Talvista tekemistä Tuusulanjärvellä

Tuusulanjärven alueella on runsaasti tekemistä ja kokemista talviaikaankin. Tuusulanjärven jäälle on aurattu luistelurata ja lähistöltä löytyy myös hyvin ylläpidettyjä  hiihtolatuja. Tarjolla on myös muuta mukavaa, esimerkiksi lumikenkäretkiä ja pulkkamäkiä. Tuusulanjärven rannalla sijaitsevat Sarvikallion ulkoilualue ja Fjällbon puisto tarjoavat kauniit puitteet nuotioretkelle.

Mitäpä jos viipyisit pidempään ja varaisit majoituksen? Valittavanasi on sekä korkealaatuisia hotellihuoneita välijissä hotelleissa, tilavia huoneistoja että b&b -majoitusta. Katso majoitusvaihtoehdot täältä.  Talvilomapäiväsi kruunaat hyvällä aterialla paikallisissa ravintoloissa!

Alueelle voit tulla pääkaupunkiseudulta myös julkisilla kulkuneuvoilla. Katso yhteydet HSL:n sivustolta.

Olemme keränneet vinkit talvisen päivän viettoon Tuusulanjärvellä:

Luistelu ja potkukelkkailu Tuusulanjärvellä

Tuusulanjärvelle on aurattu  18 kilometrin mittainen luistelurata, jolle pääsee liittymään useasta kohtaa järveä. Aurattu rata jatkuu aina Tuusulan kirkkorannasta Tuusulanjärven eteläpäästä Järvenpään Rantapuistoon. Järvenpään Rantapuistosta löytyy myös suosittu luistelukenttä. Kannattaa tarkkailla jään pintaa tarkasti sillä luonnonjäällä railot ja muut epätasaisuudet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita.

Tarkista Tuusulanjärven jäätilanne aina ennen jäälle menoa! Ajankohtaista tietoa jään kunnosta löytyy Jäähavaintomiesten päivityksistä Instagramista ja Facebookista sekä Tuusulan vapaa-aikapalveluiden julkaisuista!

Vuokrapalvelut

Hotelli Gustavelund / Sportuna

Vuokraa retkiluistimet Hotelli Gustavelundin aulasta klo 10-17. Luistimet ovat joko SNS siteillä tai vaelluskenkään sopivilla terillä. Pakettiin sisältyy monot, terät, sauvat ja naskalit. Hinta: 20e / 2h. Varattavana myös potkukelkkoja (perinteinen tai Kickbike) 20€/2h.

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula

Lisätietoja ja Varaukset: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Krapin Onnelan alue

Välinevuokraamo ja kahvila on auki satunnaisina viikonloppuina tai tilauksesta Krapin Onnelan kodalla tai rannassa. Vuokrattavana retkiluistimet, kicksparkit ja lumikengät 10 euroa / tunti. Välinevuokrauksen yhteystiedot: Tony 040 966 0944 & Tero 040 717 8571. Kortti- ja käteismaksu.
Sijainti: Rantatie 34, Tuusula

Ladut ja hiihtäminen

Tuusulanjärven latu kulkee matkaluisteluradan vieressä ja sitä ylläpitävät Järvenpään kaupunki ja Tuusulan kunta.

Järven läheisin hiihtolatu kulkee Krapin lähellä sijaitsevalla Tuusulan golf-kentällä. Golfkentän ladun pituus on 4 km ja maasto on helppoa hiihtää. Halosenniemen läheisyydessä sijaitsee Taistelukoulun valaistu hiihtolatu, jonka pituus on 2 km.

Tuusulan urheilukeskus sijaitsee Hyrylässä. Urheilukeskuksen valaistuilla reiteillä on valot päällä klo 6-8.30 välisenä aikana ja sekä iltaisin klo 22.30 saakka. Hiihtolatuja on eri pituisia ja vaativuudeltaan vaihtelevia. Urheilukeskuksen latukarttaan voi tutustua täältä.

Etelä-Tuusulan kyläladut ovat myös mahtavat! Ne aukenevat tammikuun aikana. 45 kilometriä upeita metsä- ja peltolatuja. Täällä voi hiihtää rauhassa, kaikki mahtuvat ladulle ja vastaantulijaa tervehditään. Hyviä taukopaikkoja esim. Myllykylän laavu sekä Professorin Pytingin nuotiopaikka. Tutustu alueeseen tarkemin täältä.

Järvenpään latuverkostoon voi tutustua täältä.

