Pekka Halonen

Näe ja koe

Pekka Halonen(1865 – 1933)

Pekka Halonen oli syntyjään savolainen maalaispoika – ’suomalainen gentlemanni’. Taustastaan huolimatta hän nousi Suomen taiteen kultakauden rakastetuimpien taitelijoiden joukkoon. Lahjakas ja ahkera Halonen opiskeli Pariisissa mm Paul Gauguinin ohjauksessa, mutta asettui lopulta kuvaamaan kotoisia kohteita.

Pekka Halonen oli naimisissa musikaalisesti lahjakkaan Maijan kanssa, ja perheeseen tuli lapsia ’kuin turkin hihasta’. Kesäisin Pekka käytti lapsiaan malleina Tuusulanjärven rannoilla. Lapset yrittivät keplotella itsensä eroon mallina seisomisesta eri konstein – sukeltamalla veden alle, vääntelemällä itseään luonnottomiin asentoihin tai ehdottamalla aiheeksi ”Lapsia rannalla leikkimässä, kiven takana piilossa”.

Halonen tunnetaan parhaiten talvimaalauksistaan, joita hän maalasi ulkona jopa 35 asteen pakkasessa. ”Suomen talvi on kaunis, se on komeinta, suurenmoisinta mitä meillä on” hänen tiedetään sanoneen, vaikka joskus ankarat talviolosuhteet aiheuttivat maalaustelineitä läpi talvisen seutukunnan kantavalle taiteilijalle pahojakin haavereita.

Halonen löysi tupatöllinsä paikan talvisella hiihtomatkallaan Tuusulanjärveen työntyvältä Pitkäniemeltä. Kallioiselle niemelle valmistui Halosenniemi vuonna 1902, mutta tuota ennen oli ehtinyt valmistua edelleen paikallaan seisova rantasauna. Pohjoista valoa saava ateljee ja sauna olivat Haloselle kodin tärkeimmät tilat, ja saunasta tuli vuosien myötä kuuluisa, ja lähes pyhä paikka. Siellä saunoivat taiteilijayhteisön jäsenet – ja useimmat silloiset Suomen maalarimestarit ja kirjailijat.

Halosenniemi oli hyvin pitkälle omavarainen ja sinne perustettiin hyötypuutarha, jossa sekä Pekalla ja Maijalla oli omat alueensa viljeltävänä. Pekka viljeli tupakkaa ja tomaatteja, ja Maijalla oli hallussaan kasvimaa mehiläispönttöineen. Pekka Halonen kunnioitti luonnontilaista ympäristöä, ja puutarhaa perustettaessa tontilla olleet puut ja pensaat kaivettiin ylös ja ne istutettiin tien varteen.

Erämaa-ateljee Halosenniemi on nykyisin taitelijakotimuseo, jossa pääsee tutustumaan Halosten elämään ja aikakauden taiteeseen vaihtuvissa näyttelyissä. Voit tutustua myös Halosenniemen hyötypuutarhaan.

Pekka Haloseen liittyvät kohteet:

Pekka Halosen erämaa-ateljee Tuusulanjärven rannalla on auki ympäri vuoden.

Tutustu

Pekka Halosen ja veljensä Antin suunnittelema ja rakentama J.H. Erkon taiteiljakoti on auki yleisölle.

Tutustu

Pekka Halonen perheineen vieraili lähes päivittäin Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin kotona Aholassa.

Tutustu

Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti vain 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!

Majoitusvaihtoehtoja, joilla kaikilla nykyaikaiset palvelut ja monilla suora yhteys alueen kulttuurihistoriaan.

Tutustu

Maistuisiko makujen sinfoniaa á la Carte-listalta, kesäisiä herkkuja aurinkoterassilla vai juuri leivottu korvapuusti kahvin kera?

Tutustu