Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Näe ja koe

Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Kohteet: Ainola, Ahola, Kahvila Vellikello, Villa Cooper ja Järvenpään Taidemuseo

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi.
Hyppää kyytiin: 10.15 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Järvenpään rautatieasema)
Jää pois: 10.20 pysäkki Ainola

Ainola
Osoite: Ainolankatu, Järvenpää
Avoinna: 2.5.-29.9. ti-su 10-17
www.ainola.fi

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun tunnelmallisen huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Tutustu myös saunarakennukseen sekä viihtyisään puutarhaan. Pullantuoksuinen Kahvila Aulis sijaitsee heti Ainolan lippupisteen yhteydessä entisessä Aulis Blomstedtin suunnittelemassa rakennuksessa. Museokauppa. Museokorttikohde.

Kävellen siirtyminen Ainolasta Aholaan (500 m).

Ahola
Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Avoinna: ti-su klo 10-18
www.jarvenpaa.fi/ahola

Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla. Kirjailijan ja kuvataiteilijan elämäntyöhön voi tutustua näyttelyssä Minkä mitäkin Aholasta. Museokorttikohde.

Näyttelyt: Kaunista ja käytännöllistä – Venny Soldan-Brofeldt kodin suunnittelijana
Maalattu Aholassa – Kaisu Sirviön maalauksia ja grafiikkaa (esillä 15.6.–16.8.2020)

Nyt onkin aika kakkukahville! Kävellen siirtyminen Aholasta Kahvila Vellikelloon (500 m).

Kahvila Vellikello
Osoite: Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää
Avoinna: keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-17

Tunnelmallinen kahvila sijaitsee vanhassa kauniissa viljamakasiinissa Tuusulanjärven rannalla lähellä Ainolaa ja Aholaa. Se on hyvin säilynyt hirsirakennus, yksi Järvenpään vanhimmista, 1800-luvun alkupuolelta ja museoviraston suojelukohde. Rakennuksen katolla on toimiva Vellikello, mistä kahvila on saanut nimensä.
Kahvilassa on tarjolla herkullisia kotitekoisia makeita ja suolaisia leivonnaisia, kahvia, teetä ja raikkaita juomia.

Jatka matkaa Visit Lake Tuusula bussi:
n. 14.15 (Pysäkki: Kahvila Vellikello, Sibeliuksenväylä)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle!
Bussi kiertää Tuusulanjärven rantatien, Tuusulan kirkon, Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylänniemen kartanon kautta Järvenpään keskustaan.

Jää pois: n. klo 15.35 pysäkki Kartanontie 26

Villa Cooper
Osoite: Myllytie 14, Järvenpää
Avoinna: ti-su 11-17, Vapaa pääsy!
www.villacooper.nettisivu.org

Villa Cooper Järvenpäässä on vuonna 1904 rakennettu, Lars Sonckin suunnittelema hirsirakennus, Ainolan ”sisarhuvila”. Näitä kahta rakennettiin Järvenpäässä samanaikaisesti. Myös Villa Cooperin alkuhistoria liittyy tiiviisti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.
Järvenpään Käsintekijät toivottavat vierailijat tervetulleiksi Villa Cooperiin. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa jugendhuvilassa myynnissä paikallista käsityötä; sukkia, lapasia, keramiikkaa, kortteja, kynttilöitä ym. käsitöitä lahjaksi ja omaksi iloksi. Tule tutustumaan!

Siirry kävellen kohti Järvenpään Taidemuseota, matkaa on noin 600 m.

Järvenpään taidemuseo
Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Avoinna: ti-su 10-17
www.jarvenpaa.fi/jarvenpaantaidemuseo

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa. Museokorttikohde.

Kesällä 2020 taidemuseossa on esillä näyttely “Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina”, joka kertoo Taitelijakoti Suvirannan 120-vuotinen historia siellä asuneiden taitelijoiden ja perheiden kautta.nEsillä on teoksia Eero Järnefeltiltä sekä hänen tyttäreltään Laura Järnefeltiltä Järvenpään taidemuseon kokoelmista ja yksityiskokoelmista. Näyttelyyn on myös tuotu Suvirannasta teoksia, joita kävijät eivät ole aiemmin päässeet näkemään.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on pari minuuttia. Aikataulut: vr.fi. Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta?