Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Teemareitti: Sunnuntaiajelulla

Kohteet: Suviranta, Ainola, Ahola, Kahvila Vellikello, Villa Cooper ja Järvenpään Taidemuseo

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi.
Hyppää kyytiin: 10.15 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Järvenpään rautatieasema)
Jää pois: 10.20 pysäkki Ainola


Suviranta, Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakoti
Osoite: Suvirannankatu, Järvenpää
www.jarvenpaa.fi/suviranta

Suviranta on autenttisena säilynyt taiteilijahuvila Tuusulanjärven rannalla. Rakennusta ympäröi vaikuttava englantilaistyylinen puutarha. Sisällä talossa voi edelleen aistia 1900-luvun alun tunnelman.

Opastettu kierros järjestetään talon sisätiloissa, ensimmäisessä kerroksessa sekä sään salliessa puutarhassa. Kierroksella kerrotaan talon asukkaista Eero ja Saimi Järnefeltistä sekä esitellään ateljeekodin taidetta ja esineistöä.
Varaa pääsysi Suvirantaan ja yleisöopastukselle ennakkoon sähköpostitse: suviranta(at)jarvenpaa.fi tai puh. +35840 315 3881. 
Yleisöopastus touko-syyskuussa sunnuntaisin klo 11, heinäkuussa lisäksi ti, to, su klo 12.30. Huom! Omatoiminen vierailu ei ole mahdollinen.

Siirry kävellen Suvirannasta kohti Ainolaan (550 m).

Ainola
Osoite: Ainolankatu, Järvenpää
Avoinna: 2.5.-29.9. ti-su 10-17
www.ainola.fi

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun tunnelmallisen huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Tutustu myös saunarakennukseen sekä viihtyisään puutarhaan. Pullantuoksuinen Kahvila Aulis sijaitsee heti Ainolan lippupisteen yhteydessä entisessä Aulis Blomstedtin suunnittelemassa rakennuksessa. Museokauppa. Museokorttikohde.

Kävellen siirtyminen Ainolasta Aholaan (500 m).

Ahola
Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Avoinna: ti-su klo 10-18
www.jarvenpaa.fi/ahola

Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla. Kirjailijan ja kuvataiteilijan elämäntyöhön voi tutustua näyttelyssä Minkä mitäkin Aholasta. Museokorttikohde.

Näyttely: Kun olisi siivet! -pienoisnäyttely Venny Soldan-Brofledtin kirjasta Kuinka on opittu lentämään
Näyttely Aholan yläkerrassa esittelee kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kirjoittaman ilmailun historian ”Kuinka on opittu lentämään”. Kirja ilmestyi vuonna 1910, jolloin lentokoneiden aikakausi oli vasta alkanut.

Nyt onkin aika kakkukahville! Kävellen siirtyminen Aholasta Kahvila Vellikelloon (500 m).

Kahvila Vellikello
Osoite: Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää
Avoinna: toukokuussa la-su 11-18, 4.6 – 18.8 ti-su 12-18, suljettu 1-3.6

Tunnelmallinen kahvila sijaitsee vanhassa kauniissa viljamakasiinissa Tuusulanjärven rannalla lähellä Ainolaa ja Aholaa. Se on hyvin säilynyt hirsirakennus, yksi Järvenpään vanhimmista, 1800-luvun alkupuolelta ja museoviraston suojelukohde. Rakennuksen katolla on toimiva Vellikello, mistä kahvila on saanut nimensä.
Kahvilassa on tarjolla herkullisia kotitekoisia makeita ja suolaisia leivonnaisia, kahvia, teetä ja raikkaita juomia.

Jatka matkaa: n. 14.15 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Kahvila Vellikello, Sibeliuksenväylä)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle!
Bussi kiertää Tuusulanjärven rantatien, Tuusulan kirkon, Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylänniemen kartanon kautta Järvenpään keskustaan.

Jää pois: n. klo 15.30 pysäkki Villa Cooper

Villa Cooper
Osoite: Myllytie 14, Järvenpää
Avoinna: kesä-elokuu ma-pe 12-18 ja la-su 10-16, Vapaa pääsy!
www.villacooper.nettisivu.org

Villa Cooper Järvenpäässä on vuonna 1904 rakennettu, Lars Sonckin suunnittelema hirsirakennus, Ainolan ”sisarhuvila”. Näitä kahta rakennettiin Järvenpäässä samanaikaisesti. Myös Villa Cooperin alkuhistoria liittyy tiiviisti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.
Järvenpään Käsintekijät toivottavat vierailijat tervetulleiksi Villa Cooperiin. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa jugendhuvilassa myynnissä paikallista käsityötä; sukkia, lapasia, keramiikkaa, kortteja, kynttilöitä ym. käsitöitä lahjaksi ja omaksi iloksi. Tule tutustumaan!

Siirry kävellen kohti Järvenpään Taidemuseota

Järvenpään taidemuseo
Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Avoinna: ti-su 11-18
www.jarvenpaa.fi/jarvenpaantaidemuseo

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa.

Näyttely 1.3.-30.9.2019 SADEJUOVIA JA PILVISÄTEITÄ - taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin
Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kohdistetaan katse kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasonen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”. Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttelyssä tutkitaan 1800- ja 1900-luvun maalauksissa esiintyviä taivaan-, sää- ja luonnonilmiöitä.

Tieteidenvälinen näkökulma tarjoaa rohkeasti uusia katsomisen tapoja Suomen taiteen kultakauden teoksiin. Teoksia näyttelyssä on mm. Albert Edelfeltiltä, Fanny Churbergilta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, ja Venny Soldan-Brofeldtilta. Näyttelyn on kuratoinut meteorologi Seija Paasonen yhteistyössä Järvenpään taidemuseon kanssa.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on muutama minuutti. Aikataulut: vr.fi. Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta? 

Tulosta teemareitti pdf-muotoisena: Sunnuntaiajelulla

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.