Talvista tekemistä Tuusulanjärvellä talvi 2023

Tuusulanjärven alueella on runsaasti tekemistä ja kokemista talviaikaankin. Tuusulanjärven rannalla sijaitsevat Sarvikallion ulkoilualue ja Fjällbon puisto tarjoavat kauniit puitteet nuotioretkelle. Tarjolla on myös muuta mukavaa, esimerkiksi hiihtoa Tuusulan urheilukeskuksen lähettyvillä, lumikenkäretkiä ja pulkkamäkiä.

Mitäpä jos viipyisit pidempään ja varaisit majoituksen? Valittavanasi on sekä korkealaatuisia hotellihuoneita korkeatasoisissa hotelleissa, tilavia huoneistoja että b&b -majoitusta. Katso majoitusvaihtoehdot täältä.  Talvipäiväsi kruunaat hyvällä aterialla paikallisissa ravintoloissa!

Alueelle voit tulla pääkaupunkiseudulta myös julkisilla kulkuneuvoilla. Katso yhteydet HSL:n sivustolta.

Olemme keränneet vinkit talvisen päivän viettoon Tuusulanjärvellä:

Luistelu ja potkukelkkailu Tuusulanjärvellä

Kannattaa tarkkailla jään pintaa tarkasti sillä luonnonjäällä railot ja muut epätasaisuudet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita.

Tarkista Tuusulanjärven jäätilanne aina ennen jäälle menoa! Ajankohtaista tietoa jään kunnosta löytyy Jäähavaintomiesten päivityksistä Instagramista ja Facebookista sekä Tuusulan vapaa-aikapalveluiden julkaisuista!

Talven 2023 Tuusulanjärven reittikartta:

Vuokrapalvelut

Hotelli Gustavelund / Sportuna

Vuokraa retkiluistimet Hotelli Gustavelundin aulasta klo 10-17. Luistimet ovat joko SNS siteillä tai vaelluskenkään sopivilla terillä. Pakettiin sisältyy monot, terät, sauvat ja naskalit. Hinta: 20e / 2h. Varattavana myös potkukelkkoja (perinteinen tai Kickbike) 20€/2h.

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula

Lisätietoja ja Varaukset: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Krapin Onnelan alue

Välinevuokraamo on auki hiihtolomaviikolla sekä aurinkoisina viikonloppuina tai tilauksesta Krapin Onnelan kodalla tai rannassa. Hiihtolomaviikolla on myös kahvio rannassa. Vuokrattavana retkiluistimet, kicksparkit ja lumikengät 10 euroa / tunti. Välinevuokrauksen yhteystiedot: Tony 040 966 0944 & Tero 040 717 8571. Kortti- ja käteismaksu. Huomaa että retkiluistimiin tavitset omat kunnolla nilkkaa tukevat kengät mukaan.

Sijainti: Rantatie 34, Tuusula

Ladut ja hiihtäminen

Tuusulanjärven jäällä on kaksi vierekkäistä latua Järvenpäästä Sarvikallion kautta Gustavelundiin.

Tuusulan urheilukeskus sijaitsee Hyrylässä. Urheilukeskuksen valaistuilla reiteillä on valot päällä klo 6-8.30 välisenä aikana ja sekä iltaisin klo 22.30 saakka. Urheilukeskuksella kunnostetaan n. 1,5 km pituista ensilumenlenkkiä. Urheilukeskuksen latukarttaan voi tutustua täältä.

Etelä-Tuusulan kyläladut ovat myös mahtavat! Ne aukenevat tammikuun aikana. 45 kilometriä upeita metsä- ja peltolatuja. Täällä voi hiihtää rauhassa, kaikki mahtuvat ladulle ja vastaantulijaa tervehditään. Hyviä taukopaikkoja esim. Myllykylän laavu sekä Professorin Pytingin nuotiopaikka. Tutustu alueeseen ja päivitettyyn latukarttaan tarkemmin täältä.

Järvenpään latuverkostoon voi tutustua täältä.

