Teemareitti: Sotahistoriaa

Näe ja koe

Teemareitti: Sotahistoriaa

Kohteet: Lottamuseo, Ilmatorjuntamuseo ja varuskuntapolku Hyrylässä

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi

10.15 Visit Lake Tuusula -bussi, Järvenpään rautatieasema

Jää pois: 10.35 Lottamuseo

Lottamuseo
Osoite: Rantatie 39, Tuusula
Sivusto: www.lottamuseo.fi

Lottamuseo tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme yhteiskunnallista kehitystä. Lottamuseo sijaitsee Syvärannan tilalla, keskellä Tuusulan Rantatien kauneinta kulttuurimaisemaa. Modernilla näyttelytekniikalla toteutettu museon päänäyttely Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi on elämyksellinen ja koskettava näyttely, jonka lähtökohtana ovat lottien henkilökohtaiset kokemukset. Museokauppa ja lounaskahvila. Museokorttikohde.

12.05 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo)

HUOM! Jos tuntuu että aikaa on liian vähän ja haluat syödä vaikkapa lounasta Lottamuseolla, voit jatkaa matkaa Ilmatorjuntamuseolle klo 14.35 ja viettää siellä vähemmän aikaa (1,5 h). Tässä tapauksessa viimeinen bussi Ilmatorjuntamuseolta lähtee n. klo 16.20.

Jää pois: n. 12.20 Ilmatorjuntamuseo

Ilmatorjuntamuseo
Osoite: Klaavolantie 2, Tuusula
Sivusto: www.ilmatorjuntamuseo.fi

llmatorjuntamuseo on sotahistoriallinen erikoismuseo. Museo esittelee ilmatorjunta-aselajin syntyä Suomessa, kertoo sotien aikaisesta ilmatorjunnasta sekä sotien jälkeisistä aseista automaattiasejärjestelmistä ohjuksiin. Museossa voi perehtyä paitsi ilmatorjunta-aselajin historiaan myös Suomen sotilasperinteisiin ja -historiaan Ruotsin vallan ajalta nykypäivään.

Museossa on kaksi näyttelyhallia sekä laaja ulkoalue. Alueella on esillä alueilmatorjuntaohjuspatterin taisteluvälineistöä: ohjuslavetteja ohjuksineen, tulenjohtokalustoa ja tutkia. Mukana on myös ohjusammunnoissa käytetty maalilennokki.

Museon alueella on myös vuonna 1721 rakennettu sotilasvirkatalo Kapteenin puustellli. Se on harvinainen sotilasvirkatalo Ruotsin vallan ajalta. Kapteenin puustellissa esitellään Hyrylän varuskunta-alueen historiaa sekä sotilasperinnettä.

Kahviossa myynnissä kevyitä virvokkeita. Museokorttikohde.

Varuskuntapolku Hyrylässä

Tuusula on tunnettu sotilasperinteistään. Hyrylän varuskunnassa koulutettiin sotilaita lähes 150 vuoden ajan. Varuskunta syntyi 1850–1860-luvuilla, jolloin Suomi oli vielä osa Venäjän keisarikuntaa. Alkuun sotilaat tulivat eri puolilta laajaa Venäjää. Kun Suomi itsenäistyi, tuli varuskunnastakin suomalainen varuskunta.

Vuonna 1957 perustettiin Ilmatorjuntarykmentti. Viimeiset varusmiehet Tuusulan varuskunnassa koulutettiin vuonna 2006, mutta varuskunta ja erityisesti sen tiilirakennuskausi näkyy Hyrylän arkkitehtuurissa edelleen.

Varuskuntapolun myötä voit tutustua Hyrylän sotiashistoriaan www.virtuaalituusula.fi/polku

Lounaspaikkaehdotus:

Ravintola Kerhoon on 900 metrin kävelymatka ohi Tuusulan uimahallin:

Ravintola Kerho
Osoite: Tykkitie 1, 04300 Tuusula
Sivusto: www.kerho.fi/lounas

Ravintola Kerho on ainutlaatuinen ravintola, bistro ja kokoustila upeassa miljöössä Tuusulan Hyrylässä. Se sijaitsee vuonna 1906 Hyrylän kasarmialueelle rakennetussa entisessä perheellisille upseereille tarkoitetussa asuinrakennuksessa. Vuosina 1973 – 2006 rakennuksessa toimi upseerikerho.

Ravintola Kerhossa tarjotaan maittavaa lounasta arkisin klo 11 – 14.30. Ravintolan yhteydessä toimii myös kahvila ja rustiikkinen maalaispuoti.

Klo 14.50 Visit Lake Tuusula bussi (tai klo 16.20)
(
Pysäkki: Ilmatorjuntamuseo, Ravintola Kerho tai Hyrylän linja-autoasema klo 15 tai 16.30)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien ja Vanhankylänniemen kartanon kautta Järvenpään keskustaan.

Jos olet liikkeellä junalla, jää pois viimeisellä pysäkillä. Mutta tokihan kannatta jäädä pois jo Järvenpään Rantapuiston pysäkillä ja nautiskella Järvenpään mukavasta urbaanista tunnelmasta.

Aikataulut: vr.fi.