Teemareitti: Taiteilijayhteisön jalanjäljillä

Näe ja koe

Teemareitti: Taiteilijayhteisön jalanjäljillä

Kohteet: Ahola, Ainola, Halosenniemi, Lottamuseo, Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki.

Visit Lake Tuusula -bussi operoi 1.7.-30.8.2020 tiistaista sunnuntaihin. Katso bussin aikataulut täältä.

Saapuminen junalla: Voit tulla Tuusulanjärvelle junalla Järvenpään rautatieasemalle käyttämällä lähijunaa R tai D. Katso aikataulut: vr.fi. Jos tulet pohjoisen suunnasta, huomio tarkkaan juna saapumisaika Järvenpäähän että ehdit ensimmäiseen junaan!

10.15 Visit Lake Tuusula -bussi
Katso bussin aikataulut täältä

Jää pois: n. 10.20 Aholan pysäkki 

Ahola – Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin koti
Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Sivusto: www.jarvenpaa.fi/ahola

Ahola on oikea paikka aloittaa tutustuminen Tuusulanjärven taiteilijayhtisöön. Vuonna 1897 kirjailija Juhani Aho ja vaimonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat myöhemmin Aholaksi nimeämäänsä huvilaan ja Tuusulanjärven taitelijayhteisö sai alkunsa. Pariskunnan pitkäaikaisimmassa kodissa esitellään näiden kahden taitelijan elämäntyötä.

Ainola – Aino ja Jean Sibeliuksen koti
Osoite: Ainolankatu, Järvenpää.
Sivusto: www.ainola.fi

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun tunnelmallisen huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Tutustu myös saunarakennukseen sekä viihtyisään puutarhaan. Aulis-kahvio sekä pieni museokauppa. Museokorttikohde.

11.50 Visit Lake Tuusula -bussi, Ainolan parkkipaikka

Jää pois: 12.00 Halosenniemi

Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula.
Sivusto: www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Kesällä näyttely:  ”Piirustuskoulusta maailmalle” esittelee kultakauden taiteilijoiden Pekka Halosen ja Albert Gebhardin teoksia yhteisiltä opiskeluajoilta lähtien myöhäisempien vuosien piirroksiin ja maalauksiin. Näyttelyssä olevat Gebhardin teokset tulevat suureksi osaksi yksityiskokoelmista ja ne ovat olleet harvoin julkisesti esillä.

Jatka matkaa kävellen Lottamuseolle / Erkkolaan / Aleksis Kiven mökille – matkaa on noin 1,3 km / 20 minuuttia TAI Visit Lake Tuusula -bussilla klo 14.30.

Erkkola

Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Kesäksi 2020 Erkkolan valloittavat rakastetut muumihahmot ja niiden luojan Tove Janssonin taide näyttelyssä ”Muumeja ja maalauksia”.

Jansson (1914–2001) oli kuvittaja, taidemaalari ja kirjailija. Kaikkien tuntemaksi hän tuli muumikirjojensa kautta 1940-luvulta alkaen. Muumien leppoisa ja humaani maailmankuva on siitä asti vedonnut lapsiin sekä aikuisiin. Taidemaalarina Jansson liikkui värikkään ranskalaisen modernismin jalanjäljillä. Museokorttikohde.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: www.tuusula.fi/museot

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Vapaa pääsy kesällä 2020.

Lottamuseo
Osoite: Rantatie 39, Tuusula
Sivusto: www.lottamuseo.fi

Lounaspaikkaehdotukset:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
Sivusto: http://www.krapi.fi/sivut/kesalounas

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Kesäinen lounas tarjolla arkisin klo 11.00-15.00 ja lauantaisin klo 12.00-15.00

Piknik Fjällbon puistossa

Fjällbon puisto sijaitsee Tuusulanjärven rannalla, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin lähettyvillä. Puistossa sijaitse aikoinaan vanha huvila, josta meitä muistuttaa viehättävä huvimaja ja kiviset portaat, jotka johtavat järven rantaan. Puistossa voit nautiskella piknikistä rantakalliolla, laiturilla, nuotiopaikan äärellä tai puistonpenkeillä. Puiston alueella on myös lapsille leikkipuisto leikkimökkeineen.

n. 16.35 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylän kartanon ja Järvenpään keskustan kautta tuoden sinut takaisin Järvenpään rautatieaseman läheisyyteen. (Pysäkki: Kartanontie 26). Voit myös jäädä pois Järvenpään Rantapuiston pysäkillä ja nautiskella Järvenpään mukavan urbaanista tunnelmasta.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on 100 metriä. Aikataulut: vr.fi. Voit myös kävellä Järvenpään keskustaan nauttimaan kaupungin tunnelmasta, rantapuistosta tai lukuisista ravintoloista.