Järvenpään taidemuseo

Tapahtumat

Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina

1.3. – 30.9.2020

Näyttely taiteilija Eero Järnefeltin perheen Järvenpäässä sijaitsevasta ateljeehuvilasta taiteessa ja kotina.

”Kyllä se olisi hauska, kun voisi asuskella maalla väljissä huoneissa ja olisi aikaa tarpeeksi.” Eero Järnefelt puolisolleen Saimille 25.3.1898

Eero (1863–1937) ja Saimi (1867–1944) Järnefeltin haaveet omasta kodista maaseudulla kävivät toteen, kun he ostivat Järvenpään kartanolta hevoshakana toimineen tontin Tuusulanjärven rannasta, ja rakennuttivat Suvirantana tunnetun huvilan vuosina 1900–1902. Usko Nyströmin suunnitteleman talon arkkitehtuurissa on vaikutteita kansainvälisestä art nouveu -tyylistä sekä englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen ajatuksista, joissa koti haluttiin nähdä kokonaistaideteoksena.

Suvirannan ilme on säilynyt nykypäiviin saakka hyvin alkuperäisenä, vaikka talo on aina ollut asuttu koti. Näyttelyssä kerrotaankin taiteilijakodin 120-vuotinen historia siellä asuneiden taiteilijoiden ja perheiden kautta. Esillä on teoksia Eero Järnefeltiltä sekä hänen tyttäreltään Laura Järnefeltiltä Järvenpään taidemuseon kokoelmista ja yksityiskokoelmista. Näyttelyyn on myös tuotu Suvirannasta teoksia, joita kävijät eivät ole aiemmin päässeet näkemään.

Esiin tuodaan myös rakennuksen vaiheita ja tapettien tarinaa, viimeaikaisten tutkimusten avulla. Unohtamatta upeaa puutarhaa, yli satavuotiasta savusaunaa tai värikkäitä vieraita ja naapureita. Näyttely täydentää upeasti vierailua Suvirannassa, joka on kesäkaudella kolmesti viikossa avoinna kävijöille opastetuilla kierroksilla. Lue lisää Suvirannasta täältä.

Pääsymaksu 7/6/4€ tai Museokortti, alle 18v vapaa pääsy

Yhteystiedot:
Järvenpään taidemuseo
www.jarvenpaa.fi/taidemuseo
taidemuseo(at)jarvenpaa.fi
Kirjastokatu 8
04400 Järvenpää
puh. 040 315 3881