Jean Sibelius

Jean Sibelius (1865 – 1957)

Jean Sibelius Ainola Järvenpää TuusulanjärviJean Sibelius on kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen säveltäjä. 1890-luvun lopulla hän alkoi kaivata maalle Helsingin kiusausten ääreltä. ”Helsinki on käynyt minulle piinalliseksi” hän totesi ystävilleen. Niinpä Sibeliukset muuttivat maaseudun rauhaan Ainolaan vuonna 1904. Ainolassa sävellystyö sai uutta puhtia ja sen myötä avautui myös kansainvälinen läpimurto.

Jean Sibelius oli monelle tuttu näky Tuusulan rantatiellä päivittäisillä kävelyretkillään. Silloinkin hän oli pukeutunut tyypilliseen tapaansa viimeisen päälle huoliteltuun herrasmiehen pukuun. Hänelle luonto ja muuttolinnut olivat äärettömän tärkeitä ja keväisin joutsenten tullessa järvelle, Sibeliukselle nostettiin korituoli Halosenniemen rantaan.

Taiteilijayhteisön alkuaikoina Sibelius nousi myös Juhani Ahon kanssa myös veneeseen katsomaan, kuinka kalanpyydyksiä koetaan, tuolloinkin täydessä herrasmiehen asussa kalvosin napit auringossa kiiltäen ja paikalliset rannalla näkyä ihmetellen. Toisin kuin yleensä annetaan ymmärtää, ei ollut lainkaan poikkeuksellista, että myös Sibeliuksen tapasi silloin tällöin järvenrannassa onkimassa, joskus vaimonsa Ainon kanssa.

Työnsä vuoksi Sibelius oli hyvin herkkä kaikille äänille. Aino varjeli miehensä työrauhaa niin että jopa kotiapulainenkin sai askeliinsa hiljaiseloa kahvitarjotinta kantaessaan. Ainolassa ei Sibeliuksen elinaikana ollut edes vesiputkea, sillä putkista lähtevät äänet olisivat häirinneet säveltäjän työtä.

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Ainola on nykyisin auki yleisölle kesäaikaan, ja siellä voi tutustua Aino ja Jean Sibeliuksen kodin lisäksi myös puutarhaan. Puutarhassa sijaitsee myös Ainon suunnittelema sauna, missä oli Sibeliusta varten suunniteltu tila myös kylpyammeelle.

Jean Sibeliukseen liittyviä tutustumiskohteita:


Tuusulanjärven alueella on monta yleisölle avoinna olevaa taitelijakotia ja tämän lisäksi runsaasti museoita moneen makuun. Ja kaikki tämä kompaktisti 8 km pitkän Tuusulanjärven rannalla, vain 30 km Helsingistä pohjoiseen. Hyvä syy siis jäädä yöksi ja tutustua alueeseen paremmin!

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.