessä.

Tutustu

Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti vain 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!

Majoitusvaihtoehtoja, joilla kaikilla nykyaikaiset palvelut ja monilla suora yhteys alueen kulttuurihistoriaan.

Tutustu

Maistuisiko makujen sinfoniaa á la Carte-listalta, kesäisiä herkkuja aurinkoterassilla vai juuri leivottu korvapuusti kahvin kera?

Tutustu