Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Kohteet: Ainola, Suviranta, Halosenniemi, Lottamuseo, Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Järvenpään Taidemuseo (tai Vanhankylänniemi)

Huom! Reitti sisältää jonkin verran (n. 2,5 km) reippailua kulttuurimaisemissa.

Saapuminen junalla: Voit tulla Tuusulanjärvelle junalla Ainolan seisakkeelle käyttämällä lähijunaa R. Katso aikataulut: vr.fi. Kävelymatka Ainolan seisakkeelta Aino ja Jean Sibeliuksen Ainolaan n. 1 km = n. 15 minuuttia.

10.00  Ainola

Ainola - Aino ja Jean Sibeliuksen koti
Osoite: Ainolankatu, Järvenpää.
Sivusto: www.ainola.fi

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun tunnelmallisen huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Tutustu myös saunarakennukseen sekä viihtyisään puutarhaan. Aulis-kahvio sekä pieni museokauppa. Museokorttikohde.

10.45 Kävellen siirtyminen Ainolasta Suvirantaan

11.00 Suviranta (opastettu kierros)

Suviranta - Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakoti
Osoite: Suvirannankatu, Järvenpää
Puhelin: 040 315 3881
Sähköposti: suviranta@jarvenpaa.fi
Sivusto: www.jarvenpaa.fi

HUOM! Suvirannan sunnuntain yleisökierrokselle on erittäin suositeltavaa tehdä varaus sähköpostilla etukäteen, vaikkakin opastetulle kierrokselle otetaan mukaan jos tilaa on (ryhmän maksimikoko 25 henkilöä). Maksu 8 euroa / henkilö maksetaan käteisellä.

Aikansa tunnetuimpia taidemaalareita Eero Järnefelt rakennutti Suvirannan vuonna 1901, joka tekee talosta ensimmäisen Tuusulanjärven maisemiin rakennetun taitelijakodin. Suviranta on nyt ensimmäistä kesää osittain auki yleisölle, sillä se on yhä yksityiskäytössä.

12.20 Visit Lake Tuusula bussi (pysäkki: Ahola)

12.30 Halosenniemi

Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula.
Sivusto: www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Käy myös Halosten kasvimaalla. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Kesällä näyttely: Talonpojista taiteilijoiksi - Pekka, Antti, Eemil, Heikki ja Arttu Halonen. Näyttelyssä tuodaan esille Halosten taiteellista tuotantoa - maalauksia, veistoksia ja luonnoksia.

Lottamuseo, Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki

Reippaillen idyllistä Tuusulan Rantatietä pitkin kohti Lottamuseota, Erkkolaa ja Aleksis Kiven kuolinmökkiä. Matkan pituus 1,2 km ja se vie noin 15 minuuttia aikaa. Matkaan saattaa mennä kauemminkin, sillä ohitat mm komean Taistelukoulun alueen ja muita valokuvauksellisia kohteita!

Nyt onkin tiukan valinnan aika! Missä näissä kohteissa ehdit käymään ennen kuin bussi ottaa sinut mukaansa klo 15 aikoihin? Lounaalle on ainakin löydettävä aikaa!

Lottamuseo
Osoite: Rantatie 39, Tuusula.
Sivusto: www.lottamuseo.fi

Lottamuseo tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme yhteiskunnallista kehitystä. Lottamuseo sijaitsee Syvärannan tilalla, keskellä Tuusulan Rantatien kauneinta kulttuurimaisemaa. Modernilla näyttelytekniikalla toteutettu museon päänäyttely Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi on elämyksellinen ja koskettava näyttely, jonka lähtökohtana ovat lottien henkilökohtaiset kokemukset. Museokauppa ja lounaskahvila. Museokorttikohde.

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Kesänäyttely: Rakastettu Martta Wendelin - Nainen, kuvittaja ja taiteilija - 125 vuotta Martta Wendelinin syntymästä. Museokauppa. Museokorttikohde.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula.
Sivusto: www.tuusula.fi/museot

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

Lounaspaikkaehdoitukset:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
Sivusto: http://www.krapi.fi/sivut/kesalounas

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Kesäinen pöytiin tarjoiltu lounas tarjolla klo 11 – 14.30. Kesäravintola Mankeli tarjoaa Museokorttia näyttäville -10% edun lounas- ja pitopöydästä heinäkuun ajan ravintolan lounasaikaan. Ravintola Krapihovissa edun saa pitopöydästä lounaalla ja illallisaikaan koko kesän.

Lottakanttiini
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: http://www.lottamuseo.fi/lottakanttiini/lounas/

Lottamuseon Lottakanttiini tunnetaan ystävällisestä henkilökunnasta ja nostalgisesta tunnelmasta. Valikoimaan kuuluu herkulliset suolaiset ja makeat kahvilatuotteet sekä edullinen buffetlounas. Lounaaseen sisältyy runsas salaattibuffet ja jälkiruokakahvi.

Majatalo Onnela
Osoite: Rantatie 34, Tuusula
Sivusto: www.onnela.com

Kahvila, aulabaari (a-oikeudet) ja terassi palvelee päivittäin.

n. 15.05 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylänniemen kartanon kautta Järvenpään keskustaan. Jää bussista Hotelli Scandicin luona ja jatka matkaa rautatien alitse Järvenpään Taidemuseoon. Voit toki jäädä matkan varrelle vaikkapa Ilmatorjuntamuseolle, ihailemaan Sarvikallion upeita maisemia tai Vanhankylänniemeen, ja jatkaa matkaa myöhemmin kohti Järvenpään keskustaa.

15.55 Järvenpään taidemuseo
(pysäkki: Hotelli Scandic)

Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää, näytä kartalla
Sivusto: www.jarvenpaa.fi

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa. Museossa järjestetään myös runsaasti lapsille suunnattua oheisohjelmaa, kuten vauvojen värikylpyjä ja värikkäitä työpajoja. Vierailijoilla on lisäksi mahdollisuus sunnuntaisin osallistua yleisöopastukselle. Museokorttikohde.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on vain muutama minuutti. Aikataulut: vr.fi. Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta? Lähelläsi on ravintoloita moneen makuun!

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: Sunnuntaiajelulla

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.