Talvista tekemistä Tuusulanjärvellä 2024

Luistelu, kävely ja potkukelkkailu Tuusulanjärvellä talvella 2024

Tuusulanjärven jäälle on jälleen avattu reitit luistelijoille, kävelijöille, potkukelkkailijoille sekä hiihtäjille. Sopu tilaa tekee!

Vaikka ulkoilualuetta pidetään kunnossa päivittäin, kannattaa tarkkailla jään pintaa tarkasti sillä luonnonjäällä railot ja muut epätasaisuudet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Tarkista Tuusulanjärven jäätilanne aina ennen jäälle menoa!

Ajankohtaista tietoa jään kunnosta löytyy  Jäähavaintomiesten päivityksistä Instagramista ja Facebookista!
Tuusulanjärven live-kelikameraa voit katsoa YouTubesta.

Talven 2024 Tuusulanjärven reittikartta:


Lähde: Tuusulan kunta

Parkkipaikat:

Gustavelund, Kirkkotie 36, 04300 Tuusula

Kirkkoranta, Kirkkotie 25, 04300 Tuusula
Kirkon ja Kirkkotuvan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat pysäköintipaikat on varattu seurakunnan toimintaan. Pysäköintipaikka tien toisella puolella.

Tuuskoto, Tuusulan kunnantalo, Kotorannankuja 10 04310 Tuusula
Käynti järvelle rakennuksen takaa, vasemmalta puolelta laiturille jossa saa luistimet jalkaan. Rannassa kaksi talvikäytössä olevaa wc:tä.

Anttilanranta, Tähtientie2, 04300 Tuusula
Rannassa, puuvajan vieressä on talvikäytössä oleva wc.

Tervanokka, Tervanokantie 10, 04400 Järvenpää

Vanhankylän kartano, Stålhanentie 4, 04410 Järvenpää

Kahvilat
Järven rannoilla on auki etenkin viikonloppuisin talvikahviloita, jotka tarjoavat lämmintä juotavaa ja pientä syötävää. Kahvilan löydät esim. Fjällbon keltaisen uimapaviljongin vierestä tai Onnelan rannasta Sarvikalliota vastapäätä. Tämän artikkelin lopusta löydät tietoa alueen ravintoloista!

Vuokrapalvelut

Hotelli Gustavelund / Sportuna

Vuokraa retkiluistimet Hotelli Gustavelundin aulasta klo 10-17. Luistimet ovat luisteluhiihtomonoihin SNS ja NNN siteille. Pakettiin sisältyy terät, luisteluhiihtomonot, sauvat, kypärät ja naskalit. Hinta: 20e / 2h. Varattavana myös potkukelkkoja (perinteinen tai Kickbike) 20€/2h. Potkukelkkavuokraan kuuluu nastat kenkien päälle ja kelkat. mono/terä Retkiluistinpaketteja on yli 110 paria ja potkukelkkoja 25 kpl.

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula

Lisätietoja ja Varaukset: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Krapin Onnelan alue

Välinevuokraamo on auki hiihtolomaviikolla sekä aurinkoisina viikonloppuina tai tilauksesta Krapin Onnelan kodalla ja rannassa. Usein löydät myös kahvion rannasta. Vuokrattavana retkiluistimet (omaan kenkään tai luisteluhiihtomonoon sns/nnn-sitein), kicksparkit, potkukelkat ja lumi- sekä liukulumikengät 20 euroa / tunti. Muina aikoina voit kysyä vuokravälineitä soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppin kautta:

Helmi 0443423896
Tero 0407178571
Tony 0409660944

Kortti- ja käteismaksu. Huomaa että retkiluistimiin tarvitset omat kunnolla nilkkaa tukevat kengät mukaan.

Sijainti: Rantatie 34, Tuusula

Järvenpään Rantapuisto

Helsingin retkiluistelulla on usein pyhinä ja viikonloppuisin retkiluistimien ja monojen sekä potkukelkkojen pop-up vuokrauspiste Järvenpään Rantapuistossa.

Tuusulanjärven rannalla sijaitsevat Sarvikallion ulkoilualue ja Fjällbon puisto tarjoavat kauniit puitteet nuotioretkelle. Tarjolla on myös muuta mukavaa, esimerkiksi hiihtoa Tuusulan urheilukeskuksen lähettyvillä, lumikenkäretkiä ja pulkkamäkiä.

