Teemareitti: Kiehtovimmat taidenäyttelyt

Teemareitti: Kesän kiehtovimmat kuvanäyttelyt

Kohteet: Halosenniemi, Erkkola, ja Järvenpään taidemuseo

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Kävele rautatieasemalta parin minuutin matka läheiselle Hotelli Scandicin edustalle. Katso aikataulut: vr.fi

n. 10.35 Visit Lake Tuusula -bussi, Hotelli Scandicin edusta

10.55 Halosenniemi
Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula
Sivusto: www.halosenniemi.fi

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen komea kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona. Käy myös Halosten kasvimaalla. Museokauppa ja soutuveneitä vuokralle. Museokorttikohde.

Kesän näyttely:

Talonpojista taiteilijoiksi - Pekka, Antti, Eemil, Heikki ja Arttu Halonen.

Halosenniemen kesänäyttelyssä on mukana Halosten laajasta taiteilijasuvusta Pekka Halonen (1865-1933), Antti Halonen (1870-1945), Eemil Halonen (1875-1950), Heikki Halonen (1882-1932) ja Arttu Halonen (1885-1965). He olivat kaikki Suomen taiteen eturivissä 1800- ja 1900-luvun taitteesta lähtien maalaustaiteen, kuvanveiston, musiikin ja taidevalannan saralla. Halosten taideilmaisulle on ollut yhteistä vankka suomalaisuuden leima ja kansallisen kuvaston rakentaminen. Näyttelyssä tuodaan esille Halosten taiteellista tuotantoa - maalauksia, veistoksia ja luonnoksia.

12.30 Visit Lake Tuusula -bussi, Halosenniemen parkkipaikka

n. 12.35 Erkkola
(Pysäkki: Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki)

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Museokauppa. Museokorttikohde.

Kesänäyttely: Rakastettu Martta Wendelin - Nainen, kuvittaja ja taiteilija

125 vuotta Martta Wendelinin syntymästä. Kuka oli nainen kuviensa takana? Taiteilijakoti Erkkolan kesänäyttelyssä etsitään Martta Wendeliniä hänen omien kuviensa luomien mielikuvien takaa. Suomalaisen kodin ja luonnon idyllin kuvaajana tunnettu taiteilija ei elänytkään yhtä onnellista ja perhekeskeistä elämää kuin hänen kuvansa antavat ymmärtää. Wendelin tasapainoili myös kuvittajan ja taidemaalarin työroolien välillä. Unelma taidemaalarin työstä kantoi läpi elämän, vaikka elanto tuli kuvitustehtävistä. Myös unelma omasta kodista toteutui Tuusulassa sodan jälkeen 1940-luvulla.

Saatat ehtiä käymään myös läheisessä Aleksis Kiven kuolinmökissä:

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: www.tuusula.fi/museot 

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

Lounaspaikkaehdotuksia:

Kesäravintola Mankeli, Krapi
Osoite: Rantatie 2, Tuusula
Sivusto: http://www.krapi.fi/sivut/kesalounas

Keväästä syksyyn Mankeli toimii kesäravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Kesäterassilla on 160 asiakaspaikkaa, patio ruokailijoille ja aurinkoinen terassi kesästä nauttiville. Kesäinen pöytiin tarjoiltu lounas tarjolla klo 11 – 14.30. Kesäravintola Mankeli tarjoaa Museokorttia näyttäville -10% edun lounas- ja pitopöydästä heinäkuun ajan ravintolan lounasaikaan. Ravintola Krapihovissa edun saa pitopöydästä lounaalla ja illallisaikaan koko kesän.

Lottakanttiini
Osoite: Rantatie, Tuusula
Sivusto: http://www.lottamuseo.fi/lottakanttiini/lounas/

Lottamuseon Lottakanttiini tunnetaan ystävällisestä henkilökunnasta ja nostalgisesta tunnelmasta. Valikoimaan kuuluu herkulliset suolaiset ja makeat kahvilatuotteet sekä edullinen buffetlounas. Lounaaseen sisältyy runsas salaattibuffet ja jälkiruokakahvi.

Majatalo Onnela
Osoite: Rantatie 34, Tuusula
Sivusto: www.onnela.com

Kahvila, aulabaari (a-oikeudet) ja terassi palvelee päivittäin.

n. 15.05 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Lottamuseo, Majatalo Onnela, Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki tai Krapihovi)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän keskustan, Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien ja Vanhankylänniemen kartanon  kautta tuoden sinut päivän viimeiseen kohteeseen - Järvenpään taidemuseoon. Jää pois Scandicin luona ja kulje rautatien alitse Järvenpään taidemuseoon, joka sijaitsee kirjastorakennuksen alakerrassa.

15.55 Järvenpään taidemuseo (pysäkki: Hotelli Scandic)

Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Sivusto: www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Järvenpään taidemuseo esittelee Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa.
Museossa järjestetään myös runsaasti lapsille suunnattua oheisohjelmaa, kuten vauvojen värikylpyjä ja värikkäitä työpajoja. Museokorttikohde. 

Näyttely: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta

Järvenpään taidemuseon näyttelyssä kerrotaan Björn "Nisse" ja Mathilda "Tilly" Soldanin tarinaa. Nisse ja Tilly Soldan ovat tulleet tutuiksi Ahojen taiteilijaperheen sekä Tillyn Järvenpään Ristinummella sijainneen Kakarasaari-nimisen lasten kesäsiirtolan kautta. Näyttely laajenee esittelemään suomalaisen lastenhoidon ja lastenkuvauksen historiaa Kakarasaaressa työskennelleen Ida Suomalaisen perheen tarinan kautta. Lisäksi se tutustuttaa Björn Soldanin taiteelliseen valokuva- ja elokuvatuotantoon. Tillyn perintöä kunnioittaen näyttelyssä on lapsille oma toiminnallinen osuus, jossa voi muun muassa rentoutua moniaistisessa tilassa Björn Soldanille rakkaiden lintujen ääniä kuunnellen.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on muutama minuutti. Aikataulut: vr.fi. Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta? Lähellä on ravintoloita moneen makuun.

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: 
Kesän kiehtovimmat kuvanäyttelyt -teemareitti

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.