Teemareitti: Eväsretkelle luonnon helmaan!

Näe ja koe

Teemareitti: Eväsretkelle luonnon helmaan!

Kohteet: Fjällbon puisto, Aleksis Kiven kirkkopolku, Sarvikallio ja Vanhankylänniemi

Aurinkoisen päivän iloksi lähdetään eväsretkelle luonnonhelmaan. Pakkaa retkieväät reppuun ja lähde nauttimaan Tuusulanjärven luonnosta. Makkara ja nuotiolla paistettu tikkupulla maistuu mainiolta erityisesti ulkona nautittuna.

Tämä teemareitti sopii erityisen hyvin Rantatien läheisyydessä majoittuville (esim. Hotelli Krapi, Hotelli Gustavelund), sillä reitin alkuun tai loppuun voi helposti yhdistää Fjällbon puiston ja uuden Tuusulanjärven rantaa kulkevan polun.

Saapuminen junalla: Lähijunat R ja D Järvenpään rautatieasemalle. Katso aikataulut: vr.fi.

Klo 10.15 Visit Lake Tuusula -bussi, pysäkki Järvenpään rautatieasema

Jää pois: n. klo 10.35 Erkkola & Aleksis Kiven kuolinmökki

Pieni Fjällbon puisto sijaitsee Aleksis Kiven kuolinmökin viereisen parkkialueen takana. Puistossa voit ihailla järvimaisemaa rantakallioilla tai rannan kävelypolulla. Fjällbon rannassa on nuotiopaikka ja penkkejä. Upealta laiturilta voit vaikka pulahtaa uimaan Tuusulanjärveen. Puistossa saijaitse aikoinaan vanha huvila, ja siitä meitä muistuttaa huvimaja ja kiviset portaat rantaan.  Lue Fjällbon historiasta Virtuaali-Tuusulan sivuilta: www.virtuaalituusula.fi .

Voit jatkaa matkaasi puistosta järven rantaa myötäillen Aleksis Kiven kirkkopolkua ja Ilmari Kiannon kujaa pitkin ohi golf-kentän. Kävelytie vie sinut järvenrantaa pitkin kohti Kirkkotietä, ohi Tuuskodon. Tuuskoto oli aiemmin Tuusulan vanhainkoti, mutta nykyisin se toimii Tuusulan kunnantalona.

Kirkkotietä pitkin voit jatkaa matkaasi kohti Hotelli Gustavelundia ja Hyrylää, tai kääntyä takaisin kohti Rantatietä ja Krapia.

n. klo 12.05-12.10 Erkkolan ja Aleksis Kiven pysäkki, Hotelli Gustavelund tai Tuusulan kirkko

Jää pois: n. klo 12.40 Sarvikallio

Pysäkin läheisyydestä lähtee kaksi polkua (2 km ja 3 km) metsien läpi kohti Sarvikallion korkeimmalle paikalle, jossa sijaitsee taukopaikka. Suorin reitti ulkoilualueen pysäköintipaikalta Sarvikallion laelle kulkee pitkin sorapohjaista tietä, ja matkaa kertyy noin 600 metriä.

Järven länsirannalla sijaitseva Sarvikallio oli keskeinen paikka Tuusulanjärven taiteilijayhteisön piirissä. Siellä Venny Soldan-Brofelt, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt maalasivat usein. Varsinkin Eero Järnefeltille Sarvikallio toi mieleen Kolin jylhät maisemat ja hän nimittikin tuon paikan pikku-Koliksi. Tuusulanjärven rantojen korkein kohta oli myös tärkeä kohtaamispaikka, siellä käytiin perheiden kanssa usein retkellä.

Korkealta Sarvikalliolta avautuu edelleen kaunis näköala Tuusulanjärvelle. Sarvikallion korkein kohta ulottuu 25 metrin korkeuteen Tuusulanjärven pinnasta. Alue onkin yksi etappikohteista liikuttaessa Tuusulanjärven kulttuurimaisemassa ja tutustuttaessa Keski-Uudenmaan järvenrantaluontoon.

Taukopaikalla on tulipaikka ja kuivakäymälä.

n. 15.10 Visit Lake Tuusula bussi, Sarvikallion pysäkki

Jää pois: 15.20 Vanhankylänniemen pysäkki

Vanhankylänniemen luontopolku

Vanhankylän eli Gammalbyn kartanon juuret ulottuvat jopa 1600-luvulle asti. Nykyinen kartanon päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Alueelta löytyy historiallisen kartanon lisäksi kirkkovene sekä tuulimylly. Vanhankylän kartanolla on kesäkahvila.

Reittiopasteet luontopolulle lähtevät Vanhankylänniemen kartanolta ja reitti kiertää alueen ympäri vastapäivään. Koko reitin pituus on noin neljä kilometriä, mutta sen voi kiertää vaikka kahdessa osassa. Matkan varrelta löytyy levähdys- ja näköalapaikkoja, frisbee-rata ja uimaranta.

Vanhankylänniemen luontopolku, kartta pdf.

Piipahda myös Pytingin Puodissa, joka sijaitsee Vanhankylän kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Yläpytingissä. Puodissa on myytävänä uniikkeja, laadukkaita, kotimaisia yli kahdenkymmenen käsityöläisen ja taitajan valmistamia tuotteita – myös tilauksesta.

Nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa! Voit joko jatkaa matkaasi jalan kohti Järvenpään keskustaa tai hypätä Visit Lake Tuusula -bussin kyytiin. Taitettavaa matkaa on reilu 3 km.

16.50 Visit Lake Tuusula bussi, pysäkki: Vanhankylän kartano

Junalla matkaansa jatkavat voivat jäädä Järvenpään taidemuseolla kohdalla pois, mutta niitä jotka mielivät Järvenpään keskustan houkutuksiin, bussista kannattaa jäädä jo Rantapuiston pysäkillä.

 

Reppuretki Tuusulanjärven pikku-Kolille

Reissumies Reppu ja Reissumies -blogista kävi luontoretkellä Tuusulanjärvellä. Reissu toteutettiin Visit Lake Tuusula hop on hop off -bussin avulla. Lue blogi:
https://www.reppuretki.fi/tarinat/2018/6/6/reppuretki-tuusulanjarven-pikku-kolille