Syksyistä tekemistä Tuusulanjärvellä

Syksyn tullen voit edelleen nauttia ulkoilualueistamme monin eri tavoin, mutta sisätiloissakin löytyy paljon tekemistä ja kokemista. Lue nyt vinkkimme aktiiviseen syksyn viettoon:  

Kytketty kaupunki, kätketty taide?

Järvenpään taidemuseon syksyn päänäyttely esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa brittiläisen mediataiteilijan Stanzan teoksia. Näyttely yhdistää taidetta ja teknologiaa. Näyttelyn yhteydessä esitellään Järvenpään kaupungin julkista taidetta ja tutkitaan kaupunkikuvan muutosta.

Stanza on kansainvälisesti palkittu Lontoossa toimiva mediataiteilija. Hän aloitti uransa 1980-luvulla ja on ollut mukana lukuisissa näyttelyissä aina Venetsian Biennaalista Tate Britainiin. Stanzan näyttely järjestetään Järvenpäässä osana kaupungin 70-vuotisjuhlavuotta.

Stanza luo audiovisuaalisia installaatioita ja käyttää teostensa materiaalina mm. tekoälyä, dataa, virtapiirejä, kaiuttimia, kaapeleita ja näyttöjä. Stanza antaa tiedolle visuaalisen muodon, välillä dystooppisen spektaakkelin muodossa, välillä runollisesti.

Installaatiossa “Kohtalon kone” (The Nemesis Machine) virtapiirit, johdot ja mikrosirut muodostavat alati sykkivän kaupungin spektaakkelin, joka valvoo, mittaa ja välittää tietoa. Installaatio kerää langattomien antureiden avulla reaaliaikaista tietoa valosaasteesta, lämpötilasta ja kosteudesta.

Näyttely on avoinna Järvenpään taidemuseossa 6.1.2022 asti keskiviikkoisin 10-20 ja torstaista sunnuntaihin klo 10-17.

Sarvikalliolle pyöräilemään tai retkeilemään 

Sarvikallio on helppo retkikohde kaiken ikäisille ja se tarjoaakin hienot puitteet eväsretkeilyyn ja liikkumiseen. Sarvikallion laelta avautuu Tuusulanjärvelle upea maisema, jonka monet kultakauden taiteilijat ovat ikuistaneet maalauksiinsa. Näköalapaikalla voit nauttia evästä tulisijojen äärellä. Paikoitusalueelta pääsee näköalapaikalle joko suoraan hiekkatietä kävellen (n. 600 m) tai Seittelinreitin kautta. Seittelinreitti kulkee ympyränmuotoisesti monimuotoisen metsämaiseman läpi ja se on tarkoitettu sekä jalan liikkuville että pyöräilijöille. Pyöräillen reitti onkin hauska ja vauhdikas tapa tutustua alueeseen!

Pakohuoneita moneen makuun

Pienellä porukalla voit viettää monta jännittävää hetkeä pakohuonepelin parissa. Järvenpään keskustassa sijaitsevassa ExitCenterissä tarjolla on monta eri pelivaihtoehtoa, joissa voit paeta huoneesta ratkaisemalla tehtävät annettujen vihjeiden avulla. Nämä pakopelit sopivat 2-5 hengen ryhmille parhaiten. Krapin pihapiirissä sijaitsevassa pakohuoneessa voit taas etsiä taideaarretta, kadonnutta kahdeksatta. Peliä suositellaan yli 12-vuotiaille arvoitusten ystäville ja sitä voi pelata kerrallaan 2-7 henkilöä. 

 

Fjällbon puistossa tulistelemaan tai huvimajailemaan

Fjällbon puisto Tuusulanjärven rannalla, Aleksis Kiven kuolinmökin lähettyvillä, tarjoaa kompaktin luontoelämyksen. Puiston vetonaula on moderni suunnittelukilpailun voittanut Pliplap-laituri, josta rohkeimmat voivat pulahtaa virkistävälle syysuinnille Tuusulanjärveen.

Puistossa on myös suosittu grillipaikka sekä kaunis huvimaja, jota voit vuokrata omaan käyttöön pientä korvausta vastaan. Kuinka olisi syksyiset kahvikutsut viehättävässä huvimajassa järvimaisemin?

 

Kuva: Tuusulan kunta

Syksyisiä ostoksia maalaistunnelmassa

Koiramäen Pajutallilla riittää nähtävää ja koettavaa koko perheelle – pajutöitä, kanila, puutarhamyymälä, museoaitta ja lapsille oma leikkiaitta. Myymälään saapuu viikoittain uusia tuotteita ja ulkosalla voit kahvitella kauniissa syysäässä. Kohta koittaa jouluvalmisteluiden aika – mitähän ihanaa silloin löytääkään?

Tuusulan Rantatiellä sijaitsevassa tunnelmallisessa Marin Memories-putiikissa on tarjolla uutta, vanhaa ja tuunattua sisustustuotetta. Käsintekijöiden tuotteita taas on tarjolla sekä Vanhankylänniemessä sijaitsevassa ihastuttavassa Pytingin Puodissa ja Järvenpään keskustassa sijaitsevassa Villa Cooperissa. Villa Cooper on Ainolan sisarhuvila, joten näin talviaikaan Ainolan ollessa suljettu, voit tutustua 1900-luvun alun huvilatunnelmaan täällä.

Villa Cooper, JŠärvenpää