Perhe nuotiopaikalla Tuusulanjärven rannalla
Fjällbon puiston nuotiopaikka

Retkeily- ja ulkoilureitit & nuotiopaikat

Tuusulanjärven alueella on useita ulkoilualueita, joissa voit vierailla myös talviaikaan.  Ulkoilualueilla ja luontokohteissa ei ole talvikunnossapitoa, mutta voit toki reippailla hyvin kuljettuja polkuja pitkin.  Mutta mitäpä jos tutustuisit lumisiin maisemiin lumikenkäretkellä?

Suosituin retkikohde on Tuusulanjärven länsirannalla sijaitseva Sarvikallion alue, joka tarjoaa erinomaiset puitteet koko perheen eväsretkeilyyn ja liikkumiseen. Sarvikallion laelta avautuu järvelle upea maisema, jota voi ihastella vaikkapa retkieväitä maistellessa nuotiopaikan äärellä. Tutustu Sarvikallioon artikkelistamme.

Järven itärannalla, lähellä järvelle aurattua luistinrataa ja Tuusulan Rantatietä, sijaitsee Fjällbon puisto huvimajoineen. Puiston rantaan on rakennettu tyylikäs laituri ja järven rannalla on myös suosittu nuotiopaikka.  Tutustu Fjällbon puistoon artikkelistamme.


Järvenpään Vanhankylänniemessä
on Vanhankylän kartano, joka voit käydä kahvittelemassa. Vanhankylänniemessä on auki myös ihana Pytingin Puoti.

Pytingin Puoti Vanhankylänniemessä Järvenpäässä

Lumikenkien vuokraus:

Krapin Onnela

Välinevuokraamo ja kahvila on auki satunnaisina viikonloppuina tai tilauksesta Krapin Onnelan kodalla tai rannassa. Vuokrattavana lumikengät 10 euroa / tunti. Välinevuokrauksen yhteystiedot: Tony 040 966 0944 & Tero 040 717 8571. Kortti- ja käteismaksu.
Sijainti: Rantatie 34, Tuusula

Hotelli Gustavelund / Sportuna

Lumikenkien vuokraus hotellin aulasta, hinta 20 e / 2 h. Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: 040 5821061 Matti Karjalainen, 0400 425218 Juha Jäntti tai sportuna@gmail.com

Villa Tammikko / Tammikon Talli

Metsäretken lopuksi voit viettää hetken Professorin Pytingin nuotiopaikalla, aivan Tammikon Talllin naapurissa Tuusulan Ruotsinkylässä. Lumikenkien vuokraushinta 10 e / 3 h. Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.
Varaukset verkkokaupasta.

 

Sähkömaastopyörien vuokraus:

Villa Tammikko

Pyörillä pääsee mainiosti pyöräteillä talvellakin! Sijainti: Maisalantie 209, Tuusula.Varaukset verkkokaupasta. Huom! Liikuntaedut käyvät myös maksuksi.

Rantasaunat ja avantouinti

Krapi

Krapin alueelta löytyy yhteensä seitsemän erillistä saunaa, jotka ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Tarjolla on perinteinen savusauna, puulämmitteinen Jannen sauna, Elvilä sekä Järvisauna. Varaukset myyntipalvelusta. Lue lisää: https://krapi.fi/kokoontuminen/rantasaunat-2/rantasaunat/

Lammaskallion tila

Puulämmitteinen rantasauna Tuusulanjärven länsirannalla, lähellä Härmän Ratia ja Vanhankylänniemeä. Rantasaunalla on myös avanto. Saunan varaukset verkkokaupasta.

Hotelli Gustavelund

Kyöstinranta on erillinen saunakennus Tuusulanjärven rannalla. Lisätietoja ja varaukset: Hotelli Gustavelundista

 

Krapin savusauna Tuusulanjärven rannalla

Parhaat pulkkamäet

Krapin alueen hotellin takana on 20 metrin pulkkamäki avoinna joka päivä. Mukaan iloista mieltä ja oma laskuväline. Sijainti: Rantatie 2, Tuusula.

Järvenpäässä pääsee myös pulkkailemaan. Pulkkamäen löydät Rampakasta ja Paavonpolulta. Paavonpolulla on loistavan mäenlaskupaikan lisäksi laavu ja nuotiopaikka. Sijainti: Vanha Valtatie 66, Järvenpää.

Tuusulan Urheilukeskuksessa on myös pulkkamäki, sijainnin voi katsoa täältä.

Muuta mukavaa tekemistä + tapahtumat

Päivitämme tapahtumia – katso myös ajankohtaiset tapahtumat tapahtumakalenterista.

