Minne mennä kesäaikaan maanantaisin?

Maanantaisin useimmat museokohteet ovat suljettuja, joten olemme keränneet vinkit kesäisen maanantain vierailulle (kesä-elokuu):

Halosenniemi

Halosenniementie 4-6, 04300 Tuusula

Näyttely: Taiteilijaelämää Halosenniemessä, auki ma – su klo 10 – 17.
Halosenniemen valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta. Pekka Halosen pitkältä taiteilijauralta olevien maalausten ohella näyttelyssä tuodaan esille talon runsasta alkuperäisesineistöä sekä kerrotaan elämästä taiteilijakodissa erilaisin nostoin, tarinoin ja valokuvin.


Villa Cooper

Myllytie 14
04410 Järvenpää

Auki klo 11 – 17, ilmainen sisäänpääsy

Villa Cooper Järvenpäässä on vuonna 1904 rakennettu, Lars Sonckin suunnittelema hirsirakennus, Ainolan ”sisarhuvila”. Näitä kahta rakennettiin Järvenpäässä samanaikaisesti. Myös Villa Cooperin alkuhistoria liittyy tiiviisti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.
1930-luvulta lähtien Villa Cooperissa asui mattotehtailija Edward Cooper vaimoineen, viimeiset vuosikymmenet leskeksi jäänyt Agneta-vaimo yksin. Agneta Cooper oli innokas käsityön harrastaja ja hänen miehensä tekstiilitehtailija, siksi on luontevaa, että huvila on nykyäänkin käsityöläisten käytössä.
Järvenpään Käsintekijöiden myyntinäyttely on avoinna idyllisessä Villa Cooperissa. Esillä on runsas valikoima eri materiaaleista ja monin erilaisin tekniikoin toteutettuja tuotteita mm. keramiikkaa, kudottuja tuotteita, ompelutöitä, neuleita, huovutustöitä, kynttilöitä, koruja, leluja, somisteita ja sisustustuotteita.

Harmaa puukirkko ja sankarihautausmaa

Tuusulan kirkko ja hautausmaa

Kirkkotie 34, 04300 Tuusula
Tuusulan kaunis ristikirkko valmistui vuonna 1734 ja on siten Suomen vanhimpia säilyneitä ristikirkkoja. Vuonna 1927 kirkko sai nykyisen, Pekka Halosen suunnitteleman värityksensä. Kirkkopuistoon on haudattu Aleksis Kivi ja Pekka Halonen. Maan kauneimmaksi sanotulla sankarihautausmaalla on 172 sankarivainajan leposija.

Sarvikallion virkistysalue

Sarvikalliontie 35, 04300 Tuusula
Järven länsirannalla sijaitseva Sarvikallio oli keskeinen paikka Tuusulanjärven taiteilijayhteisön piirissä. Siellä Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt maalasivat usein. Varsinkin Eero Järnefeltille Sarvikallio toi mieleen Kolin jylhät maisemat ja hän nimittikin tuon paikan pikku-Koliksi. Tuusulanjärven rantojen korkein kohta oli myös tärkeä kohtaamispaikka, siellä käytiin perheiden kanssa usein retkellä.Sarvikallion laelta avautuu Tuusulanjärvelle upea maisema, jonka monet kultakauden taiteilijat ovat ikuistaneet maalauksiinsa.
Sarvikallion paikoitusalueelta pääsee näköalapaikalle joko suoraan hiekkatietä kävellen (n. 600 m) tai uuden Seittelinreitin kautta. Seittelinreitti kulkee ympyränmuotoisesti (yht. 3. 4 km).
Aleksis Kiven kuolinmökki ulkoa katsellen ja Fjällbon puisto
Aleksis Kiven kuja, 04310 Tuusula
Fjällbon puisto sijaitsee Aleksis Kiven kuolimökin läheisyydessä (yhteinen paikoitusalue) Tuusulanjärven rannalla. Täältä on hienot maisemat ja luonnonrauhaa kompanktissa muodossa. Fjällbossa sijaitsee vuokrattavissa oleva huvimaja.

Exit-center pakohuoneet

Järvenpään keskustassa sijaitsee pakohuonepelitila, jossa ratkoa ystäviesi kanssa tehtävät annettujen vihjeiden perusteella. Pakopeliä voit pelata myös ulkosalla Vanhankylänniemen puistossa. Vanhankylän paronitar näet määräsi perintönsä jaettavaksi kilpailulla ja omaisuus menee nokkelimmalle. Peli kestää noin tunnin ja se pelataan kokonaan ulkotiloissa.  Lue lisää