Alueelle voit tulla pääkaupunkiseudulta myös julkisilla kulkuneuvoilla. Katso yhteydet HSL:n sivustolta.

Ladut ja hiihtäminen

Tuusulanjärven jäälle on tehty perinteisen ladut ratapenkalle.

Tuusulan urheilukeskus sijaitsee Hyrylässä. Urheilukeskuksen valaistuilla reiteillä on valot päällä klo 6-8.30 välisenä aikana ja sekä iltaisin klo 22.30 saakka.  Urheilukeskuksen latukarttaan voi tutustua täältä.

Etelä-Tuusulan kyläladut ovat myös mahtavat – jopa 45 kilometriä upeita metsä- ja peltolatuja. Täällä voi hiihtää rauhassa, kaikki mahtuvat ladulle ja vastaantulijaa tervehditään. Hyviä taukopaikkoja esim. Myllykylän laavu sekä Professorin Pytingin nuotiopaikka. Tutustu alueeseen ja päivitettyyn latukarttaan tarkemmin täältä.

Järvenpään latuverkostoon voi tutustua täältä.

Perhe nuotiopaikalla Tuusulanjärven rannalla
Fjällbon puiston nuotiopaikka

Retkeily- ja ulkoilureitit & nuotiopaikat

Tuusulanjärven alueella on useita ulkoilualueita, joissa voit vierailla myös talviaikaan.  Ulkoilualueilla ja luontokohteissa ei ole talvikunnossapitoa, mutta voit toki reippailla hyvin kuljettuja polkuja pitkin.  Mutta mitäpä jos tutustuisit lumisiin maisemiin lumikenkäretkellä?

Suosituin retkikohde on Tuusulanjärven länsirannalla sijaitseva Sarvikallion alue, joka tarjoaa erinomaiset puitteet koko perheen eväsretkeilyyn ja liikkumiseen. Sarvikallion laelta avautuu järvelle upea maisema, jota voi ihastella vaikkapa retkieväitä maistellessa nuotiopaikan äärellä. Tutustu Sarvikallioon artikkelistamme.

Järven itärannalla, lähellä järvelle aurattua luistinrataa ja Tuusulan Rantatietä, sijaitsee Fjällbon puisto huvimajoineen. Puiston rantaan on rakennettu tyylikäs laituri ja järven rannalla on myös suosittu nuotiopaikka.  Tutustu Fjällbon puistoon artikkelistamme.

Järvenpään Vanhankylänniemessä on auki ihana Pytingin Puoti, joka on avoinna helmi-huhtikuussa pe-su klo 11-17.

Pytingin Puoti Vanhankylänniemessä Järvenpäässä

Lumikenkien vuokraus:

Hotelli Gustavelund 

Lumikenkien vuokraus hotellin aulasta, hinta 20 e / 2 h. Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Villa Tammikko / Tammikon Talli

Metsäretken lopuksi voit viettää hetken Professorin Pytingin nuotiopaikalla, aivan Tammikon Talllin naapurissa Tuusulan Ruotsinkylässä. Lumikenkien vuokraushinta 20 euroa/3 h. Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.
Varaukset verkkokaupasta.

Metsänautti 

Vuokraa lumikengärt omatoimiretkelle tai osallistu opastetulle retkelle. Aikuisten lumikengät ja sauvat 25 eur/ 12h ja lasten lumikengät 10 eur/12 h. Opastetulla retkellä saat tietoa lumikenkäilystä lumikenkäoppaan johdolla ja retken päätteeksi tarjoillaan kodalla retkieväät.  Lumikenkäretkiä yhetislähdöillä tai varaa oma retkesi ryhmällesi
Sijainti: Vuohikkaanraitti 20, Tuusula
Varaukset ja tiedustelut: jonna@metsanautti.fi , 050 5287480 tai  metsanautti.johku.com

Sähkömaastopyörien vuokraus:

Villa Tammikko

Pyörillä pääsee mainiosti pyöräteillä talvellakin! Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.Varaukset verkkokaupasta.
Huom! Liikuntaedut käyvät myös maksuksi.

