Halosenniemi

Pyhät on pihlajat pihalla - Pekka Halosen maisemamaalauksia

22.1. - 5.5.2019

Suomen kultakauden keskeinen taiteilija Pekka Halonen on tunnettu ennen kaikkea suomalaisen luonnon kuvaajana. Luonto edusti Haloselle jotain ikuista ja pyhää – pysyvyyttä muuttuvassa maailmassa. Halosenniemen näyttelyssä maisemamaalausten keskiössä ovat yksityiskokoelmista lainatut Pekka Halosen pihlaja-aiheiset teokset. Lisäksi esillä on taiteilijan vaikuttavia luontokuvauksia.

Pekka Halonen kuvasi pihlajia koko uransa ajan aina 1890-luvulta 1930-luvulle asti. Useista hänen maalauksistaan voi tunnistaa pihlajan varhaiskesäisessä kukkaloistossa tai pihlajanmarjoista, jotka syksyllä hehkuvat punaisina terttuina ja talvella muodostavat notkuvilla oksilla luonnonornamentiikkaa. Vuodenaikojen mukaan olemukseltaan muuttuva pihlaja tarjoaakin taiteilijalle erilaisia maalausteemoja.

Pekka Halosen taide on kehittynyt ajan taidevirtausten myötä ja tyylimuutoksia voi vertailla esillä olevien pihlaja-aiheisten teosten kautta. Halonen oli kuuluisan Paul Gauguinin opissa Pariisissa alkuvuodesta 1894 ja syksyllä hän maalasi Pihlaja-teoksen (1894), jota Axel Gallén kuvasi: "Pihlaja on hyvä dekoratiivinen yritys ja antaa, kumma kyllä, rauhallisen vaikutuksen, semmoisen pitkään vartoovan hetken jolloin luonto pidättää henkeänsä. En ole ikinä vielä nähnyt sitä mielialaa kuvattuna." Teoksessa voidaan nähdä Halosen omaksumat uuden dekoratiivisen maalauksen ominaisuudet. Teoksen värit ovat voimakkaat. Kivien ja sammaleen koristeelliset muodot viittaavat uuteen symbolistiseen näkemykseen. Halosen loppukauden maalaukset ovat tunnelmaltaan harmonisempia ja seestyneempiä.

Avoinna 22.1.–30.4. ti–su klo 12–17, 1.5.–5.5. ma–su klo 11–18

Museon pääsymaksut:
aikuiset 8 €€ / eläkeläiset, opiskelijat 6 €€ /lapset (7–17 v.) 2 €€ sekä Museokortilla.

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.halosenniemi.fi

 tulevia näyttelyitä

NAISIA TUPA TÄYNNÄ - MAALAUKSIA NAISILTA KUIN NAISISTAKIN
14.5. - 8.9.2019

TAIDE PITKÄ, ELÄMÄ LYHYT - HALOSENNIEMEN MUSEO 70 VUOTTA
17.9.-8.12.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.