Teemareitti: Historian havinaa

Teemareitti:
Historian havinaa - aika ennen taiteilijayhteisöä

Kohteet: Aleksis Kiven kuolinmökki, Erkkola, Tuusulan kirkko, Työläiskotimuseo, Vanhankylän kartano ja yläpytinki, Villa Cooper

Ajankohta: kesä-heinäkuu (HUOM. kirkko ei auki lauantaisin)

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi. Kävele rautatieasemalta parin minuutin matka läheiselle Hotelli Scandicin edustalle.

n. 10.35 Visit Lake Tuusula -bussi, Hotelli Scandicin edusta

n. 11.05 Aleksis Kiven kuolinmökki ja Erkkola

Aleksis Kiven kuolinmökki
Osoite: Rantatie, Tuusula.
Sivusto: www.tuusula.fi

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä räätäli Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Vaatimaton mökki muistuttaa olemassaolollaan miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä. Samalla se kertoo maaseudun käsityöläisten ja muiden vähäväkisten elinoloista 1800-luvun lopulla. Yhteislippu Erkkolan kanssa.

Saatat ehtiä käymään myös läheisessä Erkkolassa:

Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula.
Sivusto: www.erkkola.fi

Runoilija J. H. Erkon kaunis hirsinen taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, aivan Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Museokauppa. Museokorttikohde.

Kesänäyttely: Rakastettu Martta Wendelin - Nainen, kuvittaja ja taiteilija

12.35 Visit Lake Tuusula bussi
(Pysäkki: Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki)

n. 12.50 Tuusulan kirkko ja Työläiskotimuseo
(pysäkki: Tuusulan kirkko tai lounas: Hotelli Gustavelund/Kyöstinranta)  

Tuusulan kirkko
Osoite: Kirkkotie 34, Tuusula
Sivusto: https://www.tuusulanseurakunta.fi/94-tuusulan-kirkko
HUOM! Kirkko auki yleisölle 4.6. – 12.8.2018 ma – pe klo 10 – 18 ja su klo 12 – 18.

Tuusulan kirkko on valmistunut 1734 ja kellotapuli 1746. Vanha paanukattoinen ristikirkko on tunnelmallinen ja kaunis. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa, jonka vanhat hautakivet kertovat pitäjän historiasta. Hautausmaalla on kirjailija Aleksis Kiven ja taiteilija Pekka Halosen haudat. Kirkon Tuusulanjärven puolella sijaitsee sankarihautausmaa, jonka sanotaan olevan Suomen kauneimpia.

Työläiskotimuseo
Osoite: Kirkkotie 21, Tuusula
Sivusto: http://www.tuusulantyolaiskotimuseo.fi
HUOM! Avoinna iltapäivisin vain kesä- ja heinäkuussa!

Pieni Tuusulan työläiskotimuseo sijaitsee Tuusulan kirkkoa vastapäätä. Museolla on suutarinverstas, kirvesmiesperheen koti ja sepänpaja, jotka esittelevät maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolella. Museonmäellä on lisäksi käsityöläisperinteeseen liittyviä teemanäyttelyitä.

Lounaspaikkaehdotus:
Hotelli Gustavelund
Osoite: Kirkkotie 36, Tuusula
Sivusto: www.gustavelund.fi

Hotelli Gustavelundin historia vie kauas ruotsinvallan aikaan ja paikalla on sijainnut useita eri kartanorakennuksia. Vuonna 1956 Maalaiskuntien liitto osti Gustavelundin ja siitä tehtiin kurssikeskus. Paikalle valmistui vuonna 1965 Into Pyykön suunnittelema nykyinen, modernismin tyylisuuntaa puhtaimmillaan edustava valkoinen rakennus, joka vihittiin Kunnallisopistoksi. Vanhasta kartanosta on jäljellä vain huvimaja, joka sijaitsee Tuusulanjärven rannan puolella.

Hotelli Gustavelundin ravintola Into tarjoaa lounaan noutopöydästä arkipäivisin klo 11.00-14.00 ja lauantaisin klo 11.00-15.00. Suosittu sunnuntaibrunssi tarjoillaan noutopöydästä unohtamatta jälkiruokavaihtoehtoja klo 10.30 – 14.00. Gustavelundissa on myös viihtyisä kesägrilli ja -terassi upeine järvimaisemineen!

15.20 Visit Lake Tuusula bussi (Pysäkki: Tuusulan kirkko tai Gustavelund/Kyöstinranta)

Aika rentouttavalle maisema-ajelulle! Bussi kiertää Ilmatorjuntamuseon, Hyrylän ja Tuusulanjärven itärannan maalaismaisemien kautta Vanhankylänniemeen.

15.45 Vanhankylänniemi ja Pytingin Putiikki

Vanhankylän eli Gammalbyn kartanon juuret ulottuvat jopa 1600-luvulle asti. Nykyinen kartanon päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Alueelta löytyy historiallisen kartanon lisäksi kirkkovene sekä tuulimylly.

Pytingin Puoti sijaitsee Vanhankylän kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Yläpytingissä. Puodissa on myytävänä uniikkeja, laadukkaita, kotimaisia yli kahdenkymmenen käsityöläisen ja taitajan valmistamia tuotteita – myös tilauksesta.

Kädentaitajat järjestävät lisäksi vuodenaikojen mukaan työnäytöksiä niin nykytekniikoin kuin perinteisin menetelmin. Toiminta käsittää myös erilaisia kädentaidontapahtumia, joihin yleisö voi osallistua. Pytingin Vintti on puodin idyllinen ullakkotila, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

17.15 Visit Lake Tuusula bus
(Pysäkki: Vanhankylän kartano)

Viimeinen ajeluosuus vie kohti Järvenpään keskustaa. Jää pois päätepysäkillä eli Järvenpään linja-autoasemalla, josta ehdit arkipäivisin (ti – pe) vielä viimeiseen mutta ei vähäisimpään kohteeseen!

17.30 Villa Cooper
(Pysäkki: Järvenpään linja-autoasema).

Villa Cooper
Osoite: Myllytie 14, Järvenpää
Sivusto: www.villacooper.nettisivu.org
Aukioloajat: ma – pe 12-18 ja la-su 10-16.

Kävelymatka Järvenpään linja-autoasemalta n. 10 minuuttia.

Villa Cooper on rakennettu vuonna 1904. Se on Lars Sonckin suunnittelema hirsirakennus, Ainolan ”sisarhuvila”, jonka alkuhistoria liittyy tiiviisti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.

1930-luvulta lähtien Villa Cooperissa asui mattotehtailija Edward Cooper vaimoineen, viimeiset vuosikymmenet leskeksi jäänyt Agneta-vaimo yksin. Agneta Cooper oli innokas käsityön harrastaja ja hänen miehensä tekstiilitehtailija, siksi on luontevaa, että huvila on nykyäänkin käsityöläisten käytössä. Järvenpään Käsintekijöiden myyntinäyttely on avoinna lähes ympäri vuoden idyllisessä Villa Cooperissa ja näin kesäaikaan klo 18 asti arkipäivisin.

Jos olet liikkeellä junalla, kävelymatkaa Järvenpään rautatieasemalle on 10-15 minuuttia. Aikataulut: vr.fi. Mutta miksipä et jäisi vielä nauttimaan Järvenpään tunnelmasta? Lähellä on ravintoloita moneen makuun!

Avaa ja printtaa tämä reittiselostus pdf-muotoisena: Historian havinaa -teemareitti

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.