Teemareitti: Taiteilijayhteisön jalanjäljillä

Teemareitti: Taiteilijayhteisön jalanjäljillä

Kohteet: Ainola, Halosenniemi, Lottamuseo, Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Ahola.

Saapuminen junalla: Voit tulla Tuusulanjärvelle junalla Ainolan seisakkeelle käyttämällä lähijunaa R. Katso aikataulut: vr.fi. Kävelymatka Ainolan seisakkeelta Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan n. 1 km = n. 15 minuuttia.

10.00 Ainola

Ainola - Aino ja Jean Sibeliuksen koti
Osoite: Ainolankatu, Järvenpää.
Sivusto: www.ainola.fi

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun tunnelmallisen huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Tutustu myös saunarakennukseen sekä viihtyisään puutarhaan. Aulis-kahvio sekä pieni museokauppa. Museokorttikohde.

10.45 Visit Lake Tuusula -bussi, Ainolan parkkipaikka

10.55 Halosenniemi

Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula.
Sivusto: www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Käy myös Halosten kasvimaalla. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Kesällä näyttely: Talonpojista taiteilijoiksi - Pekka, Antti, Eemil, Heikki ja Arttu Halonen. Näyttelyssä tuodaan esille Halosten taiteellista tuotantoa - maalauksia, veistoksia ja luonnoksia.

12.30 Visit Lake Tuusula -bussi, Halosenniemen parkkipaikka

12.35 Lottamuseo, Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki
(Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Lottamuseo
Osoite: Rantatie 39, Tuusula 
Sivusto: www.lottamuseo.fi 

Lottamuseo tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme yhteiskunnallista kehitystä. Lottamuseo sijaitsee Syvärannan tilalla, keskellä Tuusulan Rantatien kauneinta kulttuurimaisemaa. Modernilla näyttelytekniikalla toteutettu museon päänäyttely Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi on elämyksellinen ja koskettava näyttely, jonka lähtökohtana ovat lottien henkilökohtaiset kokemukset. Museokauppa ja lounaskahvila. Museokorttikohde.

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Kesänäyttely: Rakastettu Martta Wendelin - Nainen, kuvittaja ja taiteilija - 125 vuotta Martta Wendelinin syntymästä. Museokauppa. Museokorttikohde.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: www.tuusula.fi/museot

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

Lounaspaikkaehdotukset:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
Sivusto: http://www.krapi.fi/sivut/kesalounas

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Kesäinen pöytiin tarjoiltu lounas tarjolla klo 11 – 14.30. Kesäravintola Mankeli tarjoaa Museokorttia näyttäville -10% edun lounas- ja pitopöydästä heinäkuun ajan ravintolan lounasaikaan. Ravintola Krapihovissa edun saa pitopöydästä lounaalla ja illallisaikaan koko kesän. 

Lottakanttiini
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: http://www.lottamuseo.fi/lottakanttiini/lounas/

Lottamuseon Lottakanttiini tunnetaan ystävällisestä henkilökunnasta ja nostalgisesta tunnelmasta. Valikoimaan kuuluu herkulliset suolaiset ja makeat kahvilatuotteet sekä edullinen buffetlounas. Lounaaseen sisältyy runsas salaattibuffet ja jälkiruokakahvi.

Majatalo Onnela
Osoite: Rantatie 34, Tuusula
Sivusto: www.onnela.com

Kahvila, aulabaari (a-oikeudet) ja terassi palvelee päivittäin.

n. 15.05 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylänniemen kartanon ja Järvenpään keskustan kautta tuoden sinut päivän viimeiseen taitelijakoti-kohteeseen - Aholaan.

16.15 Ahola

Ahola
Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Sivusto: www.jarvenpaa.fi

Ahola on kulttuurikohde ja museo, joka oli kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin koti vuosina 1897 – 1911. Museokorttikohde.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Ainolan seisakkeelle (R-junat) on reilu kilometri. Aikataulut: vr.fi. Voit myös kävellä Järvenpään keskustaan nauttimaan kaupungin tunnelmasta lukuisista ravintoloista. Voit kävellä suuren osan (n. 1,5 km) matkasta Tuusulanjärven läheisyydessä Rantapuistoa pitkin. Matkalla voit poiketa ihanaan Kahvila Vellikelloon:

Kahvila Vellikello
Osoite: Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää
Sivusto:  https://www.visittuusulanjarvi.fi/syo-ja-juo/vellikello

Vellikello kahvila sijaitsee vanhassa kauniissa viljamakasiinissa Tuusulanjärven rannalla lähellä Ainolaa ja Aholaa. Se on hyvinsäilynyt hirsirakennus, yksi Järvenpään vanhimmista, 1800-luvun alkupuolelta ja museoviraston suojelukohde. Rakennuksen katolla on toimiva Vellikello, mistä kahvila on saanut nimensä. Kahvila on samalla sekä kahvila että taidenäyttely, ja kesällä järjestetään myös kesäillan konsertteja.

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: Taiteilijayhteisön jäljillä -teemareitti

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.