Ilmatorjuntamuseo

Ilmatorjuntamuseo

Osoite: Klaavolantie 2, Tuusula Katso kohde kartalta

Puhelin: 040 314 3470 (aukioloaikoina)

Sähköposti: itmuseo@gmail.com

Sivusto: www.ilmatorjuntamuseo.fi

 

Ilmatorjuntamuseo on sotahistoriallinen erikoismuseo. Museo esittelee ilmatorjunta-aselajin syntyä Suomessa, kertoo sotien aikaisesta ilmatorjunnasta sekä sotien jälkeisistä aseista automaattiasejärjestelmistä ohjuksiin. Museossa voi perehtyä paitsi ilmatorjunta-aselajin historiaan myös Suomen sotilasperinteisiin ja -historiaan Ruotsin vallan ajalta nykypäivään.

Museossa on kaksi näyttelyhallia sekä laaja ulkoalue. Alueella on esillä alueilmatorjunta-ohjuspatterin taisteluvälineistöä: ohjuslavetteja ohjuksineen, tulenjohtokalustoa ja tutkia. Mukana on myös ohjusammunnoissa käytetty maalilennokki.

Museon alueella on myös vuonna 1721 rakennettu sotilasvirkatalo Kapteenin puustellli. Se on harvinainen sotilasvirkatalo Ruotsin vallan ajalta. Kapteenin puustellissa esitellään Hyrylän varuskunta-alueen historiaa sekä sotilasperinnettä.

Museo on myös aktiivinen kotiseutukeskus, joka tarjoaa tilojaan eri yhdistysten kokoontumisiin, perhejuhliin, yritysten henkilöstötapahtumiin, seminaareihin ja muihin yleisötapahtumiin. Tuusula-hallin hienossa akustisessa tilassa järjestetään erilaisia konsertteja ja se on myös eri kuorojen harjoituspaikka.

Museon välittömässä läheisyydessä on Klaavolan talo, joka on auki sopimuksesta sekä tapahtumien aikaan.

Museo avoinna:
Kesäaikana (15.5. - 31.8.) tiistai – sunnuntai klo 11-17 .
Talviaikana (1.9. - 30.11. ja 1.2 - 14.5.) keskiviikko – sunnuntai klo 11-17
Joulu- ja tammikuussa museo on auki vain sopimuksen mukaan.


Museon yhteydessä on museokauppa ja kahvio.
Maksuton sisäänpääsy Museokortilla museokortti

Sisäänpääsymaksut:
Aikuiset 7 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Lapset 7-14v 1 €
Perhelippu 15 €
Ryhmät yli 10 henkeä 5€ / hlö
Veteraanit, sotilaat virkapuvussa ja lapset alle 7 v ilmaiseksi.

Tapahtumia Ilmatorjuntamuseolla

Museolla järjestetään erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Katso tapahtumat museon kotisivuilta.

 

ilmatorjuntamuseon näyttelyt

Tuusula-halli ilmatorjuntamuseo TuusulaTuusula-halli

Tuusula-hallin näyttely Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa käsittelee Suomen ilmatorjunnan kehitystä vuodesta 1925 nykypäivään asti koulutuksen muutosten ja asehankintojen kautta. Kylmän sodan aikaiset ohjushankinnat avaavat mielenkiintoisen ikkunan myös Suomen poliittiseen historiaan ja kansainvälisiin konflikteihin. Nähtävillä myös toisen maailmansodan aikainen harvinainen Bell P-39 Q Airacobra -hävittäjä ja ensimmäisenä maailmassa museoitu BUK-M1 -ohjusjärjestelmä!

Sota-ajan näyttely TuusulaSota-ajan näyttely

Sota-ajan näyttelyssä Tulikasteesta torjuntavoittoihin käydään läpi toisen maailmansodan aika 1939-1945 Suomessa ilmatorjunnan näkökulmasta aina talvisodasta Lapin sotaan asti. Esillä on Helsingin suurpommitusten torjuntavoiton keskeinen kalusto. Helmikuussa 1944 Suomen ilmatorjunta saavutti sotahistoriamme yhden merkittävimmistä voitoistaan jatkosodan ensimmäisessä ratkaisutaistelussa. Suomen sota-aikaisen kirjavan kaluston vuoksi museossa on kattavasti esillä eri maiden ilmatorjuntakalustoa, mikä tekee museostamme maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen.

Kapteenin puustelliKapteenin puustelli

Vuonna 1721 rakennettu ns. Kapteenin puustelli on harvinainen sotilasvirkatalo Ruotsin vallan ajalta. Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Puustelliin avataan kesällä 2017 uusi näyttely Suomen sotilasperinteet. Näyttelyssä esitellään Suomen sotilasperinteitä Ruotsin vallan ajalta nykypäivään asti paikkakunnan historian ja henkilöhistoriallisten tarinoiden kautta. Hyrylän varuskunta-alueen historia on näyttelyssä keskeisessä asemassa.

 

blogikirjoituksia kohteesta

 

Kartta

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.