Rantasaunat ja avantouinti

Krapi

Krapin alueelta löytyy yhteensä seitsemän erillistä saunaa, jotka ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Tarjolla on perinteinen savusauna, puulämmitteinen Jannen sauna, Elvilä sekä Järvisauna. Varaukset myyntipalvelusta.
Lue lisää: https://bit.ly/3JfD5OC

Järvisaunalla järjestetään ylimääräinen sekasaunavuoro la 24.2. klo 14.00–17.00. Hinta 15,00 €/aikuinen, 7,50 €/lapsi. Järvisaunan löydät Onnelan rannasta, Impivaara puuhuvilan takaa, Touhuxin välinevuokraamon ja kahvilan läheisyydestä.

Savusaunalla on myös yleisövuoroja, jolloin pääset kokeilemaan sauvsaunan lempeitä löylyjä. Voit yhdistää saunapäivääsi myös Krapihovin blinipöydän joko ennen tai jälkeen saunomisen. Katso tietoa yleisövuoroista Krapin Facebook-sivulta.

Krapilla on ”Rantasaunasta blinipöytään” – tarjous ryhmille: Oma yksityinen rantasaunavuoro kahdeksi tunniksi Tuusulanjärven rannalla ja illan pitopöytä pääruoalla ravintola Krapihovissa.

Lapset saunovat ja ruokailevat talviloman ajan veloituksetta!

Perhetarjous ”Rantasaunasta blinipöytään”:

100,00 €/aikuinen 1-8 hengen seurueille.

Tarjous on voimassa 19.2.-24.2.2024

Rantasaunasta blinipöytään hinta ryhmille:
99,00 € / hlö 9-12 hengen seurueille
93,00 € / hlö 13-18 hengen seurueille
89,00 € / hlö 19-25 hengen seurueille
Pienemmät ryhmät hinnoitellaan erikseen. Tarjous on voimassa 9.1.-19.3.2024
Lue lisää: https://bit.ly/3JfD5OC

Lammaskallion tila

Puulämmitteinen rantasauna Tuusulanjärven länsirannalla, lähellä Härmän Ratia ja Vanhankylänniemeä. Rantasaunalla on myös avanto. Saunan varaukset verkkokaupasta.

Hotelli Gustavelund

Kyöstinranta on erillinen saunakennus Tuusulanjärven rannalla. Lisätietoja ja varaukset: Hotelli Gustavelundista

 

Krapin savusauna Tuusulanjärven rannalla

STEP-koulutus

Järvenpään STEP-koulutuksen viihtyisä rantasauna on vuokrattavissa läpi vuoden.
Lisätietoja: https://step.fi/rantasauna/

Parhaat pulkkamäet

Krapin alueen hotellin takana on 20 metrin pulkkamäki avoinna joka päivä. Mukaan iloista mieltä ja oma laskuväline. Laskiaistiistain 13.2.2024 kunniaksi hotellilla tarjolla rajoitettu erä Krapin laskiaispullia.
Sijainti: Rantatie 2, Tuusula.

Järvenpäässä pääsee myös pulkkailemaan. Pulkkamäen löydät Rampakasta ja Paavonpolulta. Paavonpolulla on loistavan mäenlaskupaikan lisäksi laavu ja nuotiopaikka. Sijainti: Vanha Valtatie 66, Järvenpää.

Tuusulan Urheilukeskuksessa on myös pulkkamäki, sijainnin voi katsoa täältä.

Muuta mukavaa tekemistä + tapahtumat

Päivitämme tapahtumia – katso myös ajankohtaiset tapahtumat tapahtumakalenterista.

Taiteilijakoti Erkkola

Erkkolassa on esillä näyttely ”Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta; Lars-Gunnar Nordsgtrömin syntymästä 100 vuotta” 14.2. – 26.5.2024.

Erkkolan näyttelyssä on esillä Lars-Gunnar Nordströmin taiteen lisäksi teoksia Marcus Collinilta, Ragnar Ekelundilta, Väinö Hämäläiseltä, Väinö Kunnakselta, Eero Nelimarkalta, Sigrid Schaumanilta, Martta Wendeliniltä ja Werner Åströmiltä. Erkkola on avoinna ke–su klo 12–17. Lue lisää: www.erkkola.fi

Halosenniemi

Tuusulanjärven rannalla sijaitsevassa upeassa erämaa-ateljeessa on auki tänä talvena nykytaiteen näyttely ”Haaveita ja näkyjä – nykytaidetta Nelimarkka-Rahastosta”. Halosenniemi on auki ti – su klo 12 – 17. Tutustu tarkemmin Halosenniemeen täältä.

