Ahola

Tapahtumat

Kaunista ja käytännöllistä – Venny Soldan-Brofeldt kodin suunnittelijana pienoisnäyttely

”Asumisen suhteen meillä oli alun alkaen omat aatteemme. Ei saanut olla mitään turhamaisuutta, ei tarpeettomia kustannuksia, kaiken piti olla mahdollisimman huokeata ja yksinkertaista, mutta kuitenkin jollain tavoin tyylikästä. Vapaus ennen kaikkea, se oli vaalilauseemme.” Venny Soldan-Brofeldtin päiväkirja 1933

Mitä taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt ajatteli kodin suunnittelusta? Tuusulanjärven taiteilijayhteisön syntypaikan Aholan kesänäyttelyssä tutustutaan taiteilijan tuntemattomampaan puoleen kodin sisustajana ja taidekäsityöläisenä.

Venny Soldan-Brofeldtin löytämä Vårbackan huvila eli Ahola oli Tuusulanjärven taiteilijahuviloista ainoa, joka oli vuokrattu. Ahola kasvoi vähitellen jo olemassa olevan talon ympärille ja olikin osittain oma luomus. Järvenpäähän muuton yhteydessä Vennyn valtasi suuri innostus kodinrakentamiseen.

Aholan yksinkertainen mutta tyylikäs sisustus antoi esimerkin siitä, miten omin käsin ja edullisesti oli mahdollista luoda viihtyisää. Aholassa Venny halusi toteuttaa ajatusta kodista kokonaistaideteoksena. Taiteilijana hän halusi laajentaa toimintapiiriään kuvataiteesta taidekäsityöhön, sisustussuunnitteluun ja tekstiilitaiteeseen. Venny olikin innostunut dekoratiivisesta taiteesta maalaten tauluja, suunnitellen sisustustekstiilejä, veistäen puuta ja tehden pienoisveistoksia.

Aholan sisustusta täydensivät vanhat perityt huonekalut yhdessä Vennyn suunnittelemien huonekalujen kanssa. Kansanomaisten ryijyjen keltaiset ja pehmeän vihreän sävyt kietoutuivat yhteen kotikutoisten lämpimänsävyisten ja punaruutuisten verhojen kanssa.

”Kotoista lämmintä ja rauhaa se tietää. Kaunis on tähtitaivas, kaunis on meri – Kiitos Toska!” Venny Soldan-Brofeldt kirjassaan Merimajamme ja me 1930 Aholan vuosina

Venny kaipasi merenrannan luontoa, raikasta tuulta, yksinkertaista pakopaikkaa, jossa saisi rauhassa keskittyä maalaamiseen. Vuonna 1907 löytyi Hangon Tvärminnestä Toskan niemi, Vennyn oma valtakunta, jota hän rakasti enemmän kuin mitään muuta paikkaa maailmassa. Toska oli täydellisen eristetty, meren ympäröimä rauhan paikka, jonka ensimmäinen asumus oli Vennyn poikien kanssa rakentama vaatimaton lautamaja. Mitään porvarillista kesähuvilaa ei haluttu, rakennettiin ympäröivää luontoa ja miljöötä kunnioittaen.

Aholan sisustuksen pelkistetty tyyli yksinkertaistui enteisestään Toskassa, jonka viehätys oli kosketuksissa luonnon käsittämättömään suuruuteen ja sen rinnalla ihmisen pelot ja murheet tuntuvat niin kovin pieniltä ja merkityksettömiltä. Sisusta kuin Venny! Tule Aholan pienoisnäyttelyyn inspiroitumaan Vennyn kauniista käytännöllisyydestä.

Maalattu Aholassa – Kaisu Sirviö

Kuvataiteilija Kaisu Sirviön Aholasssa syntyneitä maalauksia ja grafiikkaa

Ahola ei ole ollut taiteen syntypaikka ainoastaan 1900-luvun vaihteessa, vaan on sitä nykyäänkin! Kuvataiteilija Kaisu Sirviö (s.1954) työskentelee Aholan yläkerran työhuoneessa. Kesällä yläkerran päätyhuoneessa esitellään hänen paikan päällä syntyneitä teoksiaan. Sirviö yhdistelee teoksissaan maalausta ja litografiaa.

Lue lisää: https://tapahtumat.jarvenpaa.fi/fi-FI/page/5e7607887be0c1505fce7e58

Ahola
Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
ahola(at)jarvenpaa.fi
040 315 2213

Avoinna
2.6.2020 – 30.9.2020 ti-su klo 10-18
Pääsymaksut:
7/6/4 € tai Museokortti
Muina aikoina avoinna tilauksesta.