Perhe nuotiopaikalla Tuusulanjärven rannalla
Fjällbon puiston nuotiopaikka

Retkeily- ja ulkoilureitit & nuotiopaikat

Tuusulanjärven alueella on useita ulkoilualueita, joissa voit vierailla myös talviaikaan.  Ulkoilualueilla ja luontokohteissa ei ole talvikunnossapitoa, mutta voit toki reippailla hyvin kuljettuja polkuja pitkin.  Mutta mitäpä jos tutustuisit lumisiin maisemiin lumikenkäretkellä?

Suosituin retkikohde on Tuusulanjärven länsirannalla sijaitseva Sarvikallion alue, joka tarjoaa erinomaiset puitteet koko perheen eväsretkeilyyn ja liikkumiseen. Sarvikallion laelta avautuu järvelle upea maisema, jota voi ihastella vaikkapa retkieväitä maistellessa nuotiopaikan äärellä. Tutustu Sarvikallioon artikkelistamme.

Järven itärannalla, lähellä järvelle aurattua luistinrataa ja Tuusulan Rantatietä, sijaitsee Fjällbon puisto huvimajoineen. Puiston rantaan on rakennettu tyylikäs laituri ja järven rannalla on myös suosittu nuotiopaikka.  Tutustu Fjällbon puistoon artikkelistamme.

Järvenpään Vanhankylänniemessä on Vanhankylän kartano, joka voit käydä kahvittelemassa. Vanhankylänniemessä on auki myös ihana Pytingin Puoti, joka on auki helmikuussa ke-su klo 11-17 sekä viehättävä sisustus- ja lahjatavaraliike Rauhalan Rustiikki.

Pytingin Puoti Vanhankylänniemessä Järvenpäässä

Lumikenkien vuokraus:

Hotelli Gustavelund / Sportuna

Lumikenkien vuokraus hotellin aulasta, hinta 20 e / 2 h. Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Krapin Onnela

Välinevuokraamo Krapin Onnelan rannassa on auki aurinkoisina viikonloppuina niin kauan kun Tuusulanjärven luistelurata on kunnossa. Vuokrattavana retkiluistimet, kicksparkit, lumikengät (omiin kenkiin) ja liukulumikengät 10 euroa / tunti. Vuokraamon yhteydessä myös kota käytössä.

Hiihtolomaviikolla vuokraamo ja kahvila koko viikon (säävarauksella) klo 10-15. Muina aikoina voit kysyä vuokravälineitä soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppin kautta.

Välinevuokrauksen yhteystiedot: Tony 040 966 0944 & Tero 040 717 8571. Kortti- ja käteismaksu.

Sijainti: Rantatie 34, Tuusula

Lue lisää: http://bit.ly/403DtFS

Villa Tammikko / Tammikon Talli

Metsäretken lopuksi voit viettää hetken Professorin Pytingin nuotiopaikalla, aivan Tammikon Talllin naapurissa Tuusulan Ruotsinkylässä. Lumikenkien vuokraushinta 10 e / 3 h. Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.
Varaukset verkkokaupasta.

Metsänautti 

Vuokraa lumikengärt omatoimiretkelle tai osallistu opastetulle retkelle. Aikuisten lumikengät ja sauvat 25 eur/ 12h ja lasten lumikengät 10 eur/12 h. Opastetulla retkellä saat tietoa lumikenkäilystä lumikenkäoppaan johdolla ja retken päätteeksi tarjoillaan kodalla retkieväät.  Lumikenkäretkiä yhetislähdöillä tai varaa oma retkesi ryhmällesi
Sijainti: Vuohikkaanraitti 20, Tuusula
Varaukset ja tiedustelut: jonna@metsanautti.fi , 050 5287480 tai  metsanautti.johku.com

Sähkömaastopyörien vuokraus:

Villa Tammikko

Pyörillä pääsee mainiosti pyöräteillä talvellakin! Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.Varaukset verkkokaupasta.
Huom! Liikuntaedut käyvät myös maksuksi.

Rantasaunat ja avantouinti

Krapi

Krapin alueelta löytyy yhteensä seitsemän erillistä saunaa, jotka ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Tarjolla on perinteinen savusauna, puulämmitteinen Jannen sauna, Elvilä sekä Järvisauna. Varaukset myyntipalvelusta.
Lue lisää: https://krapi.fi/kokoontuminen/rantasaunat-2/rantasaunat/

Krapilla on myös Rantasaunasta blinipöytään – tarjous ryhmille: Oma yksityinen rantasaunavuoro 2 h Tuusulanjärven rannalla ja illan pitopöytä pääruoalla ravintola Krapihovissa.

