Lasten museojuhlat Tuusulanjärven museoissa la 4.9.2021

Tuusulanjärven alueen museot Ainola, Ahola, Halosenniemi, Lottamuseo, Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki järjestävät lauantaina 4.9. yhteiset Lasten museojuhlat. Tänä vuonna mukana on myös Tuusulan kirkko, Tuusulan kirjastoauto Kirre ja Eino&Leino -lukuhanke. Lasten museojuhlat ovat täynnä hauskaa tekemistä sekä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.  

SAMSUNG CSC

Lasten museojuhlat järjestetään joka vuosi syksyisin Tuusulanjärven alueen museoissa. Tapahtumapäivän aikana iloiset tapahtumat täyttävät alueen museot, joihin on vapaa pääsy lapsen kanssa. Kaikissa ohjelmissa on huomioitu kävijöiden terveysturvallisuus. 

Lähde seikkailulle museojuhliin Tuuskamun kanssa!  

Mikä ihmeen Tuuskamu? Tarina kertoo, että Tuusulanjärvessä asustaa salaperäinen Tuuskamu. Viime vuonna Lasten museojuhlien yhteydessä järjestettiin piirustuskilpailu, jonka yhteydessä sai piirtää, miltä Tuuskamu mahtaisi näyttää. Voittajaehdotuksen pohjalta kuvataiteilija Senni Tuomi on kuvittanut TuuskamunTuuskamun korviin on kantautunut huhu, että Tuusulanjärven rannoilla on asustanut vieraanvaraista väkeä, jotka olivat tunnettuja hilpeistä juhlistaan. Hän haluaa järjestää myös juhlat! Mitä kaikkea juhlissa tarvitaan? Ainakin kahvia! Kenties jotain ohjelmaa? Löytääkö Tuuskamu museoista juhliin tarvittavia esineitä?  

Inspiraatiota luonnosta – työpajoja, taidetta ja lasten opastuskierroksia 

Museoiden tarinoita kerrotaan lastenkierroksilla, joita järjestetään Ainolassa, Aholassa, Halosenniemessä ja Lottamuseossa. Ainolan Olivia-possu ja Olga-possu ovat päättäneet valmistaa omenapiirakkaa Ainolan vieraille ja tarvitsevat apua. Aholassa puolestaan on mahdollista tavata itse taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt. Mutta minne ihmeeseen ovat kadonneet kaikki värit taiteilijan paletilta? Halosenniemen kierroksilla lumoudutaan hirsilinnan kauneudesta ja tavataan metsäjänis Nöpö sekä puutarhuri Onerva saunanlämmityspuuhissa. Lottamuseon opastuksella lähdetään kekseliään lotan kanssa hankkimaan sokeria juhlaleipomuksia varten. 

Lasten museojuhlista löytyy myös mahdollisuuksia monenlaiseen askarteluun ja taiteiluun. Aholassa kerätään pihalta luonnonmateriaaleja ja painetaan oma savitaulu. Luontoteema jatkuu Halosenniemen puutarhassa, jossa järjestetään Sadonkorjuun aikaan -työpajoja. Erkkolan valokuvapajassa voit ottaa kuvia itsestäsi ystävän kanssa tai jostain mieluisasta paikasta museon pihapiirissä. Lottamuseon pihalla on koko päivän non-stop-askartelupiste. 

Tuusulan kirkolla järjestetään ”Kadonnut urkupilli” -urkusatu koko perheelle. Urkupilli Upi-trumpetti lähtee omille teilleen ja aiheuttaa hämmennystä Risto Kirkonrotan kanssa. Urkusadun esittää Tuusulan seurakunnan Nukketeatteri Pelikaani. Uruissa on kanttori Antti Vilkko. Lisäksi luvassa on urkuesittelyä urkuparvella. 

Sanataidetta kirjailijoiden kotona 

Sanataide herää henkiin Erkkolassa J. H. Erkon runotyöpajassa, jossa luodaan omia runoja Erkon runojen sanoista. Vai haluaisitko lähteä Eino-siilin ja Leino-oravan kanssa tutkimaan tuota aivan erityistä metsää, jota kutsutaan Sananjalkametsäksi? Myös Aholassa satuillaan lapsille, kun käsinukke Juhani Aho lukee perheen pienimmille lastun Kaukana ja korkealla. 

Aleksis Kiven kuolinmökissä juhlitaan alkavaa syksyä. Tule kirjoittamaan sanasi kangassuikaleeseen ja ripustamaan se ihanaan runosalkoon. Tuuli leyhyttelee sanoista loruja ilmojen teitä kulkemaan. 

Halosenniemessä on menossa mukana Tuusulan kirjastoauto Kirre. Kenties löydät kirjan, joka sopisi #bookface -haasteeseen? 

Suolaisia ja makeita herkkuja Tuusulanjärven taiteilijoiden hengessä 

Lasten museojuhlien ohjelma on maksuton ja museoihin on ilmainen sisäänpääsy lapsen kanssa koko päivän. Välipalaa ja lounastaukoja varten reitiltä löytyy Ainolasta kahvila Aulis ja Lottamuseolta museokahvila Lottakanttiini sekä herkullisia vohveleita Halosenniemen lipunmyynnin yhteydestä. 

Museojuhliin pääsee kätevästi junalla Ainolan tai Keravan asemien kautta sekä bussilla Järvenpäästä ja Hyrylästä. Rantatie on myös suosittu pyöräilyreitti. Omalla autolla kulkiessa kannattaa ottaa huomioon, että museoiden paikoitustilat ovat rajalliset. Reitin pituus Aholasta Erkkolaan on noin 5 kilometriä. 

Muista noudattaa museoiden koronaepidemian ohjeistusta. Pidä huolta turvaväleistä ja käytä maskia. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta. Jää sairaana kotiin. Sisätiloissa on museokohtaisia kävijärajoituksia, varaudu mahdolliseen jonottamiseen.  

Tutustu tapahtuman ohjelmaan kokonaisuudessaan ->