Teemareitti: Historian havinaa

Näe ja koe

Teemareitti: Historian havinaa - aika ennen taiteilijayhteisöä

Kohteet: Aleksis Kiven kuolinmökki, Erkkola, Tuusulan kirkko, Työläiskotimuseo, Vanhankylän kartano ja yläpytinki tai Villa Cooper

Ajankohta: kesä-heinäkuu (HUOM. kirkko ei auki lauantaisin)

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi

10.15 Visit Lake Tuusula -bussi, Järvenpään rautatieasema

Jää pois n. 10.40 Aleksis Kiven kuolinmökki ja Erkkola

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula.
Sivusto: www.tuusula.fi

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Vaatimaton mökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Samalla se kertoo maaseudun käsityöläisten ja muiden vähäväkisten elinoloista 1800-luvun lopulla. Vapaa pääsy kesällä 2020.

Kannattaa käydä samalla myös läheisessä Erkkolassa:

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Museokauppa. Museokorttikohde. Kesällä2020 Erkkolassa pääset tutustumaan Tove Janssonin maailmaan sillä Erkkolan valloittavat rakastetut muumihahmot ja niiden luojan Tove Janssonin taide näyttelyssä ”Muumeja ja maalauksia”.

n. 12.05 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki)

Jää pois: n. 12.15 Tuusulan kirkko ja Työläiskotimuseo
(pysäkki: Tuusulan kirkko tai lounas: Hotelli Gustavelund/Kyöstinranta)

Tuusulan kirkko
Osoite: Kirkkotie 34, Tuusula
Sivusto: https://www.tuusulanseurakunta.fi/94-tuusulan-kirkko

Tuusulan kirkon opastus kesä-elokuussa 2020 ti ja to klo 15 ja

Kirkkopuiston opastus ke klo 15.

Kesä – elokuussa kirkko avoinna 10-15.

Tuusulan kirkko on valmistunut 1734 ja kellotapuli 1746. Vanha paanukattoinen ristikirkko on tunnelmallinen ja kaunis. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa, jonka vanhat hautakivet kertovat pitäjän historiasta. Hautausmaalla on kirjailija Aleksis Kiven ja taiteilija Pekka Halosen haudat. Kirkon Tuusulanjärven puolella sijaitsee sankarihautausmaa, jonka sanotaan olevan Suomen kauneimpia.

Työläiskotimuseo
Osoite: Kirkkotie 21, Tuusula
Sivusto: http://www.tuusulantyolaiskotimuseo.fi
HUOM! Avoinna heinäkuussa ti – su mutta elokuussa vain viikonloppuisin!

Pieni Tuusulan työläiskotimuseo sijaitsee Tuusulan kirkkoa vastapäätä. Museolla on suutarinverstas, kirvesmiesperheen koti ja sepänpaja, jotka esittelevät maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolella. Museonmäellä on lisäksi käsityöläisperinteeseen liittyviä teemanäyttelyitä.

Lounaspaikkaehdotus:
Hotelli Gustavelund
Osoite: Kirkkotie 36, Tuusula
Sivusto: www.gustavelund.fi

Hotelli Gustavelundin historia vie kauas ruotsinvallan aikaan ja paikalla on sijainnut useita eri kartanorakennuksia. Vuonna 1956 Maalaiskuntien liitto osti Gustavelundin ja siitä tehtiin kurssikeskus. Paikalle valmistui vuonna 1965 Into Pyykön suunnittelema nykyinen, modernismin tyylisuuntaa puhtaimmillaan edustava valkoinen rakennus, joka vihittiin Kunnallisopistoksi. Vanhasta kartanosta on jäljellä vain huvimaja, joka sijaitsee Tuusulanjärven rannan puolella.

Hotelli Gustavelundin ravintola Intossa kolmen ruokalajin lounaskokonaisuus (15 eur) tarjoillaan ma – pe klo 12-14 ja la klo 12-15. A la Carte tarjolla ma-la klo12-21, sunnuntaisin klo 12-20.  Gustavelundissa on upea kesäterassi upeine järvimaisemineen!

Klo n. 14.40 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Tuusulan kirkko tai Gustavelund/Kyöstinranta)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän ja Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien kautta Vanhankylänniemeen.

Jää pois: klo 15.20 Vanhankylänniemi ja Pytingin Putiikki

Vanhankylän eli Gammalbyn kartanon juuret ulottuvat jopa 1600-luvulle asti. Nykyinen kartanon päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Alueelta löytyy historiallisen kartanon lisäksi kirkkovene sekä tuulimylly.

Pytingin Puoti sijaitsee Vanhankylän kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Yläpytingissä. Puodissa on myytävänä uniikkeja, laadukkaita, kotimaisia yli kahdenkymmenen käsityöläisen ja taitajan valmistamia tuotteita – myös tilauksesta.

Kädentaitajat järjestävät lisäksi vuodenaikojen mukaan työnäytöksiä niin nykytekniikoin kuin perinteisin menetelmin. Toiminta käsittää myös erilaisia kädentaidontapahtumia, joihin yleisö voi osallistua. Pytingin Vintti on puodin idyllinen ullakkotila, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

HUOM! Voit myös jättää Vanhankylänniemen väliin ja jatkaa matkaa Villa Cooperiin Järvenpään keskustaan:

Villa Cooper Järvenpäässä on vuonna 1904 rakennettu, Lars Sonckin suunnittelema hirsirakennus, Ainolan ”sisarhuvila”. Näitä kahta rakennettiin Järvenpäässä samanaikaisesti. Myös Villa Cooperin alkuhistoria liittyy tiiviisti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.

1930-luvulta lähtien Villa Cooperissa asui mattotehtailija Edward Cooper vaimoineen, viimeiset vuosikymmenet leskeksi jäänyt Agneta-vaimo yksin. Agneta Cooper oli innokas käsityön harrastaja ja hänen miehensä tekstiilitehtailija, siksi on luontevaa, että huvila on nykyäänkin käsityöläisten käytössä.

Tunnelmallisessa jugendhuvilassa esillä Tilkkutyönäyttely ja Järvenpään Käsintekijöiden käsitöiden myyntinäyttely. Kesän 2020 ajan huvilan pihamaalla ja puistossa Ympäristötaidenäyttely. Osa teoksista Taidetalon ja Taikkan pihalla kadun toisella puolella. Näyttelyyn voi tutustua myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Villa Cooper on avoinna ti- su klo 11-17. Maanantaisin suljettu. Vapaa pääsy.

Klo 16.50 Visit Lake Tuusula bus
(Pysäkki: Vanhankylän kartano)

Voit jäädä pois Järvenpään Rantapuiston pysäkillä ja nautiskella Järvenpään mukavasta tunnelmasta. Jos sinulla on jo kiire junalle, jää pois viimeisellä pysäkillä, josta on lyhyt kävelymatka Järvenpään rautatieasemalle. vr.fi