Teemareitti: Luonnon helmaan!

Teemareitti: Luonnon helmaan!

Kohteet: Sarvikallio ja Vanhankylänniemi + bonuksena Fjällbon puisto ja Aleksis Kiven kirkkopolku

Tämä teemareitti sopii erityisen hyvin Rantatien läheisyydessä majoittuville (esim. Majatalo Onnela, Hotelli Krapi, Hotelli Gustavelund), sillä reitin alkuun tai loppuun voi helposti yhdistää Fjällbon puiston ja uuden Tuusulanjärven rantaa kulkevan polun.

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi. Kävele rautatieasemalta parin minuutin matka läheiselle Hotelli Scandicin edustalle.

n. 10.35 Visit Lake Tuusula -bussi,
(Pysäkki: Hotelli Scandicin edusta)

n. 11.40 Sarvikallio
(Pysäkki: Anttila)

Kävele pysäkiltä läheistä Sarvikalliontietä maalais- ja metsämaisemissa n. 1 km Sarvikallion näköalapaikalle.

Järven länsirannalla sijaitseva Sarvikallio oli keskeinen paikka Tuusulanjärven taiteilijayhteisön piirissä. Siellä Venny Soldan-Brofelt, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt maalasivat usein. Varsinkin Eero Järnefeltille Sarvikallio toi mieleen Kolin jylhät maisemat ja hän nimittikin tuon paikan pikku-Koliksi. Tuusulanjärven rantojen korkein kohta oli myös tärkeä kohtaamispaikka, siellä käytiin perheiden kanssa usein retkellä.

Korkealta Sarvikalliolta avautuu edelleen kaunis näköala Tuusulanjärvelle. Sarvikallion korkein kohta ulottuu 25 metrin korkeuteen Tuusulanjärven pinnasta. Alue onkin yksi etappikohteista liikuttaessa Tuusulanjärven kulttuurimaisemassa ja tutustuttaessa Keski-Uudenmaan järvenrantaluontoon.

n. 13.10 Visit Lake Tuusula bussi
(pysäkki: Anttila) 

n. 13.15 Vanhankylänniemi
(pysäkki: Mäyräoja tai Vanhankylän kartano)

Vanhankylänniemen luontopolku

Vanhankylän eli Gammalbyn kartanon juuret ulottuvat jopa 1600-luvulle asti. Nykyinen kartanon päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Alueelta löytyy historiallisen kartanon lisäksi kirkkovene sekä tuulimylly.

Reittiopasteet luontopolulle lähtevät Vanhankylänniemen kartanolta ja reitti kiertää alueen ympäri vastapäivään. Koko reitin pituus on noin neljä kilometriä, mutta sen voi kiertää vaikka kahdessa osassa. Matkan varrelta löytyy levähdys- ja näköalapaikkoja, frisbee-rata ja uimaranta.

Vanhankylänniemen luontopolku, kartta pdf.

Piipahda myös Pytingin Puodissa, joka sijaitsee Vanhankylän kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Yläpytingissä. Puodissa on myytävänä uniikkeja, laadukkaita, kotimaisia yli kahdenkymmenen käsityöläisen ja taitajan valmistamia tuotteita – myös tilauksesta.

Lounaspaikkaehdotukset:

Härmän Rati
Osoite: Vähäjärvenkatu 1a, Järvenpää
Sivusto: www.harmanrati.fi

Härmän Ratin kaksfooninkinen päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Ojalan kylästä. 1920-luvulla rakennetun Ojalan kansakoulun hirsirakennuksen on suunnitellut kurikkalainen rakennusmestari Rekola. Nyt hirret ovat saaneet uuden elämän Järvenpään Vanhakylässä. Vanhojen hirsien ympärille rakennettiin moderni ravintola- ja majatalokokonaisuus perinteitä kunnioittaen. Pohjalainen rakennus eli rati sopii hyvin Tuusulanjärven perinnemaisemaan. Härmän Ratin kurikkalaiset isännät Janne ja Juha ovat liikenteessä rohkealla ja tinkimättömällä asenteella ja käskevät kaikki kylään. Arkipäivisin lounasta tarjotaan klo 10.30–15.00 sekä kesäaikana ja tilauksesta sesongin mukaisia konstailemattomia á la carte -annoksia.

Ruoat valmistetaan alusta loppuun käsityönä, tuoreutta ja aitoja makuja kunnioittaen. Kaikista raaka-aineista luomun osuus on yli 80 % ja tavoitteena on 100 % luomuravintola.

Vanhankylän kartano
Osoite: Stålhanentie 4, Järvenpää
Sivusto: www.vanhankylankartano.fi

1800-luvulla rakennettu Vanhankylän kartano Järvenpäässä kutsuu matkailijoita
vierailemaan ainutlaatuisessa historiallisessa maisemassa. Tunnelmallinen kartano on remontoitu vanhaan asuunsa. Kartanon kahvilassa tarjolla aina tuoretta kahvia ja leivonnaisia sekä suolaista.

15.45 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Vanhankylän kartano)

Nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa! Junalla matkaansa jatkavat voivat jäädä Hotelli Scandicin kohdalla pois, mutta niitä jotka vielä mielivät luonnon ääreen, voivat jatkaa bussilla kohti Rantatietä ja Fjällbon puistoa.

n. 16.40 Fjällbo
(pysäkki: Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki)

Fjällbon puisto sijaitsee Aleksis Kiven kuolinmökin viereisen parkkialueen takana. Puistossa voit ihailla järvimaisemaa rantakallioilla tai rannan kävelypolulla. Lue Fjällbosta Virtuaali-Tuusulan sivuilta: www.virtuaalituusula.fi .

Voit jatkaa matkaasi puistosta Aleksis Kiven kirkkopolkua pitkin Ilmari Kiannon kujaa pitkin kohti ohi golf-kentän. Kävelypolku vie sinut järvenrantaa pitkin kohti Kirkkotietä, ohi jo suljetun Tuuskodon vanhainkodin. Kirkkotietä pitkin voit jatkaa matkaasi kohti Gustavelundia ja Hyrylää, tai kääntyä takaisin kohti Rantatietä.

Viimeinen Visit Lake Tuusula -bussi meni jo, joten nyt voit miettiä kuinka päiväsi jatkuu! 

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: Teemareitti - Luonnon helmaan!

Reppuretki Tuusulanjärven pikku-Kolille

Reissumies Reppu ja Reissumies -blogista kävi luontoretkellä Tuusulanjärvellä. Reissu toteutettiin Visit Lake Tuusula hop on hop off -bussin avulla. Lue blogi: 
https://www.reppuretki.fi/tarinat/2018/6/6/reppuretki-tuusulanjarven-pikku-kolille 

 
 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.