Järvenpään taidemuseo

Taidemuseo on avoinna helmikuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17.
Tutustu näyttelyihin täältä

Ilmatorjuntamuseo

Ilmatorjuntamuseo on auki talviaikaan keskiviikko – sunnuntai klo 11-17.
Perinteinen suuren suosion saavuttanut LASKIAISRIEHA pidetään sunnuntaina 11.2.2024 klo 10-16. Ilmatorjuntamuseolla Hyrylässä.

Ravintolat alueella

Talvipäiväsi kruunaat hyvällä aterialla paikallisissa ravintoloissa!

Herkulliset kohteet talvisen ulkoilupäivän aikana ja jälkeen:

Gustavelund

Gustavelundissa on tarjolla herkullista lounasta, lauantai-brunsseja ja aitoja italialaisessa pizzauunissa paistettuja artesaanipizzoja. Helmikuun ajan Gustavelundin aulagalleriassa on esillä Eemi ja Marja-Liisa Räsäsen taidenäyttely HETKESSÄ, joka on äidin ja pojan ensimmäinen yhteisnäyttely.
Katso Gustavelundin hiihtolomaviikon poikkeukselliset palvelut täältä.

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: https://www.gustavelund.fi/fi/ravintolat

Härmän Rati

Härmän Ratin luomutarjonta on tällä hetkellä 99 % ainoana ravintolana Suomessa ja tästä osoituksena Rati onkin moninkertainen Luomu SM voittaja. Härmän Rati on auki vain lounasaikaan, muulloin tilauksesta.
Lounasta on tarjolla ti-pe klo 11 – 14.30 ja la 12 – 15.
Sijainti: Vähäjärvenkatu 1, Järvenpää
Tutustu lounaslistaan: https://www.harmanrati.fi/lounas-ravintola-jarvenpaa-tuusulanjarvi/

Krapihovi

Krapihovin keittiön tarina rakentuu vuodenaikojen kiertokulusta ja puhtaista suomalaisista raaka-aineista maalta, mereltä, metsistä. Pihapiirissä on oma palvaamo, lihanleikkaamo sekä leipomo. Kaikki lautasella on omin käsin tehtyä, huolella valmistettua. Krapihoviin katetaan vuodenajan aito suomalainen, käsin valmistettu kattaus, herkullinen tarina Suomesta.

Krapihovi on auki arkisin klo 11-15.00 & 17-23.00, Pitopöytä katettuna klo 11.00-15.00 & 17.00-22.00 – viimeiset tilaukset klo 21.30 mennessä
Lauantaina klo 12-16.00 & 17-22.00, Pitopöytä katettuna klo 12.00-16.00 & 17.00-21.00 – viimeiset tilaukset klo 20.30 mennessä
Sunnuntaina ja pyhäpäivinä suljettu

Krapihovi tarjoaa hiihtoloman 19.-24.2.2024 ajan blinipöydän perheen alle 15-vuotiaille veloituksetta! Muista mainita tarjous varatessasi
Tutustu: https://bit.ly/3XVLgDL

Sijainti: Rantatie 2, 04300 Tuusula.
Lue lisää: Krapin sivustolta.

Ravintola Kerho

Keskellä Hyrylää sijaitsevan historiallisen Kerhon jykevät tiiliseinät kätkevät sisäänsä rennon ravintolan. Tähän Kerhoon saa tulla syömään hyvin, rennosti bistron tiskillä tai kaavan mukaan salissa, saa tilata mukaan, saa piipahtaa lasillisella, saa nauttia elämästä Kerhon tapaan. Sijainti: Tykkitie 1, Tuusula.
Katso lisää: www.kerho.fi

Ravintola Yolanda

Järvenpään STEP-koulutuksen kampuksella, osoitteessa Järvenpääntie 640, toimii ravintola Yolanda.
Aukioloajat ma-to 7.30–17.30, pe 7.30–14.30.
Tutustu ruokalistaan https://www.compass-group.fi/yolanda

Majoitus

Mitäpä jos viipyisit pidempään ja varaisit majoituksen? Valittavanasi on sekä korkealaatuisia hotellihuoneita korkeatasoisissa hotelleissa, tilavia huoneistoja että b&b -majoitusta. Katso majoitusvaihtoehdot täältä.