Ruokarundi

Talojen herkkuja ja historiaa

Krapi

Tässä kohde, joka voi estoitta kehua paikan vuosisatojen historiaansa ja kiitettyä vuodenajan kiertoon perustuvaa ruokatarjontaa. Ravintola Krapihovi vaalii ja luo suomalaista ruokaperinnettä idyllisessä huvilaympäristössä. Helmenharmaa, vihreäpuitteinen päärakennus on rakennettu vuonna 1883 valtioneuvos Souranderin kesähuvilaksi ja Krapin tilan päärakennukseksi. Ravintolan salit ja kammarit on entisöity talon henkeä vaalien heinäkuussa 2019. Krapin pihapiirissä ja puistossa on päätalon lisäksi Palvaamo ja Mankeliaitta. Kokkauksen jaloa taitoa voi opiskella nautiskellen ohjelmakeittiö Hellassa. Unohtaa ei voi myöskään Krapin Pajaa!

Osoite: Rantatie 2, 04310 Tuusula
www.krapi.fi

Paatela

Vuosisadan takaa! Paatela on vuonna 1928 valmistunut kotitalousopettajaopiston päärakennus. Se edustaa tyylipuhdasta klassismia ja 1900-luvun alun oppilaitosrakentamista Suomessa. Paatelan englantilaistyylisessä kartanopuistossa viihtyi myös säveltäjämestari Jean Sibelius. Voit piipahtaa opiskelijoiden ylläpitämään myymälä-kahvilaan, jossa valikoima vaihtelee ja voi yllättää.

Osoite: Sibeliuksenväylä 55, 04400 Järvenpää
ravintola.paatela

Ravintola Huvila

Historian havinaa! Lähes 100 vuotta sitten tuotiin Järvenpäähän Karjalan Kannakselta vanhoja huviloita lähes 200 kpl. Terijoen huviloiden tunnelmaa voi aistia tässä vuosina 1926-62 apteekkina toimineessa talossa, joka on yksi parhaiten säilyneistä taloista.  Sibeliuksenkadulla sijaitseva ravintola tunnetaan “Huvilan hengestä”: maittava, käsintehty annos tarjoillaan pöytiin myös lounaalla!

Osoite: Sibeliuksenkatu 5, 04400 Järvenpää
huvilassa.fi 

Vanhiksen kartano ja Kellari

Vanhankylänniemessä sijaitsevan kartanon juuret ulottuvat liki 400 vuoden päähän ja nykyinenkin päärakennus on yli 150-vuotias. Alueella järjestetään nykyään mm. festivaaleja, joista Puistoblues on tunnetuin. Kartanon lounasta tarjoillaan arkisin ja Kellariravintola eli Elämyskellari palvelee yksityistilaisuuksissa. Vinkkinä vielä: kartanon viereisetä Pytingin puodista voi hankkia käsitöitä ja koriste-esineitä kotiintuomisiksi.

Osoite: Tuulimyllyntie 24, 04400 Järvenpää
vanhiksenkartano.com

Härmän Rati

Priimaako pukkaa? Palanen Pohojanmaata on tuotu Tuusulanjärven maisemiin. Vanhan kansakoulun hirret, tuvan jykevä uuni ja opastustaulut seinillä kertovat omaa tarinaansa ja talon historiaa 1900-luvun alkupuolelta. Ympäröivässä maisemassa lampaat laiduntavat pelloilla – maalaismaisemaa, vaikka kaupungissa ollaankin! Talo on kuuluisa luomutarjonnastaan ja siitä pääsee nauttimaan lounasaikaan ja toki ryhmän kanssa tilauksesta muinakin aikoina.

Osoite: Vähäjärvenkatu 1a, 04400 Järvenpää
harmanrati.fi  

Ravintola Kerho

Nyt on tyyliä! Punatiilinen Kerho on Hyrylän vanhan varuskunnan entinen upseerikerho, jonka jykevien seinien suojissa on aina syöty ja juotu hyvin, niin nytkin. Tarjolla on tilat jopa sadalle vieraalle ja asiallinen a la carte -lista on lyhyt mutta sitäkin tarkoituksellisempi. Kokenut henkilökunta luo mukavan tunnelma ja rennompaakin ruokaa löytyy, kuten artesaanipizzoja kiviuunista. Älä unohda Kerhon viihtyisää kesäterassia tai puotia, josta saat erikoispaahdetut kahvit ja muut lähiherkut.

Osoite: Tykkitie 1, 04300 Tuusula
kerho.fi

Ruokarundit on tuotettu Ruokamatkailu ja paikalliset tuotteet (englanniksi: Food and Culture at Lake Tuusula) – hankkeen toimenpiteenä.
Ohjelma: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020
Ohjelman toimenpide: 7.4 Maaseudun palvelut
Ohjelman alatoimenpide: Maaseudun palvelut, kehittäminen
Leader-ryhmä: Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry
Hankkeen toteutusalue: Kansainvälinen
Ohjausryhmä: Hankkeelle on asetettu ohjausryhmä

Tukea on myönnetty 36 000,00 euroa (Euroopan unionin osuus + valtion osuus), joka yhteensä on 90.0 prosenttia hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Tuen määrää (EU+valtio) laskettaessa on huomioitu muu julkinen rahoitus. Tuki on myönnetty vuoden 2019 talousarvion myöntämisvaltuuskiintiöstä momentilta 30.10.64 EU:n osallistuminen maaseudun kehittämiseen ja valtion rahoitusosuus EU:n osaksi rahoittamasta maaseudun kehittämisestä.