Hinta ryhmille:
99,00 € / hlö 9-12 hengen seurueille
93,00 € / hlö 13-18 hengen seurueille
89,00 € / hlö 19-25 hengen seurueille
Pienemmät ryhmät hinnoitellaan erikseen. Tarjous on voimassa 5.1.-28.3.2023
Lue lisää: https://bit.ly/3JfD5OC

Savusaunalla on myös yleisövuoroja, jolloin pääset kokeilemaan sauvsaunan lempeitä löylyjä. Voit yhdistää saunapäivääsi myös Krapihovin blinipöydän joko ennen tai jälkeen saunomisen. Katso tietoa yleisövuoroista Krapin Facebook-sivulta.

Lammaskallion tila

Puulämmitteinen rantasauna Tuusulanjärven länsirannalla, lähellä Härmän Ratia ja Vanhankylänniemeä. Rantasaunalla on myös avanto. Saunan varaukset verkkokaupasta.

Hotelli Gustavelund

Kyöstinranta on erillinen saunakennus Tuusulanjärven rannalla. Lisätietoja ja varaukset: Hotelli Gustavelundista

 

Krapin savusauna Tuusulanjärven rannalla

STEP-koulutus

Järvenpään STEP-koulutuksen viihtyisä rantasauna on vuokrattavissa läpi vuoden.
Lisätietoja: https://step.fi/rantasauna/

Parhaat pulkkamäet

Krapin alueen hotellin takana on 20 metrin pulkkamäki avoinna joka päivä. Mukaan iloista mieltä ja oma laskuväline.
Sijainti: Rantatie 2, Tuusula.

Järvenpäässä pääsee myös pulkkailemaan. Pulkkamäen löydät Rampakasta ja Paavonpolulta. Paavonpolulla on loistavan mäenlaskupaikan lisäksi laavu ja nuotiopaikka. Sijainti: Vanha Valtatie 66, Järvenpää.

Tuusulan Urheilukeskuksessa on myös pulkkamäki, sijainnin voi katsoa täältä.

Muuta mukavaa tekemistä + tapahtumat

Päivitämme tapahtumia – katso myös ajankohtaiset tapahtumat tapahtumakalenterista.

Erkkola

Erkkolassa on esillä talvella 2023 Helena Tynellin lasitaidetta Suomen lasimuseon kokoelmista. Suurin osa Tynellin urasta on ollut lasin parissa Riihimäen Lasi Oy:llä 30 vuotta vuodesta 1946 alkaen. Viimeiset vuodet hän työskenteli Saksassa valaisinsuunnittelijana ja lasitaiteilijana. Tynellin tunnetuimpia lasiteoksia on maljakko Aurinkopullo (1964–74), joka on edelleen suosittu keräilykohde. Helena Tynell asui Tuusulan Rusutjärvellä vuodesta 1966 alkaen perheensä kanssa.

Museo avoinna tammi–huhtikuu ke–su klo 12–17. Lue lisää: www.erkkola.fi

Halosenniemi

Tuusulanjärven rannalla sijaitsevassa upeassa erämaa-ateljeessa ihastuttaa tänä talvena näyttely, jossa tutustutaan Myllykylän sinisilmäiseen ja valkotukkaiseen Maija Haloseen.  Näyttelyssä on esillä Pekka Halosen maalauksia pariskunnan yhteiseltä elämäntaipaleelta. Maisemamaalausten ja perhekuvien lisäksi näyttelyssä esitellään Maijan elämää kahdeksanlapsisen perheen äitinä, puutarhurina, pianistina, kielenkääntäjänä ja tekstiilisuunnittelijana. Hän oli monitaitoinen nainen, joka nautti haasteellisesta elämästään taiteilijan puolisona.

Halosenniemi on auki ti – su klo 12 – 17. Tutustu tarkemmin Halosenniemeen täältä.

