Kellokosken sairaalamuseo

Osoite: Vanha valtatie 198, Kellokoski
Puhelin: 040 314 3474
Sivusto: https://www.tuusula.fi/

Näe ja koe

Kellokosken sairaalamuseo

Sairaalamuseo sijaitsee HUS:n Kellokosken sairaalan alueella. Vuonna 1973 perustettu sairaalamuseo toimii sinisessä puutalossa sairaalan pihalla. Museossa voi tutustua erilaisten hoitomuotojen historiaan, sairaalan toimintaan sotavuosina sekä sairaalassa vaikuttaneiden potilaiden ja henkilökunnan elämään. Esillä on potilaiden terapiatöinä tekemiä esineitä ja taideteoksia sekä sairaalan vanhaa esineistöä. Niistä esimerkkeinä sähkösokkilaite, lobotomialeikkausvälineet, pakkopaita ja hammaslääkärin välineistöä. Lisäksi on vanhoja alumiinisia astioita, huonekaluja, vaatteita, kirjallisia dokumentteja sekä sairaalan vanhoja Paavo Tynellin suunnittelemia Art Deco-valaisimia.

Kellokosken sairaalamuseo kätkee sisälleen länsimaisen mielisairaanhoidon historian – sen helmet ja hairahdukset. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat, joiden mielen oikkuja heijastelevat esinekeräelmät ja mm. Prinsessan kirjontatyöt. Sairaalamuseo ei jätä kylmäksi: se kertoo paitsi ihmismielen rikkaudesta ja haavoittuvuudesta myös hoivatyön ammattilaisten rakkaudesta vaikeaan lajiinsa – psykiatriaan.

Museo on talvikaudella auki tilauksesta. Katso kesäkauden aukioloajat sairaalamuseon sivustolta.

Lisätietoja ja vierailijaryhmät: Tuusulan museo, yleisötyön amanuenssi Harri Nyman, harri.nyman@tuusula.fi

Kesä 2020

Kellokosken sairaalamuseo avautuu yleisölle torstaina 4.6.

Museo on avoinna kesäkauden torstaisin ja lauantaisin klo 11–17 ja sisään on vapaa pääsy. Kerralla museoon otetaan noin 20 henkilöä kerralla. Ruuhkaiseen aikaan on käytössä eri kulkuovet sisään- ja uloskäyntiin.

Torstaisin museon ollessa auki sairaalakappelin näytöt klo 14.30—15.00.
Lähtö museolta.

Poikkeukselliset aukioloajat:

La 20.6. suljettu (juhannus).
Ke 22.7. auki klo 11—17 (Tuusula-päivä)
Su 26.7. auki klo 11—17 (Piknik-konsertti).
28.7.—9.8. auki joka päivä klo 11—17 (Tuusulan museoviikot).
To 13.8. suljettu.