Teemareitti: Kuvataidetta!

Näe ja koe

Teemareitti: Kuvataidetta!

Kohteet: Ahola, Halosenniemi, Erkkola, ja Järvenpään taidemuseo

Saapuminen junalla: Lähijunat R, T, D Järvenpään rautatieasemalle.
Katso aikataulut: vr.fi.

Järvenpään taidemuseo
Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Avoinna: ti-su 10-17
www.jarvenpaa.fi/jarvenpaantaidemuseo

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa. Museokorttikohde.

Kesällä 2020 taidemuseossa on esillä näyttely “Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina”, joka kertoo Taitelijakoti Suvirannan 120-vuotinen historia siellä asuneiden taitelijoiden ja perheiden kautta.nEsillä on teoksia Eero Järnefeltiltä sekä hänen tyttäreltään Laura Järnefeltiltä Järvenpään taidemuseon kokoelmista ja yksityiskokoelmista. Näyttelyyn on myös tuotu Suvirannasta teoksia, joita kävijät eivät ole aiemmin päässeet näkemään.

Hyppää Visit Lake Tuusula bussin kyytiin:
klo 11.45 pysäkki: Järvenpään rautatieasema
Jää pois: n. 12.00 p
ysäkki: Halosenniemi

Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula
Avoinna: ma-su klo 11-18
www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Käy myös Halosten kasvimaalla. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Halosenniemen kesänäyttelynä jatkaa talvella avattu ”Piirustuskoulusta maailmalle – Albert Gebhard Pekka Halosen vieraana”. Näyttelyssä esitellään kultakauden taiteilijoiden Pekka Halosen ja Albert Gebhardin teoksia yhteisiltä opiskeluajoilta lähtien myöhäisempien vuosien piirroksiin ja maalauksiin. Kesäksi näyttelyä on täydennetty Pekka Halosen kesäisillä maisemamaalauksilla. Myös Halosenniemen kokoelmaan keväällä hankittuja uusia Halosen teoksia on laitettu esille.

Jatka matkaa kävellen Erkkolaan / Aleksis Kiven mökille – matkaa on noin 1,3 km / 20 minuuttia (jolloin ehdit hyvin lounastamaan) TAI Visit Lake Tuusula -bussilla klo 14.30.

Jatka matkaa: 14.30 Visit Lake Tuusula bussi, Halosenniemen parkkipaikka
Jää pois: n. 14.40 Pysäkki: Krapihovi tai Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki

Tässä vaiheessa voi jo nälättää – läheltä löytyy lounaspaikkoja:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
www.krapi.fi/ravintola-mankeli

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Lounas arkisin tarjolla klo 11 – 15, lauantaisin lounas klo 12 – 15 ja sunnuntaisin a la carte.

Piknik Fjällbon puistossa

Fjällbon puisto sijaitsee Tuusulanjärven rannalla, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin lähettyvillä. Puistossa sijaitse aikoinaan vanha huvila, josta meitä muistuttaa viehättävä huvimaja ja kiviset portaat, jotka johtavat järven rantaan. Puistossa voit nautiskella piknikistä rantakalliolla, laiturilla, nuotiopaikan äärellä tai puistonpenkeillä. Puiston alueella on myös lapsille leikkipuisto leikkimökkeineen.

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula
Avoinna: ti-su klo 11-18, 2.9.-15.12. ke-su 12-17
www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Museokauppa. Museokorttikohde.

Kesäksi 2020 Erkkolan valloittavat rakastetut muumihahmot ja niiden luojan Tove Janssonin taide näyttelyssä ”Muumeja ja maalauksia”.

Jansson (1914–2001) oli kuvittaja, taidemaalari ja kirjailija. Kaikkien tuntemaksi hän tuli muumikirjojensa kautta 1940-luvulta alkaen. Muumien leppoisa ja humaani maailmankuva on siitä asti vedonnut lapsiin sekä aikuisiin. Taidemaalarina Jansson liikkui värikkään ranskalaisen modernismin jalanjäljillä. Museokorttikohde.

Katsottuasi Erkkolan näyttelyn saatat ehtiä käymään myös läheisessä Aleksis Kiven kuolinmökissä, joka sijaitsee Erkkolaa vastapäätä tien toisella puolella.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula
www.tuusula.fi/aleksiskivenkuolinmokki

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

n. 16.35 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien, Vanhankylän kartanon ja Järvenpään keskustan kautta tuoden sinut takaisin Järvenpään rautatieaseman läheisyyteen. (Pysäkki: Kartanontie 26). Voit jäädä pois Järvenpään Rantapuiston pysäkillä ja nautiskella Järvenpään mukavan urbaanista tunnelmasta.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on muutama minuutti. Aikataulut: vr.fi.

Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään urbaanista tunnelmasta? Lähellä on ravintoloita moneen makuun.