Teemareitti: Kuvataidetta!

Teemareitti: Kesän kiehtovimmat näyttelyt

Kohteet: Ahola, Halosenniemi, Erkkola, ja Järvenpään taidemuseo

Saapuminen junalla: Lähijunat R, T, D Järvenpään rautatieasemalle.
Katso aikataulut: vr.fi.
Hyppää kyytiin: 10.15 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Järvenpään rautatieasema)
Jää pois: n. 10.20 Pysäkki: Ahola, SIbeliuksenväylä

Ahola
Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää
Avoinna: ti-su klo 10-18
www.jarvenpaa.fi/ahola

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Aholaksi nimeämäänsä huvilaan vuonna 1897.
Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla. Kirjailijan ja kuvataiteilijan elämäntyöhön voi tutustua näyttelyssä Minkä mitäkin Aholasta.

Näyttely 2.5. – 29.9.2019: Kun olisi siivet! – Pienoisnäyttely Venny Soldan-Brofeldtin kirjasta Kuinka on opittu lentämään
Näyttely Aholan yläkerrassa esittelee kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kirjoittaman ilmailun historian ”Kuinka on opittu lentämään”. Kirja ilmestyi vuonna 1910, jolloin lentokoneiden aikakausi oli vasta alkanut.

Jatka matkaa: n. 11.50 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki Ahola, Sibeliuksenväylä)
Jää pois: 12.00 Pysäkki: Halosenniemi parkkipaikka

Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula
Avoinna: ma-su klo 11-18
www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Käy myös Halosten kasvimaalla. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Näyttely 14.5. – 8.9.2019: Naisia tupa täynnä – maalauksia naisilta kuin naisistakin
Kesällä Halosenniemi täyttyy naisista muuttuvissa rooleissa, niin loistavina taiteen tekijöinä kuin malleina, innoittavina muusina, rakkaina vaimoina, lapsina tai viettelijättärinäkin.

Jatka matkaa: 14.30 Visit Lake Tuusula bussi, Halosenniemen parkkipaikka
Jää pois: n. 14.35 Pysäkki: Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula
Avoinna: ti-su klo 11-18, 2.9.-15.12. ke-su 12-17
www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Museokauppa. Museokorttikohde.

Näyttely 28.5. – 22.9.2019: Sydänten mies - 170 vuotta J. H. Erkon syntymästä
Runoilija J. H. Erkko oli valloittava persoonallisuus, joka julkaisi ensimmäiset runonsa jo opiskeluvuosinaan. Runoissaan ja näytelmissään hän kuvasti ajan isänmaallisia ja poliittisia tunnelmia. Monet Erkon lyyriset runot ovat suomalaisen runouden klassikkoja. Lauluiksi sävellettyinä hänen runonsa "No onkos tullut kesä" ja "Olet maamme armahin Suomenmaa" ovat edelleenkin suomalaisille rakkaita. Näyttelyssä juhlitaan runoilijaa taideteosten, valokuvien ja arkistoaineiston avulla.

Katsottuasi Erkkolan näyttelyn saatat ehtiä käymään myös läheisessä Aleksis Kiven kuolinmökissä, joka sijaitsee Erkkolaa vastapäätä tien toisella puolella.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula
www.tuusula.fi/aleksiskivenkuolinmokki

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

Tässä vaiheessa voi jo nälättää – läheltä löytyy lounaspaikkoja:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
www.krapi.fi/ravintola-mankeli

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Lounas arkisin tarjolla klo 11 – 14.30, lauantaisin lounas klo 12 – 14.30 ja sunnuntaisin a la carte.

Lottakanttiini
Osoite: Rantatie 39, Tuusula
www.lottamuseo.fi/kanttiini

Lottamuseon Lottakanttiini tunnetaan ystävällisestä henkilökunnasta ja nostalgisesta tunnelmasta. Valikoimaan kuuluu herkulliset suolaiset ja makeat kahvilatuotteet sekä edullinen keittolounas. Lounas tarjolla klo 11 – 14.

Majatalo Onnela
Osoite: Rantatie 34, Tuusula
www.onnela.com

Kahvila, aulabaari (a-oikeudet) ja terassi palvelevat päivittäin.

Jatka matkaa: n. 16.05 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien ja Vanhankylänniemen kartanon kautta Järvenpään keskustaan. Järvenpään taidemuseo sijaitsee kirjastorakennuksen alakerrassa.

Jää pois: n. 17.05 Pysäkki: Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseo
Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Avoinna: ti-su 11-18
www.jarvenpaa.fi/jarvenpaantaidemuseo

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa. Museokorttikohde.

Näyttely 1.3.-30.9.2019 SADEJUOVIA JA PILVISÄTEITÄ - taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin
Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kohdistetaan katse kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasonen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”. Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttelyssä tutkitaan 1800- ja 1900-luvun maalauksissa esiintyviä taivaan-, sää- ja luonnonilmiöitä.

Tieteidenvälinen näkökulma tarjoaa rohkeasti uusia katsomisen tapoja Suomen taiteen kultakauden teoksiin. Teoksia näyttelyssä on mm. Albert Edelfeltiltä, Fanny Churbergilta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, ja Venny Soldan-Brofeldtilta. Näyttelyn on kuratoinut meteorologi Seija Paasonen yhteistyössä Järvenpään taidemuseon kanssa.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on muutama minuutti. Aikataulut: vr.fi.
Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta? Lähellä on ravintoloita moneen makuun.

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: 
Kesän kiehtovimmat näyttelyt -teemareitti

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.