Järvenpään taidemuseo

Taidemuseolla on auki Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa- näyttely 26.2.2023 asti.

Taidemuseo on avoinna helmikuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17.
Tutustu näyttelyyn täältä.

Pakohuonepelit

Exitcenter pakohuonepelit

Pakohuonepeli Järvenpään keskustassa ilahduttaa kovemmillakin pakkasilla.
Lisätietoja ja varaukset sivustolta

Krapin pakohuonepeli

Krapin pakohuonepeli ”Kadonnut Kahdeksas” on avoinna Onnelan Impivaarassa. Löytääkö joukkueesi Sibeliuksen kadonneen sinfonian?
Varaukset sivustolta.

 

Kadonnutta Sibeliuksen kahdeksatta sinfoniaa etsimässä

Herkuttele paikallisesti

Herkulliset kohteet talvisen ulkoilupäivän aikana ja jälkeen:

Gustavelund

Gustavelundissa on tarjolla herkullista lounasta, lauantai-brunsseja ja aitoja italialaisessa pizzauunissa paistettuja artesaanipizzoja. Helmikuun ajan Gustavelundin aulagalleriassa on esillä Eemi ja Marja-Liisa Räsäsen taidenäyttely HETKESSÄ, joka on äidin ja pojan ensimmäinen yhteisnäyttely.
Katso Gustavelundin hiihtolomaviikon poikkeukselliset palvelut täältä.

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: https://www.gustavelund.fi/fi/ravintolat

Härmän Rati

Härmän Ratin luomutarjonta on tällä hetkellä 99 % ainoana ravintolana Suomessa ja tästä osoituksena Rati onkin moninkertainen Luomu SM voittaja. Härmän Rati on auki vain lounasaikaan, muulloin tilauksesta.
Lounasta on tarjolla ti-pe klo 11 – 14.30 ja la 12 – 15.
Sijainti: Vähäjärvenkatu 1, Järvenpää
Tutustu lounaslistaan: https://www.harmanrati.fi/lounas-ravintola-jarvenpaa-tuusulanjarvi/

Krapihovi

Krapihovin keittiön tarina rakentuu vuodenaikojen kiertokulusta ja puhtaista suomalaisista raaka-aineista maalta, mereltä, metsistä. Pihapiirissä on oma palvaamo, lihanleikkaamo sekä leipomo. Kaikki lautasella on omin käsin tehtyä, huolella valmistettua. Krapihoviin katetaan vuodenajan aito suomalainen, käsin valmistettu kattaus, herkullinen tarina Suomesta.

Krapihovi on auki klo 11-15.00 & 17-23.00, Pitopöytä katettuna klo 11.00-15.00 & 17.00-22.00 – viimeiset tilaukset klo 21.30 mennessä
Lauantaina klo 12-16.00 & 17-22.00, Pitopöytä katettuna klo 12.00-16.00 & 17.00-21.00 – viimeiset tilaukset klo 20.30 mennessä
Sunnuntaina ja pyhäpäivinä suljettu

Krapihovi tarjoaa hiihtoloman 20.-26.2.2023 ajan blinipöydän perheen alle 15-vuotiaille veloituksetta! Muista mainita tarjous varatessasi
Tutustu: https://bit.ly/3XVLgDL

Sijainti: Rantatie 2, 04300 Tuusula.
Lue lisää: Krapin sivustolta.

Ravintola Kerho

Keskellä Hyrylää sijaitsevan historiallisen Kerhon jykevät tiiliseinät kätkevät sisäänsä rennon ravintolan. Tähän Kerhoon saa tulla syömään hyvin, rennosti bistron tiskillä tai kaavan mukaan salissa, saa tilata mukaan, saa piipahtaa lasillisella, saa nauttia elämästä Kerhon tapaan. Sijainti: Tykkitie 1, Tuusula.
Katso lisää: www.kerho.fi


Ravintola Yolanda

Järvenpään STEP-koulutuksen kampuksella, osoitteessa Järvenpääntie 640, toimii ravintola Yolanda.
Aukioloajat ma-to 7.30–17.30, pe 7.30–14.30.
Tutustu ruokalistaan https://www.compass-group.fi/yolanda