Tuu museoon -viikot avaa ovia mielenkiintoisiin museoihin

Tuusulassa järjestetään Tuu museoon -viikot 26.7.–8.8.2021 kolmatta kertaa. Museopitäjässä on kahden viikon ajan avoinna 11 museota ja historiallista kohdetta. Tapahtumaviikoilla päästään myös sellaisiin museoihin, jotka ovat normaalisti vähemmän auki tai vain tilauksesta. 

Tuu museoon -viikoilla usealla pienemmällä museolla on tavallista laajemmat aukioloajat. Jokelan tiilitehtaaseen, Kellokosken Ruukin tehdasmuseoon, Kellokosken sairaalamuseoon, Tuusulan Automuseoon, Tuusulan työläiskotimuseoon ja Klaavolan taloon voi tutustua tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.

Normaalien aukioloaikojensa puitteissa palvelevat Halosenniemi, Taiteilijakoti Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo ja Ilmatorjuntamuseo.

Automuseo, työläiskotimuseo, Klaavolan talo, Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan automuseo kertoo paikallisesta kuljetusalan yrittäjästä Raimo Stenvallista aina 1930-luvulta lähtien. Esillä on vanhoja autoja, valokuvia ja ”matkamuistoja” vuosien varrelta.

Tuusulan työläiskotimuseo esittelee maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolella. Alueelta löytyy suutarinverstas, kirvesmiesperheen koti ja sepänpaja. Kesän näyttelyssä esitellään museon toimintaa 40 vuoden ajalta.

Tuusulan museon Klaavolan talossa voi tutustua tuusulalaisen maanviljelystilan historiaan. Päärakennuksen lisäksi pihapiiristä löytyvät pihatupa, maitohuone, vilja-aitta, ajokaluvaja ja sauna.

Naapurissa voi poiketa myös Ilmatorjuntamuseolla tutustumassa näyttelyihin, jotka kertovat toisen maailmansodan torjuntavoitosta ja ilmatorjunnan historiasta sekä tuusulalaisista sotilasperinteistä.

Kellokoskella ruukin tehdasmuseo ja sairaalamuseo, Jokelassa tiilitehdas

Kellokosken ruukin tehdasmuseo esittelee Kellokosken ruukin historiaa ja tuotantoa. Kesän näyttelyssä ”Hevosvoimia – menopelejä kylältä” tuodaan esille mieleenpainuvia tapahtumia, ikimuistoisia autoja, traktoreita, moottoripyöriä ja hevosia.

Kellokosken sairaalamuseo esittelee länsimaisen mielisairaanhoidon historiaa – sen helmiä ja hairahduksia. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat. Kesän yleisönäyttöjen uutuutena on ruokalan porraskäytävän seinämaalaukset. Näytön päätteeksi kurkistetaan myös sairaalakappeliin ja sen alaiseen ruumiskellariin. Tuu museoon -viikolla yleisönäytöille lähdetään museon pihasta päivittäin klo 14.30.

Jokelan tiilitehtaalla voi tutustua vuonna 1874 perustetun tehtaan historiaan ja astella sisään Suomen ainoaan säilyneeseen rengasuuniin, jossa tiiliä poltettiin 1930-luvulta vuoteen 1959. Tuusulan museo on rakentanut tiloihin pop up -museon. Yleisöopastus joka päivä klo 13.00. Tiiliuunin suojarakennuksessa yleisöä palvelee myös pop up -kahvila tai Ravintola Tiilitehdas. 

Tuu museoon -viikot Tuusulassa 26.7.–8.8.2021 Tapahtumaviikkojen aikana kaikki museot ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin ainakin klo 11–17 tai pidempään omien aukioloaikojensa mukaisesti huomioiden koronatilanteen tuomat rajoitukset. Huom! normaalit pääsymaksut. Tuu museoon -viikot järjestetään yhteistyössä kunnan ja museoita ylläpitävien tahojen kanssa ja se toteutetaan Kulttuuria kaikille -rahaston varoilla.

Tuu museoon -viikot 26.7.–8.8.2021