Tapahtuma

Takapihojemme lumileikit - Pohjoista iloa, elävää kulttuuriperintöä -luento

15.2.2018 18.30
15.2.2018 20.00
Tuusulan seurakuntakeskus, Rykmentintie 34, Tuusula
Tuusula-seura, Tuusulan kunta ja kulttuuri
Maksuton

Museoamanuenssi, FT Harri Nymanin luennoi "Takapihojemme lumileikit – pohjoista iloa, elävää kulttuuriperintöä". Taideosuudessa kuullaan luennon aiheeseen sopivia lauluja A Cappella Lauluyhtye Primon esittäminä.

Maailman vanhin lumilinnakuvaus on 1500-luvulta ja se koskee mahdollisesti juuri Suomea. Vielä 100–200 vuotta sitten lumienkeli oli paheksuttu ja ehkä jopa pelätty leikki. Lumileikeillä tosiaan on historia, yllättävä ja kiehtova, mutta niiden tulevaisuus ei ole itsestäänselvyys. Mikäli ilmasto lämpenee ennustetulla tavalla lumitalvet hiipuvat. Syksyllä 2017 Museovirasto ja kulttuuriministeri hyväksyivät lumileikeille kansallisen elävän kulttuuriperinnön statuksen: vuodenaikojen vaihteluun sidottu delikaatti traditio kannattelee ja rakentaa itseymmärrystämme pohjoisena kansana.

Tuusulan museon amanuenssi FT kansatieteilijä Harri Nyman aloitti lumileikkitutkimuksensa Helsingin yliopistossa jo 2000-luvun taitteessa. Esitelmässään Takapihojemme lumileikit – pohjoista iloa, elävää kulttuuriperintöä Nyman tarinoi paitsi perinteen historiasta, myös siitä, kuinka rakas tutkimusaihe nousi uuteen kukoistukseensa juuri Tuusulassa. Nyman myöntää haaveilevansa: "Ei ole ihan mahdotonta, että Suomi ja Tuusula ehdottaisivat lumileikkejä Unescon maailmanperintöluetteloon".

Taideosuudessa kuullaan luennon aiheeseen liittyviä lauluja. Lauluyhtye Primo on keskiuusmaalainen naiskvartetti, joka on toiminut vuodesta 2013 alkaen. Heidän ohjelmistoonsa kuuluu monipuolisesti A Cappella -sovituksia klassisesta viihdemusiikkiin. Lauluyhtyeessä laulavat Pia Vatanen, Merja Alakotila, Varpu Savolainen ja Tiina Huokuna.

Takaisin tapahtumalistaukseen

 

 

© Tuusulanjärven Matkailu ry.