Erkkola

Erkkolassa on esillä kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) vähemmän tunnettua suunnittelutyötä. Wendelin loi aikakauslehtien, koulukirjojen ja nuortenkirjojen kansikuvissaan ihannekodin, joka tuli tutuksi suomalaisille omana aikanaan. Tuusulassa asuessaan 1938–86 hän toteutti vihdoin oman unelmansa kodista ja puutarhasta. Wendelin on suunnittelut myös vaatteita, huonekaluja, kodin kattauksia kesämökkien ja puutarhojen ohella. Museo avoinna tammi–huhtikuu ke–su klo 12–17. Lue lisää: www.erkkola.fi

Järvenpään taidemuseo kukkaloiston keskellä Järvenpään taidemuseossa
talvilomaviikolla 23.-27.2. ke klo 10-20, to-su klo 10-17

Tervetuloa viettämään talvilomaa näyttelyyn Ihmisille ja kuoriaisille – Puutarhan salaisuus. Näyttely on tuulahdus kesäisiä tunnelmia keskellä talvea. Pääset keskelle Suomen taiteen kultakauden ajan taiteilijoiden maalaamia puutarhoja ja tutkimaan myös siemeniä ja hyönteisiä. Museosta löytyy elämyksellinen perheille suunnattu toiminnallinen puutarha, jossa pääset eläytymään hyönteiseksi, muovailemaan pikkupörriäisiä tai hoitamaan puutarhan kasveja.

Taidemuseo on avoinna talvilomaviikon keskiviikkona klo 10-20 ja torstaista sunnuntaihin klo 10-17. Viikon aikana taidemuseolla järjestetään lapsille suunnattuja toiminnallisia kierroksia ke ja to klo 11 ja 16 sekä työpaja Puutarhan salaisuus perjantaina 25.2. klo 11.

Ke 23.2- to 24.2. klo 11 ja klo 16 Lasten kierros: Pörriäisten matkassa
Toiminnallinen opastus johdattaa läpi näyttelyn ja johdattelee ihmettelemään puutarhojen monimuotoista elämää. Millaista on katsoa maailmaa hyönteisen silmin? Kesto n. 30 min, ei ennakkoilmoittautumista! Opastettu kierros sopii  alakouluikäisille.

Pe 25.2. klo 11 Ekologinen maalaustyöpaja: Puutarhan salaisuus
Työpajassa tehdään taikoja mustikalla sekä soodalla ja sitruunalla. Työpajassa korostuu tutkiminen ja materiaalilähtöisyys. Ilmoittaudu ennakkoon taidemuseo@jarvenpaa.fi tai 040 315 3881. Mikäli tilaa on, paikalle voi tulla myös ilmoittautumatta!
Kesto: n. 1h
Kenelle? Työpaja sopii erityisen hyvin taaperoikäisille, mutta tervetulleita ovat kaikki alle 6-vuotiaat! Materiaalimaksu: 5 € / osallistuja

Taidemuseon pääsymaksut: Aikuiset 9€ / eläkeläiset 8€ / opiskelijat ja työttömät 4 € / Museokortti ja Kaikukortti käy. Alle 18-vuotiaat maksutta.

Pakohuonepelit

Exitcenter pakohuonepelit

Pakohuonepeli Järvenpään keskustassa ilahduttaa kovemmillakin pakkasilla.
Lisätietoja ja varaukset sivustolta

Krapin pakohuonepeli

Krapin pakohuone ”Kadonnut Kahdeksas” on avoinna. Löytääkö joukkueesi Sibeliuksen kadonneen sinfonian?
Varaukset sivustolta.

 

Kadonnutta Sibeliuksen kahdeksatta sinfoniaa etsimässä

Herkuttele paikallisesti

Herkulliset kohteet talvisen ulkoilupäivän aikana ja jälkeen:

Gustavelund

Sijainti: Kirkkotie 36, 04300 Tuusula
Lisätietoja: https://www.gustavelund.fi/fi/ravintolat

Härmän Rati

Luomulounas tarjolla ti-pe klo 11 – 14.30 ja la 12 – 15. Sijainti: Vähäjärvenkatu 1, Järvenpää
Tutustu lounaslistaan: https://www.harmanrati.fi/lounas-ravintola-jarvenpaa-tuusulanjarvi/

Krapihovi

Sijainti: Rantatie 2, 04300 Tuusula.
Lue lisää: Krapin sivustolta.

Lounaskahvila Tyyni

Järvenpään keskustassa lounas on tarjolla ma – la klo 14.30 asti. Sijainti: Sibeliuksenkatu 14, Järvenpää.
Katso lounaslista: Tyynin sivustolta.

Ravintola Kerho

Maanantaista perjantaihin buffet-lounas ja pizzat klo 11-15. Lauantaina brunssi klo 11-15. Perjantaina ja lauantaina myös a la carte iltaan asti.
Kotimaisista raaka-aineista valmistettuja lähituottajien tekemiä herkkuja tarjolla maalaispuodissa! Sijainti: Tykkitie 1, Tuusula.
Lue lisää: Ravintola Kerhon sivustolta.